ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Στην Ελλάδα 2,7 δισ. από το πρόγραμμα SURE, άναψε το πράσινο φως

Στο πλαίσιο του προγράμματος SURE θα διατεθούν στα κράτη-μέλη μέχρι και 100 δισ. ευρώ. Στην 7η θέση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα η Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την χρηματοδοτική στήριξη ύψους 87,4 δισ. ευρώ σε 16 κράτη μέλη με τη μορφή δανείων της ΕΕ στο πλαίσιο του SURE – ενός προσωρινού μέσου της ΕΕ για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας κατά τη διάρκεια της κρίσης της νόσου COVID-19.

Η στήριξη θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν τις σοβαρές αυξήσεις των δημόσιων δαπανών τους που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020 λόγω της εφαρμογής εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρεμφερών μέτρων, και για τους αυτοαπασχολούμενους, και μέτρων σχετικά με την υγεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το SURE είναι ένα από τα τρία δίχτυα ασφαλείας, ύψους 540 δισ. ευρώ, τα οποία συμφωνήθηκαν από το Eurogroup στις 9 Απριλίου 2020 και στη συνέχεια εγκρίθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των κρατών.

«Το SURE αποτελεί σημαντικό σκέλος της αντίδρασής μας στις πρωτοφανείς προκλήσεις που δημιούργησε η κρίση COVID-19. Το σημαντικό ενδιαφέρον των κρατών μελών για το μέσο αυτό επιβεβαιώνει τη σημασία του και την πραγματική προστιθέμενη αξία του για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ολόκληρη την ΕΕ θα ωφεληθούν από αυτό το μέσο. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ισχυρότερη όταν είναι ενωμένη» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος Όλαφ Σουλτς.

Η χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο του SURE χορηγείται στα κράτη μέλη ως εξής:

  • Βέλγιο - 7,8 δισ. €
  • Βουλγαρία - 511 εκατ. €
  • Κροατία - 1 δισ. €
  • Κύπρος - 479 εκατ. €
  • Τσεχική Δημοκρατία - 2 δισ. €
  • Ελλάδα - 2,7 δισ. €
  • Ιταλία - 27,4 δισ. €
  • Λετονία - 193 εκατ. €
  • Λιθουανία - 602 εκατ. €
  • Μάλτα - 244 εκατ. €
  • Πολωνία - 11,2 δισ. €
  • Πορτογαλία - 5,9 δισ. €
  • Ρουμανία - 4,1 δισ. €
  • Σλοβακία - 631 εκατ. €
  • Σλοβενία - 1,1 δισ. €
  • Ισπανία - 21,3 δισ. €

Και άλλα κράτη μέλη μπορούν ακόμη να υποβάλουν τα αιτήματά τους για χρηματοδοτική συνδρομή. Στο πλαίσιο αυτού του μέσου της ΕΕ μπορούν να διατεθούν έως και 100 δισ. ευρώ. Τα δάνεια του SURE στηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και από εγγυήσεις των κρατών μελών, ανάλογα με το μερίδιό τους στο ΑΕΕ της ΕΕ, και θα ανέρχονται συνολικά σε 25 δισ. ευρώ. Οι συμβάσεις εγγύησης με την Επιτροπή έχουν οριστικοποιηθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκη Κεραμέως ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως στη ΔΕΘ: Θέλουμε κοινωνία εργαζομένων, όχι ανέργων

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι στόχος είναι μια κοινωνία εργαζομένων, υπογραμμίζοντας τη μείωση της ανεργίας στο 7,9%. Η Γιάννα Χορμόβα επισήμανε ότι πάνω από 298.000 άτομα βρήκαν εργασία μέσω της ΔΥΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια.
Άννα Ευθυμίου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Α. Ευθυμίου στη Χαλκιδική με έμφαση στους εργαζόμενους

Η υφυπουργός Άννα Ευθυμίου περιόδευσε στη Χαλκιδική, εστιάζοντας σε εργασία και κοινωνική προστασία, ενώ επισκέφθηκε το νέο μεταλλείο Σκουριών. Τόνισε τη σημασία των επενδύσεων για απασχόληση και ανάπτυξη στην περιοχή.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας στην 57η Ημέρα Καριέρας ΔΥΠΑ

Περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας θα προσφέρουν πάνω από 100 επιχειρήσεις στη 57η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη, 11-12 Σεπτεμβρίου στο Λιμάνι. Δωρεάν συμμετοχή, αιτήσεις στη σχετική πλατφόρμα.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: 10.000 ωφελούμενοι στις δράσεις απασχόλησης Κρήτης, 24.409 στην κατάρτιση

Πάνω από 10.000 πολίτες στην Κρήτη ωφελήθηκαν από προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, ενώ 24.409 συμμετείχαν σε δράσεις κατάρτισης την περίοδο 2019-2026, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της υπηρεσίας.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 8% η ανεργία στη χώρα τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 8%, με τους ανέργους να φτάνουν τους 381.769. Στις γυναίκες η ανεργία έφτασε στο 10,4% και στους άνδρες στο 6%. Για τους νέους 15-24 ετών το ποσοστό είναι 19,5%.