ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:53:49
Βιοχάλκο
Φωτο: Βιομηχανικές εγκαταστάσεις, Όμιλος Βιοχάλκο

Καβάλα: 3,5 δισ. επενδύσεις και 30.000 θέσεις εργασίας από την αλυσίδα CO₂

Η ανάπτυξη της αλυσίδας CCS με κέντρο τον Πρίνο μπορεί να κινητοποιήσει επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει 30.000 νέες θέσεις εργασίας, αποθηκεύοντας έως 30% των εκπομπών της βιομηχανίας, σύμφωνα με εκδήλωση του ΚΑΠΕ στην Καβάλα.

Η ανάπτυξη της αλυσίδας δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) στην Ελλάδα αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη στη βιομηχανία, την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη, με το Prinos CO₂ στην Καβάλα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη νέα αυτή υποδομή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επενδύσεις στην αλυσίδα CCS ενδέχεται να φθάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ, δημιουργώντας περισσότερες από 30.000 νέες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα. Η πλήρης ανάπτυξη της υποδομής μπορεί να οδηγήσει σε αποθήκευση έως και του 30% των ετήσιων εκπομπών της εγχώριας βαριάς βιομηχανίας.

Οι προοπτικές που δημιουργεί η ανάπτυξη της αλυσίδας CCS για την ελληνική οικονομία, την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Ανάπτυξη της αλυσίδας Δέσμευσης και Αποθήκευσης Άνθρακα (CCS) στην Ελλάδα», που διοργάνωσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στην Καβάλα.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό κτίριο της Μεγάλη Λέσχη, συμμετείχαν επιστήμονες από τα ερευνητικά προγράμματα HERCCULES και COREu, στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα CCS, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και πολίτες της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπογραμμίστηκε ότι η ανάπτυξη του CCS δεν περιορίζεται μόνο στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος, αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας νέας βιομηχανικής και τεχνολογικής αλυσίδας. Αυτή περιλαμβάνει τη δέσμευση CO₂ στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τη μεταφορά και την ασφαλή, μόνιμη αποθήκευσή του.

Ο επικεφαλής του τομέα αποθήκευσης άνθρακα της EnEarth, Νικόλας Ρήγας, τόνισε πως η δημιουργία ολοκληρωμένης αλυσίδας CCS μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών CO₂, αλλά και για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ανάπτυξη των σχετικών υποδομών μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία νέων πράσινων και υψηλής τεχνολογίας προϊόντων, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της τεχνογνωσίας στη χώρα.

Το Prinos CO₂ στο επίκεντρο της νέας υποδομής

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρίνος αποκτά στρατηγική σημασία, καθώς η Καβάλα, με πολυετή εμπειρία στον ενεργειακό τομέα, καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή της διαχείρισης του άνθρακα. «Η Καβάλα πρωτοπόρησε επί 45 χρόνια στην παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και τώρα πρωτοπορεί με το Prinos CO₂, που βρίσκεται στο επίκεντρο της αλυσίδας CCS», σημείωσε ο κ. Ρήγας.

Το έργο αποτελεί το μοναδικό περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο έργο αποθήκευσης CO₂ με άδεια αποθήκευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα πλέον ώριμα αντίστοιχα έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόοδος του Prinos CO₂ και ο ρόλος του στην ανάπτυξη της αλυσίδας CCS παρουσιάστηκαν από την υπεύθυνη υπεδάφους της EnEarth, Δρ. Πασχαλιά Κιομουρτζή, και τον επικεφαλής εμπορικής ανάπτυξης της εταιρείας, Δρ. Παντελή Βογιατζή.

Η Δρ. Κιομουρτζή ανέλυσε τα γεωλογικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, επισημαίνοντας ότι η εκτεταμένη γνώση του υπεδάφους της περιοχής, σε συνδυασμό με ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης, αποτελεί τη βάση για την ασφαλή και μόνιμη αποθήκευση CO₂ στον Πρίνο.

Η καταλληλότητα του κοιτάσματος επιβεβαιώνεται και από την έκδοση της άδειας αποθήκευσης CO₂, κατόπιν θετικής γνώμης της Γενικής Διεύθυνσης Δράσης για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του σχεδίου της άδειας. Παράλληλα, προχωρά η διαδικασία για την υποβολή αίτησης άδειας αποθήκευσης για την πλήρη δυναμικότητα των 2,8 εκατ. τόνων CO₂ ετησίως, καθώς και η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Επενδύσεις και απασχόληση: Πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τη ζήτηση αποθηκευτικού χώρου CO₂ από τη βιομηχανία. Ο Δρ. Παντελής Βογιατζής αναφέρθηκε στην εμπορική και ρυθμιστική ωρίμανση του έργου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον το βασικό πρωτογενές και δευτερογενές κανονιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της αγοράς CCS.

