ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ανέκαμψε η ζήτηση ρεύματος τον Ιούλιο, μετά την «βουτιά» του Ιουνίου

Το άνοιγμα του τουρισμού και η επανεκκίνηση της οικονομίας οδήγησε στην ανάκαμψη της ζήτησης του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο που παραμένει ωστόσο χαμηλότερη σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Το άνοιγμα του τουρισμού που οδήγησε στην επανεκκίνηση της λειτουργίας των ξενοδοχείων, αλλά και η αυξημένη οικιακή κατανάλωση λόγω αυξημένων θερμοκρασιών οδήγησαν στην ανάκαμψη της ζήτησης του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο, η οποία ωστόσο παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 1,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο μετά την «βουτιά» 14,6% στα 3,7 TWh του Ιουνίου, ανέκαμψε στα 4,8 TWh. Υπενθυμίζουμε πως στην περίοδο του lockdown Απρίλιο και Μάιο η ζήτηση ενέργειας είχε σημειώσει πτώση κατά 13,4% και 9,2% αντίστοιχα καθώς η οικονομία παρέμενε «παγωμένη», με την μέση τάση όπου τροφοδοτούνται οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να σημειώνει πτώση τον Ιούνιο 22%.

Συνολικά η ενεργειακή κατανάλωση στην Ελλάδα το πρώτο επτάμηνο σημείωσε πτώση 7,3% σε ετήσια βάση καθώς διαμορφώθηκε στα 27,9 TW. Επιπλέον η μέση τιμή συστήματος διαμορφώθηκε στα 41,13 ευρώ ανά MW τον Ιούλιο πραγματοποιώντας άλμα από τα 34 ευρώ/MW του Ιουνίου, με τις τιμές να βρίσκονται κατά 34% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, μειωμένες κατά 21,01 ευρώ/MW.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν τον λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αντανακλώντας τις προσθήκες στην αιολική ενέργεια και το οριακό περιθώριο κέρδους από τα λιγνιτικά εργοστάσια. Η παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε κατά 29% σε ετήσια βάση στα 7,7 TWh στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου με τα αιολικά πάρκα να παράγουν το 62% της συνολικής παραγωγής και τα αιολικά 30%.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή των λιγνιτικών εργοστασίων περιορίστηκε περίπου στο μισό και τα 2,8TWh με το ποσοστό τους στην παραγωγή ενέργειας να φτάνει το 10%. Η παραγωγή φυσικού αερίου στο πρώτο επτάμηνο παρέμεινε σταθερή στα 10,1 TWh σε ετήσια βάση κατέχοντας την μερίδα του λέοντος στο ενεργειακό μείγμα με περισσότερο από 45%.

Υπενθυμίζεται πως η μετοχή της ΔΕΗ αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 143 μονάδες βάσης σε μηνιαίο ποσοστό, ενώ έχει καταγράψει πτώση 3,9% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η ανάκαμψη του Ιουλίου, αντανακλά πιθανότητα την μεγαλύτερη πτώση που σημειώθηκε από τους πελάτες χαμηλής κατανάλωσης που έφτασε το 3,1% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τους μεσαίους καταναλωτές ενέργειας που η πτώση τους έφτασε το 14,1% σε ετήσια βάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

Ο επικεφαλής του Τομέα Αποθήκευσης CO2 της EnEarth Ν. Ρήγας σημείωσε πως ήδη έχουν δρομολογηθεί δύο projects στον Πρίνο και στη Ραβέννα της Ιταλίας με συνολική δυναμικότητα που καλύπτει λιγότερο από το 10% των εκπομπών από τις βιομηχανίες των δύο χωρών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 5 χρόνια η απόσβεση των φωτοβολταϊκών για τους καταναλωτές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών το κόστος ενός οικιακού φωτοβολταϊκού με μπαταρία στοιχίζει περί τις 16.000 ευρώ. Πότε μεγιστοποιείται το όφελος για τον καταναλωτή.
kostantinos giazitzoglou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Γιαζιτζόγλου (ΣΜΕ): Ευρωπαϊκή ενεργειακή ουτοπία

«Η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, μετέτρεψε ένα τοπικό μπλακάουτ σε μια Βαλκανική χώρα σε ράλι τιμών στη μισή Ευρώπη». σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).
businessdaily-DEI-Ananeosimes-APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω του μέσου κοινοτικού όρου, η παραγωγή ΑΠΕ το Α' εξάμηνο στη χώρα μας

Η φετινή επίδοση κινείται κοντά στα επίπεδα του 2023, όταν οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν στο 58,8% της παραγωγής, παρά το γεγονός ότι εν τω μεταξύ έχουν προστεθεί στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας δεκάδες μεγαβάτ νέων ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκών.