ΓΔ: 2659.41 -0.39% Τζίρος: 116.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:30:40
Ελληνική οικονομία ευρώ

Η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα 2,5 δισ. στον EFSF με έσοδα από τις τράπεζες

Η Ελλάδα αποπλήρωσε 2,5 δισ. ευρώ στον EFSF, χρησιμοποιώντας έσοδα από την επαναϊδιωτικοποίηση τραπεζών που είχαν λάβει στήριξη από το ΤΧΣ.

Η Ελλάδα προχώρησε στην αποπληρωμή 2,5 δισ. ευρώ προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χθες Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, αξιοποιώντας έσοδα που προήλθαν από την επαναϊδιωτικοποίηση ελληνικών τραπεζών οι οποίες είχαν λάβει προηγουμένως στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σύμφωνα με ανακοίνωση του EFSF.

Eύσημα απέδωσε στην Ελλάδα ο επικεφαλής του ΕFSF Πιερ Γκραμένια σχολιάζοντας την πρόωρη αποπληρωμή. «Η αποπληρωμή αυτή αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της προόδου που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην ενίσχυση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος. Τα έσοδα από την επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών αποτυπώνουν απτά την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα μετά την κρίση. Η αξιοποίηση μέρους αυτών των εσόδων για την αποπληρωμή του EFSF μειώνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και στέλνει μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές. Πρόκειται για θετική εξέλιξη για την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την 1η Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα ενημέρωσε τον EFSF και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), μετά τη συγχώνευσή της με το ΤΧΣ, διαθέτει έσοδα περίπου 4 δισ. ευρώ που συνδέονται με το ΤΧΣ.

Ο EFSF και ο ESM διατηρούν συμβατικά δικαιώματα αποπληρωμής επί των εσόδων της ΕΕΣΥΠ από πράξεις ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, που συνδέονται με τη χρηματοδότησή τους. Ο EFSF άσκησε το δικαίωμά του για ποσό 2,5 δισ. ευρώ, καθώς το κόστος των δανείων του είναι υψηλότερο από εκείνο του ESM. Οι δύο οργανισμοί διατηρούν τα δικαιώματά τους επί των υπολοίπων δανείων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15 Ιουνίου η Ελλάδα προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 6,94 δισ. ευρώ που είχε λάβει στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου (GLF). Εντός του 2026, όπως έχει ανακοινωθεί, η χώρα θα προχωρήσει σε πρόωρη εξόφληση Δημοσίου Χρέους συνολικού ύψους 12,84 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 362,8 δισ. ευρώ προβλέπεται το Δημόσιο Χρέος για το 2025

Στα 362,8 δισ. ευρώ ανήλθε το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2025, μειωμένο κατά 2,15 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024, ενώ τα ρευστά διαθέσιμα αυξήθηκαν στα 39,5 δισ. ευρώ και τα repos του Δημοσίου ανήλθαν στα 62,8 δισ. ευρώ.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Έκδοση δεκαετούς ομολόγου, ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης

Η Ελλάδα άντλησε 4 δισ. ευρώ από νέο 10ετές ομόλογο με απόδοση 3,47%, χαμηλότερη από πέρυσι. Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν εντυπωσιακό, παρά την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων, αναφέρει ο Κ. Πιερρακάκης.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από το 140% του ΑΕΠ το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2026

Παρά τη μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2026, το κόστος εξυπηρέτησής του παραμένει υψηλό, με την Ελλάδα να καταβάλλει διπλάσιους τόκους σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ευρωζώνη και οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM-EFSF: Έγκριση για αποπληρωμή δανείων 5,29 δισ. ευρώ από Ελλάδα

Το «πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5,29 δισ. ευρώ από την Ελλάδα έδωσαν ESM και EFSF, συμφωνώντας σε εξαίρεση από την υποχρέωση αναλογικής αποπληρωμής και έγκριση χρήσης ειδικού λογαριασμού ρευστότητας.
Μιχάλης Κατρίνης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Ερωτήματα για τη διαφάνεια στη χρήση του δανείου των 800 εκατ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τη διαφάνεια στη διαχείριση του δανείου των 800 εκατ. ευρώ για εξοπλισμούς και ζητά άμεση ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.