Το Prinos CO₂ αναπτύσσεται ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), με ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση, και σχεδιάζεται ως υποδομή ανοικτής πρόσβασης, ώστε να εξυπηρετεί βιομηχανίες τόσο από την Ελλάδα όσο και από την ευρύτερη περιοχή.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικών υποθέσεων της EnEarth, Σωτήρης Χιωτάκης, η ανάπτυξη της αλυσίδας CCS μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ και στη δημιουργία πάνω από 30.000 νέων και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα.

Οι επιπτώσεις αναμένονται ιδιαίτερα σημαντικές για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς η ανάπτυξη νέας βιομηχανικής δραστηριότητας υψηλής τεχνολογίας μπορεί να ενισχύσει τη ζήτηση για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, να δημιουργήσει νέες δυνατότητες εκπαίδευσης και απασχόλησης και να συμβάλει στην παραμονή νέων επιστημόνων στην περιοχή.

Παράλληλα, τα άμεσα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες αναμένεται να ανέλθουν από 1 εκατ. ευρώ ετησίως και να φτάσουν έως και τα 5,6 εκατ. ευρώ ετησίως με την πλήρη εμπορική λειτουργία του έργου, σύμφωνα με την EnEarth.

Αποθήκευση έως και 30% των εκπομπών της βαριάς βιομηχανίας

Σε πλήρη ανάπτυξη, η αλυσίδα CCS με επίκεντρο το Prinos CO₂ εκτιμάται ότι θα μπορεί να αποθηκεύει περίπου 25%-30% των ετήσιων εκπομπών της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας. Η δυνατότητα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για κλάδους όπου η πλήρης εξάλειψη εκπομπών CO₂ είναι τεχνικά δύσκολη ή ιδιαίτερα δαπανηρή.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ενεργειακή αποδοτικότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον εξηλεκτρισμό, παρέχοντας ένα επιπλέον εργαλείο για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της βιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, η δημιουργία ολοκληρωμένης αλυσίδας CCS στην Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, υπηρεσιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γύρω από τη διαχείριση του CO₂, δημιουργώντας έναν νέο κλάδο υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης οι τεχνολογικές, ερευνητικές και θεσμικές διαστάσεις της ανάπτυξης του CCS από εκπροσώπους του ΚΑΠΕ, της ΕΔΕΥΕΠ, του ΔΕΣΦΑ, του ομίλου Τιτάν, του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, του ερευνητικού κέντρου LEAP, της Prime Marine και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η συζήτηση ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων φορέων, βιομηχανίας, ερευνητικών ιδρυμάτων και τεχνολογικών εταιρειών για τη δημιουργία ολοκληρωμένης υποδομής CCS. Τα προγράμματα HERCCULES και COREu χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon, με περίπου 30 εκατ. ευρώ έκαστο, συγκεντρώνοντας 27 και 41 εταίρους αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα αποτελεί βασικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, με στόχο την αποανθρακοποίηση της ελληνικής βιομηχανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Greenpeace: 36 δισ. ευρώ το κόστος της ξηρασίας στη Γερμανία

Η παρατεταμένη ξηρασία στη Γερμανία προκάλεσε ζημιές τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Greenpeace, με σημαντικές απώλειες στην αγορά εργασίας και τη γεωργία. Η οργάνωση ζητά άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν προτείνει νέο σχέδιο για ρεύμα και εμπορία εκπομπών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέο Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση με στόχο τον διπλασιασμό της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040, μειώνοντας τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και ενισχύοντας τη βιομηχανία προς κλιματική ουδετερότητα.
ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση προϋπολογισμού κατά 10 εκατ. ευρώ για το Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ

Αυξήθηκε κατά 10 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά - γ' κύκλος» και φτάνει πλέον τα 76 εκατ. ευρώ. Παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2026 η προθεσμία για νέες αιτήσεις, εκτός αν εξαντληθούν οι πόροι νωρίτερα.
Σπάνιες γαίες ορυκτά
ΔΙΕΘΝΗ

Αποστολή του Τόκιο στη Γροιλανδία για πιθανή εξόρυξη σπάνιων γαιών

Η Ιαπωνία θα στείλει φέτος αντιπροσωπεία στη Γροιλανδία για να εξετάσει την εξόρυξη σπάνιων γαιών, με συμμετοχή αξιωματούχων και επιχειρηματιών. Το αρκτικό νησί έχει αποκτήσει στρατηγικό ενδιαφέρον μετά από αμερικανικές κινήσεις.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Οι καύσωνες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία, λέει έρευνα

Η Allianz Trade προειδοποιεί ότι οι συχνοί καύσωνες θα κοστίσουν στις γερμανικές επιχειρήσεις περίπου 112,5 δισ. ευρώ έως το 2030, λόγω μειωμένης παραγωγικότητας και αυξημένου κόστους ενέργειας, ενώ η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για ακραία ζέστη.