ΓΔ: 2106.9 0.94% Τζίρος: 312.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: ΑΠΕ

Θ. Σκυλακάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια

Ο αν. υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μέτρα που θα βοηθήσουν τις επενδύσεις και την απορρόφηση κονδυλίων και την προσέλκυση ιδιωτικών πόρων.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι πλέον πιο έτοιμη να διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια, σε σχέση με το παρελθόν, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης που τόνισε πως «στο παρελθόν, ενώ είχαμε δημόσιες επενδύσεις 4-5 δισ. ευρώ στο σχετικό πρόγραμμα, κάθε χρόνο γίνονταν πληρωμές 1,5 δισ. ευρώ λιγότερο από τις προγραμματισμένες».

Στο 1ο Digitalk του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με θέμα, «Ταμείο Ανάκαμψης: Αξιοποίηση κονδυλίων και νέο παραγωγικό μοντέλο», ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε ακόμα στην σημαντική καθυστέρηση μεταξύ της προκήρυξης και της υλοποίησης των έργων: «Από την έναρξη του διαγωνισμού μέχρι την ύπαρξη αναδόχου, ο μέσος χρόνος είναι 23 μήνες, και από τη φάση του αναδόχου έως την ολοκλήρωση του έργου, ο μέσος χρόνος είναι 28 μήνες. Δηλαδή, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων είναι ίση με τη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης». Μάλιστα, απέδωσε στη γραφειοκρατία και στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού το γεγονός ότι πολλά έργα δεν είναι ώριμα.

Στην κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε μέτρα, που θα βοηθήσουν στις επενδύσεις και στην απορρόφηση κονδυλίων, όπως, η προσέλκυση ιδιωτικών πόρων, η ηλεκτρονική παρακολούθηση των έργων, η αντιμετώπιση καθυστερήσεων, που προκαλούν οι δικαστικές προσφυγές, η υποστήριξη μονάδων σχεδίασης και υλοποίησης του έργου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτήρισε θετική την ενιαία αντίδραση της Ευρώπης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης: «Δικαιώνονται όσοι μιλούσαν για κρατικό παρεμβατισμό, καθώς πλέον γίνεται αποδεκτό πως οι οικονομίες μπορούν να ανακάμψουν μόνο με τη στήριξη του κράτους. Θεωρούμε πως η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από το σταδιακό μετασχηματισμό, που πρέπει να συνδεθεί με επενδύσεις πράσινης οικονομίας, έντασης γνώσης, προστιθέμενης αξίας».

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανισότητες. Τέλος, εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι, λόγω της πίεσης του χρόνου ανάλωσης των κονδυλίων, μπορεί να υποτιμηθεί ο ρόλος του κράτους και να μη διαχυθούν τα ποσά στο σύνολο της κοινωνίας.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, σημείωσε πως «το ζήτημα είναι αφενός να απορροφηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και αφετέρου να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Τα χρήματα πρέπει να κατευθυνθούν στη μεταποίηση-βιομηχανία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στον πρωτογενή τομέα».

Για να γίνει η χώρα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, πρότεινε αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό, τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων τουρισμού και την ενίσχυση δημόσιων υποδομών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστήριξε πως «πίσω από το Ταμείο Ανάκαμψης κρύβονται αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές. Από τα 17 μεγάλα επενδυτικά σχέδια, που έχουν παρουσιαστεί, στα 16 από αυτά τα χρήματα κατευθύνονται στον τουρισμό και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόλις ένα αφορά την μεταποίηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στόχος η στήριξη οικογενειών και νέων για το δημογραφικό

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι το δημογραφικό είναι υπαρξιακή πρόκληση και παρουσίασε τα μέτρα στήριξης οικογενειών και νέων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ολοκληρωμένης στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη.
Συνεδρίαση στη Βουλή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλεόνασμα: Υπέρβαση 67 εκατ. στα καθαρά έσοδα και ισχυρή επίδοση Οκτωβρίου

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν υπέρβαση 67 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο, με τον Οκτώβριο να ενισχύει σημαντικά το αποτέλεσμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τον στόχο, παρά τις αποκλίσεις στις δαπάνες.
Κτήριο SHEIN
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η κυβέρνηση θέλει τρίμηνο κλείσιμο της Shein

Η γαλλική κυβέρνηση θα ζητήσει δικαστικά την αναστολή λειτουργίας της ιστοσελίδας της Shein στη Γαλλία για τρεις μήνες, εξαιτίας πώλησης παράνομων προϊόντων, ενώ η εταιρεία άνοιξε το πρώτο φυσικό κατάστημά της στο Παρίσι.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Ξεκινούν αύριο οι ενισχύσεις 2,5 δισ. ευρώ στους πολίτες

Από τη Δευτέρα ξεκινά η καταβολή ενισχύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ σε 2,4 εκατ. πολίτες. Πάνω από 1,4 εκατ. συνταξιούχοι και δικαιούχοι αναπηρίας θα λάβουν 250€, ενώ τα ζευγάρια 500€, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Υπουργείο Οικονομικών κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά αύριο η καταβολή ενισχύσεων για 2,4 εκατομμύρια πολίτες

Από αύριο ξεκινά η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης 250 ευρώ σε πάνω από 1,4 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους αναπηρίας, ενώ για τα ζευγάρια που πληρούν τα κριτήρια, το ποσό γίνεται 500
Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Επιτυχής πολιτική σημαίνει λιγότεροι φόροι περισσότερα έσοδα

Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση φόρων και η αύξηση εσόδων μέσω επενδύσεων, μείωσης χρέους και ανεργίας. Τόνισε και τη διανομή των 250 ευρώ σε συνταξιούχους.