Στην ενεργοποίηση πρόσθετων λύσεων προχωρά η κυβέρνηση στο θέμα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιδιώκοντας την επιτάχυνση του βηματισμού για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και την οριστική λύση του προβλήματος.
Πριν από λίγο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει πρόσθετες λύσεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψει ζήτημα τραπεζών το 2020, έτος κρίσιμο για τις τράπεζες, δεδομένου του stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα πυροδοτούνταν νέος κύκλος αβεβαιότητας με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.
Εκτιμάται ότι η δήλωση του κ. Σταϊκούρα, που έρχεται μετά τις επαφές του στις ΗΠΑ, αντανακλά τις έντονες επιφυλάξεις των διοικήσεων των τραπεζών, που αποκάλυψε το Business Daily, για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου «Ηρακλής» και τα πιθανά τεχνικά προβλήματα. Σημειώνεται ότι και το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του ζήτησε περισσότερες ενέργειες για τη μείωση των NPLs και τη βελτίωση της ποιότητας των τραπεζικών κεφαλαίων.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει δέκτης πολλών παραπόνων για τους χειρισμούς σε ό,τι αφορά την προώθηση του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων (APS).
Σημειώνεται ότι οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών -Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς- έχουν γίνει δέκτες των αυξημένων πιέσεων του επόπτη, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την απόλυτη ανάγκη άμεσης εξυγίανσης των ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Έτσι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το 2020 θα ζητηθούν πρόσθετα βήματα για την επιτάχυνση του σχετικού προγραμματισμού.
Ο «Ηρακλής» και το σχέδιο της ΤτΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε η στάση του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Ζαββού, ο οποίος προχώρησε στην προώθηση του σχεδίου «Ηρακλής» δίχως να πραγματοποιηθεί διαβούλευση με την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά ούτε και με τις τράπεζες για τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου, πλέον γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια, με την συνδρομή και της ΤτΕ, ώστε να περάσουν ορισμένες τεχνικές διορθώσεις στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Η παρέμβαση του κ. Σταϊκούρα, για την εξέταση πρόσθετων λύσεων, πιθανότατα αποτελεί προάγγελο για την επανεξέταση του σχεδίου της ΤτΕ, το οποίο εκτός από το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αντιμετωπίζει και το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου. Ο υπουργός οικονομικών φαίνεται ανοιχτός να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτές θα είναι συμβατές με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGComp).
Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν συμφωνήσει τις επόμενες ημέρες να δοθεί βαρύτητα στην επεξεργασία παρεμβάσεων που θα καταστήσουν περισσότερο λειτουργικό το σχέδιο «Ηρακλή»ς και αμέσως μετά να προωθηθούν στην Κομισιόν εναλλακτικά σχέδια, με πρώτο το σχέδιο της ΤτΕ. Σημειώνεται ότι παρά τη θετική υποδοχή του σχεδίου της ΤτΕ από την ΕΚΤ και την Κομισιόν, το σχέδιο δεν κατατέθηκε στις ευρωπαϊκές αρχές, ούτε από την κυβέρνηση Σύριζα, αλλά ούτε από την νέα κυβέρνηση καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα τραπεζών θεωρεί ότι το σχέδιο δεν θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές.