ΓΔ: 2709.91 0.08% Τζίρος: 470.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χέρια με ευρώ χαρτονομίσματα
Άτομο με χαρτονομίσματα ευρώ, σχετικό με πληρωμές, επιδόματα και προσωπικά οικονομικά.

Στα 5 δισ. ευρώ τα χαμηλότοκα δάνεια μέσω Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η «επιστρεπτέα προκαταβολή» αποτελεί πλέον το βασικό «όπλο» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Στα 5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο τέλος του έτους τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια μέσω του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το οποίο ενισχύεται με τους κύκλους 4 & 5 για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα (ειδικά σε αυτούς τους κύκλους, το 50% των ποσών είναι μη επιστρεπτέο). Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η «επιστρεπτέα προκαταβολή» αποτελεί πλέον το βασικό «όπλο» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Παράλληλα, η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ως εξής:

  • Μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 θα διατεθούν 900 εκατ. ευρώ και μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5» επιπλέον 750 εκατ. ευρώ.
  • Το κόστος για τη χρονική επέκταση των επιδομάτων ανεργίας ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.
  • Το κόστος για τις αναστολές εργασίας εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ για τον Νοέμβριο.
  • Από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων και τις ρυθμίσεις, υπολογίζεται ένα κόστος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Όπως δε επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα επανάληψης και άλλες φορές των σημερινών μέτρων, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΕΕ: Ζητά μετάθεση προθεσμιών για e-τιμολόγηση και ψηφιακό δελτίο

Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας ζήτησε με επιστολές παράταση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της Β' φάσης του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής, τονίζοντας ότι οι τρέχουσες προθεσμίες είναι ασφυκτικές για τις επιχειρήσεις.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Επιστροφή ενοικίου σε πάνω από 1 εκατ. ενοικιαστές τον Νοέμβριο

Πιστώθηκαν δύο ενοίκια σε 17.074 εκπαιδευτικούς, ιατρούς και νοσηλευτές σε περιφέρεια, συνολικά 4,9 εκατ. ευρώ. Τον Νοέμβριο 2026 επιστροφή ενοικίου για 1 εκατ. ενοικιαστές. Νέος νόμος κινήτρων για επενδύσεις αιχμής.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 82 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις Στρατηγικών Επενδύσεων το 2026

Με τροποποιητική υπουργική απόφαση αυξάνονται τα κονδύλια για στρατηγικές επενδύσεις: η φορολογική απαλλαγή για το 2026 φτάνει τα 31,24 εκατ. ευρώ (+32,6%) και οι επιχορηγήσεις τα 50,74 εκατ. ευρώ (+153,7%).
Κυριάκος Πιερρακάκης κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Millennium επιλέγει Αθήνα, ενισχύοντας το ελληνικό δυναμικό

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της παρουσίας της Millennium στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι αναδεικνύει τη δυναμική της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού και χρηματοοικονομικού προορισμού.
Έβρος ποτάμι δειλινό
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Thessaly Evros Pass έως 28 Σεπτεμβρίου 2026

Άνοιξε η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για το Thessaly Evros Pass 2026, που στηρίζει τον τουρισμό σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου. 8.900 πολίτες θα λάβουν ψηφιακή κάρτα για διαμονή, εστίαση και μεταφορές, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Παρεμβάσεις για επιχειρήσεις αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος

Ο Κυρ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, θα δοθεί προτεραιότητα σε μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων, όπως μείωση προκαταβολής φόρου, αλλαγές στη φορολόγηση και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.