Ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης ανοίγει για τον Φαληρικό Όρμο την επόμενη πενταετία, καθώς η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου συνεδριακού κέντρου στη θέση του Tae Kwon Do και το μητροπολιτικό πάρκο ΑΕΝΑΟΝ διαμορφώνουν ένα πρότυπο βιώσιμο και δημόσιο παραλιακό μέτωπο. Ο σχεδιασμός προβλέπει έναν πολυλειτουργικό χώρο που θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα, προσφέροντας στους πολίτες πρόσβαση στη θάλασσα και επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της Αττικής με το παραλιακό της μέτωπο.
Πρόκειται για την επόμενη φάση του συνολικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του Μητροπολιτικού Πάρκου ΑΕΝΑΟΝ.
Ο νέος σχεδιασμός επικεντρώνεται στη μετατροπή του Κλειστού Ολυμπιακού Γήπεδου Tae Kwon Do σε σύγχρονο μητροπολιτικό πόλο συνεδριακού τουρισμού, πολιτισμού, αναψυχής και επιχειρηματικότητας, καθώς και στην αξιοποίηση όλης της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου. Ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες χρηματοδότησης του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους.
«Δημιουργούμε έναν ενιαίο μητροπολιτικό προορισμό στον Φαληρικό Όρμο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι «στα μέσα της θητείας μας προχωράμε σταθερά και διαμορφώνουμε τον Φαληρικό Όρμο της επόμενης πενταετίας».
Το νέο έργο προβλέπει επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ και ριζική αναδιαμόρφωση της υφιστάμενης ολυμπιακής εγκατάστασης, με στόχο τη δημιουργία ενός Διεθνούς Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου μεγάλης κλίμακας.
Σε συνδυασμό με τους ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 370 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί για το ΑΕΝΑΟΝ, η συνολική επένδυση των δύο παρεμβάσεων στον Φαληρικό Όρμο ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.
Κοινός παρονομαστής των έργων αποτελεί η χρηματοδοτική στρατηγική της Περιφέρειας. Όπως συνέβη με το ΑΕΝΑΟΝ, έτσι και για το Tae Kwon Do, η διεκδίκηση χρηματοδότησης βασίζεται στην εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προμελέτη του έργου έχει ήδη παρουσιαστεί στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO), αποσπώντας θετικά σχόλια. Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία διεκδίκησης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, που θα ακολουθήσει τα επόμενα στάδια ωρίμανσης και αξιολόγησης του έργου.
Νέα ζωή σε ένα ολυμπιακό ακίνητο
Η μεταμόρφωση του Tae Kwon Do, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, βασίζεται στην επανάχρηση της υφιστάμενης εγκατάστασης.
Η δημιουργία ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς καλύπτει ένα πάγιο αίτημα των φορέων του κλάδου. Ο ΣΕΤΕ και οι επαγγελματίες του συνεδριακού τουρισμού έχουν επισημάνει το έλλειμμα της Αθήνας σε χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Σε αυτό το ζήτημα είχε αναφερθεί και ο Νίκος Χαρδαλιάς, τον Ιούλιο του 2025, κατά την παραχώρηση του Tae Kwon Do από την ΕΤΑΔ στην Περιφέρεια, τονίζοντας ότι μια τέτοια υποδομή λείπει από την Αττική και στερεί από την πρωτεύουσα ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τουρισμό και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Το ακίνητο, που περιλαμβάνει το Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Tae Kwon Do και την Πλατεία Νερού, παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια για 40 έτη και εκτείνεται σε 153 στρέμματα.
Στην «καρδιά» του σημερινού σταδίου προβλέπεται η κατασκευή μιας νέας, στατικά ανεξάρτητης αμφιθεατρικής αίθουσας διεθνών προδιαγραφών, δυναμικότητας 2.700 έως 3.200 ατόμων.
Με πτυσσόμενες κερκίδες και κινητά ηχομονωτικά χωρίσματα, ο χώρος θα προσαρμόζεται στις ανάγκες διαφορετικών διοργανώσεων, ενώ στο επίπεδο της Πλατείας Νερού σχεδιάζεται ενιαίος εκθεσιακός χώρος 4.000 τετραγωνικών μέτρων.
Το πρώην Προπονητήριο και οι παλαιοί χώροι διοίκησης θα μετατραπούν σε αίθουσες παράλληλων συνεδριάσεων και πολυδύναμους χώρους. Στο ανώτερο επίπεδο του κτιρίου προβλέπονται μία ακόμη αυτοτελής αίθουσα και εστιατόριο με θέα στον Σαρωνικό.
Κεντρική φιλοσοφία του σχεδιασμού είναι η πολυλειτουργικότητα, ώστε το κτίριο να εξυπηρετεί συνέδρια, εκθέσεις, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες σε διαφορετικές διατάξεις και κλίμακες.
Η Περιφέρεια διευκρινίζει ότι οι μεικτές χρήσεις αφορούν το εσωτερικό του κτιρίου και δεν συνεπάγονται μετατροπή του ανοιχτού περιβάλλοντος χώρου σε χώρο μαζικών εκδηλώσεων. Ο σχεδιασμός διατηρεί τον ανοιχτό και κοινόχρηστο χαρακτήρα του, αποτρέποντας τη λογική των υπαίθριων συναυλιών που στο παρελθόν είχαν προκαλέσει αντιδράσεις λόγω ηχορύπανσης και κυκλοφοριακής επιβάρυνσης.
Πλατεία Νερού, πράσινο και σύνδεση με τη θάλασσα
Η παρέμβαση επεκτείνεται και στην Πλατεία Νερού, όπου προβλέπεται επαναφορά του υγρού στοιχείου με πίδακες νερού και ενίσχυση του πρασίνου. Προβλέπεται επίσης μικρή διάφανη κατασκευή για εκθέσεις και εταιρικές εκδηλώσεις.
