ΓΔ: 2650.71 0.54% Τζίρος: 102.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:40:38
Ελληνική οικονομία κέρματα

Προϋπολογισμός 2027: ΑΕΠ +2,3%, ανεργία 7,9%, πληθωρισμός 2,6%

Το προσχέδιο προϋπολογισμού 2027 προβλέπει αύξηση ΑΕΠ 2,3%, μείωση ανεργίας στο 7,9% και πληθωρισμό στο 2,6%. Οι ιδιωτικές επενδύσεις, η κατανάλωση και το πρωτογενές πλεόνασμα αυξάνονται, ενώ μειώνεται το δημόσιο χρέος.

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2027, σε σύγκριση με άνοδο 2% το τρέχον έτος, προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα, εκτιμάται περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 7,9% από 8,4% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 2,6% από 3,8%.

Η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική το 2027, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα στηριχθεί τόσο στα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ όσο και σε σημαντική άνοδο των ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,9% το 2027 από 7,7% φέτος. Αντίστοιχα, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,5% και η δημόσια κατανάλωση κατά 1,4%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν 3,1% και οι εισαγωγές κατά 4%.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3,6% του ΑΕΠ το 2026 και σε 3,3% το 2027. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στην ΕΕ για έβδομο διαδοχικό έτος, φθάνοντας το 128,8% του ΑΕΠ το 2027 από 136,7% το 2026.

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2027, όπως σημειώνεται από το υπουργείο, κατατίθεται σε περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, διαταραχών στις αγορές ενέργειας και περιορισμών στο διεθνές εμπόριο. Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν τις διεθνείς ενεργειακές αγορές και τις θαλάσσιες εμπορικές ροές, ενώ εντείνονται και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες.

Επιδόσεις και προοπτικές της οικονομίας

Σύμφωνα με τις τεχνικές παραδοχές των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μέση τιμή του αργού πετρελαίου Brent προβλέπεται να αυξηθεί από 68,9 δολάρια ανά βαρέλι το 2025 σε 91,2 δολάρια το 2026, υποχωρώντας σε 78,2 δολάρια το 2027. Οι παραδοχές για την τιμή του πετρελαίου είναι αυξημένες κατά 46% για το 2026 και κατά 24% για το 2027 σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2025.

Παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει για έβδομο συναπτό έτος να καταγράφει υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 2% το 2026 και στο 2,3% το 2027, όταν για την ευρωζώνη οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι 0,9% και 1,2%.

Το ονομαστικό ΑΕΠ εκτιμάται να αυξηθεί από 262 δισ. ευρώ το 2026 σε 274,6 δισ. ευρώ το 2027. Ο εγχώριος πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί από 3,8% το 2026 σε 2,6% το 2027, ενώ οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,9%, με τον λόγο επενδύσεων προς ΑΕΠ να φθάνει το 18,6%.

Η ανεργία εκτιμάται πως θα μειωθεί περαιτέρω, φθάνοντας το 7,9%, το χαμηλότερο ποσοστό μετά το 2008. Οι αμοιβές ανά εργαζόμενο αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,9% το 2027 έναντι 3,7% το 2026.

Κατανάλωση, επενδύσεις και αγορά εργασίας

Η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,5% το 2027, ενώ η δημόσια κατανάλωση κατά 1,4%. Η ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης αποδίδεται στην αύξηση της απασχόλησης και των αμοιβών, στις παρεμβάσεις για το διαθέσιμο εισόδημα και στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η απασχόληση σε εθνικολογιστική βάση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,4% το 2027, με τον αριθμό των μισθωτών να αγγίζει τα 4 εκατομμύρια και το σύνολο των απασχολουμένων τα 5,3 εκατομμύρια άτομα. Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω, από 8,4% το 2026 σε 7,9% το 2027.

Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά εργαζόμενο προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,9% το 2027, με τις συνολικές αμοιβές να φθάνουν το 4,6%. Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη άνοδο των μισθών, συμπεριλαμβανομένης της νέας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού και της θέσπισης επιδόματος Χριστουγέννων για τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς από το 2027.

Σε πραγματικούς όρους, οι ονομαστικές αμοιβές ανά εργαζόμενο προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,4% το 2027, λόγω της συνδυαστικής επίδρασης αύξησης αμοιβών και αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Επιπλέον, οι καθαρές πραγματικές αμοιβές θα ενισχυθούν από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2% το 2027.

Ο ρυθμός αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 1,9% το 2027.

Κρίσιμος ρόλος επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων

Σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης και της αύξησης των εισοδημάτων διαδραματίζουν οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν στη 90η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι επενδύσεις ενισχύονται περαιτέρω μέσω της αύξησης του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και της έναρξης νέου δανειοδοτικού και εγγυοδοτικού προγράμματος ύψους 1,5 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι επενδύσεις αναμένεται να παραμείνουν η κύρια θετική συνιστώσα της εγχώριας ζήτησης, με την αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας να προέρχεται κυρίως από τις κατασκευές και τον εξοπλισμό. Η συνέχιση της επενδυτικής μεγέθυνσης οδηγεί σε περαιτέρω σύγκλιση του επενδυτικού ποσοστού της Ελλάδας με εκείνο της ευρωζώνης.

Σε σταθερές τιμές, οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο 20,2% του ΑΕΠ το 2027, ενώ σε τρέχουσες τιμές το ποσοστό θα φθάσει το 18,6%. Η απόκλιση από την ευρωζώνη, η οποία έχει περιοριστεί σημαντικά από το 2019, προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το 2027.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θετικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας αποτελούν αποτέλεσμα συνεχούς μεταρρυθμιστικού έργου, συλλογικής προσπάθειας και υπευθυνότητας στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.

Οι προκλήσεις του 2027 παραμένουν σημαντικές, σχετιζόμενες με γεωπολιτικές εξελίξεις, την αγορά ενέργειας, το διεθνές εμπόριο, την τεχνολογική πρόοδο, την κλιματική αλλαγή και τις δημοσιονομικές πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε περίοδο προόδου και ευημερίας με βελτιούμενες προοπτικές, οι οποίες απαιτούν διαρκή προσοχή και διαφύλαξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωρός νομισμάτων Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτικά τα εγχώρια ομόλογα λόγω των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων

Η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων και η μείωση χρέους, μαζί με μεταρρυθμίσεις ανάπτυξης, είναι κλειδιά για χαμηλό κόστος δανεισμού και ανθεκτικότητα στις κρίσεις, τονίζει μελέτη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβράδυνση ανάπτυξης και αύξηση πληθωρισμού στην Ελλάδα σύμφωνα με Κομισιόν

Η Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα επιβράδυνση ανάπτυξης σε 1,8% το 2026 και 1,6% το 2027 λόγω ενεργειακού σοκ, με τον πληθωρισμό στο 3,7%. Η ανάπτυξη παραμένει πάνω από τον μέσο όρο ΕΕ-ευρωζώνης, αλλά οι προβλέψεις μειώθηκαν.
Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Συμμετείχατε στους υπεύθυνους της χρεοκοπίας, απολογηθείτε

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών για τη χαμηλή αγοραστική δύναμη και τις ανισότητες στην Ελλάδα, ζητώντας απαντήσεις και τονίζοντας πως η μείωση του χρέους ήρθε με θυσίες από τον λαό.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ψέμα ότι εργάζεται στην Πλεύση Ελευθερίας χωρίς μισθό

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως οι σκοτεινές μέρες θα τελειώσουν σύντομα, καταγγέλλοντας τη διαφθορά και διαπλοκή στη χώρα και κάνοντας λόγο για επιθέσεις κατά της Πλεύσης Ελευθερίας με «βρώμικους τρόπους» από το σύστημα.