ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: ΑΠΕ

Όλα όσα πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε πετρέλαιο θέρμανσης

Πρεμιέρα σήμερα για τη πώληση του πετρελαίου θέρμανσης, με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων να δίνει οδηγίες στους καταναλωτές σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέξουν.

Οδηγίες προς τους καταναλωτές σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέξουν στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρει τι πρέπει να προσέχουμε:

  • Να παραλαμβάνουν πετρέλαιο μόνο άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία παραλαβής.
  • Να χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο, χωρίς να εμπιστευόμαστε μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής.
  • Να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση).
  • Το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό, καθώς αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του.
  • Να δεχόμαστε να πληρώσουμε μόνο αν η απόδειξη παραλαβής – πληρωμής έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν κάτι μας προβληματίζει σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».
  • Να συγκρίνουμε, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές. Αναλυτικά οι ανά πρατήριο τιμές είναι αναρτημένες στον διαδικτυακό τόπο www.fuelprices.gr.
  • Να ξέρουμε να υπολογίζουμε ακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να ξέρουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1,00 μέτρο δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 λίτρα. Επομένως, 2.500 : 100 = 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους (εσωτερικές διαστάσεις)
  • Να μετράμε παρουσία του βυτιοφορέα το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει.Η μέτρηση γίνεται εύκολα με μία ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα στη δεξαμενή τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος μέχρι εκεί που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή.
  • Να μετράμε την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).
  • Απαιτούμε από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος που μετρήσαμε πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής.
  • Το πετρέλαιο που παραλάβαμε θα το βρούμε αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18cm πετρέλαιο πριν και 78cm μετά, προστέθηκαν 7818= 60cm, δηλαδή σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα με τα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60 x 25=1500 λίτρα πετρέλαιο.
  • Επίσης αναγκαίο είναι να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης (λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου, εξοικονόμηση χρήματος). Καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. οι μήνες Απρίλιος & Μάιος), ώστε να μην μείνουν κατάλοιπα καύσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και θα είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός του.
  • Να μην αφήνεται ο καυστήρας του πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ. Επομένως, ελέγχουμε να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτήν.
  • Κατά τον εφοδιασμό ο καυστήρας θα πρέπει να είναι κλειστός για λόγους ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Απορίες – Παράπονα Καταγγελίες

http://www.mindev.gov.gr/καταγγελίες-πολιτών/

Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε στην τηλεφωνική γραμμή του Καταναλωτή: 1520 η οποία λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις κοντά στο νησί Χαργκ, πληροφορίες για επίθεση σε δεξαμενόπλοιο

Εκρήξεις αναφέρθηκαν κοντά στο νησί Χαργκ, όπου ο κυριότερος ιρανικός τερματικός πετρελαίου, με ανεπιβεβαίωτες πηγές να μιλούν για χτύπημα ιρανικού δεξαμενόπλοιου από αμερικανικές δυνάμεις. Δεν εντοπίστηκε καπνός στην περιοχή.
Χαβιέ Μιλέι χαμογελαστός
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα για σχέσεις με πετρελαϊκά έργα στις Μαλβίνες ξεκινά η Αργεντινή

Η Αργεντινή ξεκίνησε έρευνα για 45 οντότητες σχετικά με δραστηριότητες υδρογονανθράκων στα νησιά Μαλβίνες, αμέσως μετά από ομιλία του Μιλέι που ανακοίνωσε αυστηρότερες κυρώσεις στα σχέδια γύρω από το αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Θετικό κλίμα διεθνώς με ώθηση από τη Wall Street

Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς περιορίζονται οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο. Ισχυρή άνοδος στις ασιατικές αγορές, θετικά τα futures σε Wall Street και Ευρώπη, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε σε υψηλό σχεδόν 17 ετών.
Νότια Κορέα στρατός σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Νότια Κορέα: Σκέψεις για συμμετοχή σε αποστολή ασφαλείας στο Ορμούζ

Η Νότια Κορέα εξετάζει συμμετοχή σε στρατιωτική επιχείρηση στο στενό του Ορμούζ, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την άμυνά της έναντι της Βόρειας Κορέας. Ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, σύμφωνα με επίσημες πηγές.
Χαβιέ Μιλέι χαμογελαστός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μιλέι αναγγέλλει αυστηρότερα μέτρα για τα νησιά Μαλβίνας

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε αυστηρότερες κυρώσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται χωρίς άδεια στα Μαλβίνας, ενισχύοντας τη διεκδίκηση της χώρας, λίγο μετά σχετικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.