Τα υπάρχοντα γραμμικά κτίρια και το Γυάλινο Κτίριο θα ανακαινιστούν, ενώ τα δώματά τους θα διαμορφωθούν σε πράσινη διαδρομή περιπάτου.
Στο θαλάσσιο μέτωπο προβλέπονται τρεις νέες προβλήτες. Ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει υπόγειες και υπαίθριες θέσεις στάθμευσης, καθώς και χώρο εξυπηρέτησης λεωφορείων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, με βιοκλιματικές λύσεις, παθητικά συστήματα και φωτοβολταϊκά πάνελ.
Η προσέγγιση ακολουθεί τις τρεις βασικές αρχές του New European Bauhaus: βιωσιμότητα, αισθητική και συμπερίληψη, ώστε το νέο συγκρότημα να βρίσκεται σε λειτουργική και αρχιτεκτονική συνέχεια με το γειτονικό ΑΕΝΑΟΝ.
Διαγωνισμός το 2027 και υλοποίηση έως το 2029
Επόμενο ορόσημο του σχεδιασμού είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάπλαση και αξιοποίηση του Tae Kwon Do το 2027.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος του ίδιου έτους και ο ανάδοχος να εγκατασταθεί τον Ιανουάριο του 2028, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευαστική φάση.
Η μελέτη του project έχει ήδη ολοκληρωθεί και η επιδίωξη της Περιφέρειας είναι η νέα εγκατάσταση να βρίσκεται σε λειτουργική ετοιμότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2029, ταυτόχρονα με την παράδοση του Μητροπολιτικού Πάρκου ΑΕΝΑΟΝ.
Η σύμπτωση των δύο χρονοδιαγραμμάτων δεν είναι τυχαία, καθώς Tae Kwon Do και ΑΕΝΑΟΝ αποτελούν βασικά τμήματα της ίδιας παρέμβασης για την επανασύνδεση της Αθήνας με το παράκτιο μέτωπό της.
Από το ΑΕΝΑΟΝ στο Tae Kwon Do: Ολοκληρωμένο μητροπολιτικό σχέδιο
Η νέα φάση του σχεδιασμού ακολουθεί την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου ΑΕΝΑΟΝ στις 2 Σεπτεμβρίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το έργο, το οποίο ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε παραλάβει στις αρχές του 2024 στα όρια της απένταξης από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προχώρησε ταχύτατα από μελέτες και αδειοδοτήσεις έως την οριστική συμβασιοποίησή του.
Για την κατασκευή του έχουν εξασφαλιστεί ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 370 εκατ. ευρώ.
Το πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 741 στρεμμάτων, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους ανοιχτούς μητροπολιτικούς χώρους της Αττικής, με 4.032 δέντρα, εκτεταμένη φυσική μεσογειακή βλάστηση, χώρους άθλησης, περιπάτου, παιχνιδιού, εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Η πρόσβαση στο πάρκο θα είναι ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο, με πλήρη προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους.
Κατά την εκδήλωση της υπογραφής της σύμβασης, ο πρωθυπουργός συνέδεσε τα δύο έργα, αναφερόμενος στην παραχώρηση του Tae Kwon Do στην Περιφέρεια και στον σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός μεγάλου, σύγχρονου συνεδριακού κέντρου.
Ο συνολικός σχεδιασμός της Περιφέρειας για τον Φαληρικό Όρμο βασίζεται στην ενιαία προσέγγιση: το ΑΕΝΑΟΝ αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο βήμα, με το Tae Kwon Do να ακολουθεί ως επανάχρηση μιας εμβληματικής ολυμπιακής εγκατάστασης. Στόχος είναι οι δύο παρεμβάσεις, μαζί με την Πλατεία Νερού και το υπόλοιπο παράκτιο μέτωπο, να αποτελέσουν μέρη ενός ενιαίου μητροπολιτικού σχεδίου που συνδέει το πράσινο, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την επιχειρηματικότητα και την αναψυχή με τη θάλασσα.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνει:
«Το μεγάλο μας στοίχημα στον Φαληρικό Όρμο δεν εξαντλείται στην κατασκευή δύο σημαντικών έργων. Είναι να δημιουργήσουμε έναν ενιαίο μητροπολιτικό προορισμό, με ταυτότητα και συνέχεια, που θα λειτουργεί 365 ημέρες τον χρόνο και θα επιστρέφει το παραλιακό μέτωπο στους πολίτες.
Με το ΑΕΝΑΟΝ δημιουργούμε έναν νέο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους. Με τη νέα ζωή του Tae Kwon Do δίνουμε στην Αθήνα μια υποδομή που χρειάζεται εδώ και χρόνια, ένα σύγχρονο Διεθνές Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο που μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά τη θέση της στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.
Το κρίσιμο για εμάς είναι ότι όλα αυτά σχεδιάζονται μαζί. Όχι ως αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά ως κομμάτια της ίδιας μεγάλης αλλαγής. ΑΕΝΑΟΝ, Tae Kwon Do, Πλατεία Νερού και παράκτιο μέτωπο συνδέονται σε έναν ενιαίο χώρο πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού, επιχειρηματικότητας και αναψυχής. Ήδη, στα μισά της σημερινής μας θητείας, έχουμε βάλει σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα υποδομής που θέτουν από σήμερα τις βάσεις για την επόμενη μέρα και διαμορφώνουν την Αττική των επόμενων χρόνων. Αυτός είναι, λοιπόν, ο Φαληρικός Όρμος της επόμενης πενταετίας».