ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01

Αυξημένες κατά 7,2% οι δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης το 2019

Τo 2019 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες για δραστηριότητες Ε&Α ύψους 2.336,58 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 157,27 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2018.

Σημαντική αύξηση στις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης σημειώθηκε το 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). 

Πιο συγκεκριμένα, στο 1,27% επί του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2019 το ποσοστό των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ως η αρμόδια Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Τo 2019 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες για δραστηριότητες Ε&Α ύψους 2.336,58 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 157,27 εκατ. ευρώ, ποσοστό αύξησης 7,2% σε σχέση με το 2018.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, επεσήμανε:

«Η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα, καθώς ανοίγει το δρόμο για την δημιουργία νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους επιστήμονές μας, ενώ παράλληλα, συμβάλλει καθοριστικά στην αντιστροφή του brain drain. Τα στοιχεία φέτος παρουσιάζουν πράγματι σημαντική βελτίωση, σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2018, όμως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να πετύχουμε το στόχο του 3% του ΑΕΠ. Η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας πιστοποιεί πλέον με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, απ’ ότι στο παρελθόν, τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης. Πιστεύουμε πως το 2020, παρά την κρίση του Covid-19, θα είναι μια χρονιά ακόμα μεγαλύτερης αύξησης των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Στόχος μας, σε συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Αθανάσιο Κυριαζή είναι να προωθήσουμε ουσιαστικά εργαλεία και πολιτικές ενίσχυσης του οικοσυστήματος Καινοτομίας. Με τον νόμο που ψηφήσαμε για τις υπερεκπτώσεις δαπανών, υπερ-τριπλασιάσαμε το ποσοστό υπερ-έκπτωσης, για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε R&D και από το 30% που ήταν πριν, το αυξήσαμε στο 100%. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου και αναμένουμε να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα και να βελτιώσει αισθητά τις αποδόσεις μας σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις εμπορευματικές μεταφορές

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου ευθύνης μεταφορέων για τις εθνικές οδικές εμπορευματικές μεταφορές, επισημαίνοντας τη σημασία της μεταρρύθμισης για 40.000 φορτηγά δημόσιας χρήσης.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτροπή για εφοδιαστική: εκσυγχρονισμός και διασύνδεση με βιομηχανία

Υπό τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, πραγματοποιήθηκε η 15η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Εφοδιαστική, με έμφαση στον θεσμικό εκσυγχρονισμό, την τοπική ανάπτυξη και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.
Υπουργείο Ανάπτυξης κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος κατάλογος επενδυτικών οργανισμών για άδειες διαμονής

Το Υπουργείο Ανάπτυξης επικαιροποίησε τον κατάλογο Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, επιτρέποντας σε πολίτες τρίτων χωρών συμμετοχή για άδεια διαμονής. Τροποποιήθηκε και το όνομα επενδυτικού οργανισμού DROMEUS.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Στήριξη 10 μεγάλων επενδύσεων 104 εκατ. μέσω Αναπτυξιακού

Δέκα επενδυτικά σχέδια ύψους 226,2 εκατ. ευρώ, με κρατικές ενισχύσεις άνω των 104 εκατ. και άνω των 400 νέες θέσεις εργασίας, εντάχθηκαν στον Β' κύκλο «Μεγάλες Επενδύσεις» του Αναπτυξιακού Νόμου, σύμφωνα με το Υπ. Ανάπτυξης.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Μείωση γραφειοκρατίας και ενίσχυση επενδύσεων για νέες θέσεις

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε νομοσχέδιο για απλούστευση διαδικασιών και μείωση γραφειοκρατίας, ενίσχυση επενδύσεων και θέσεων εργασίας, καθώς και δημιουργία ψηφιακού κέντρου ενημέρωσης για κρατικές ενισχύσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Τσαβδαρίδης: Δεν αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες, λάθος οι υπολογισμοί ΠΑΝΣΥΠΟ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Λ. Τσαβδαρίδης τόνισε στη Βουλή ότι η φερόμενη αύξηση 69% στις δαπάνες καθαριότητας του Δημοσίου δεν ισχύει, καθώς στην πραγματικότητα η αύξηση είναι κάτω από 30%, εξαιτίας μισθολογικών αλλαγών και λάθος υπολογισμών.