Στη διαχείριση της αύξησης των τιμών καυσίμων και στη σημασία των δημοσιονομικών εφεδρειών για την αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «έχουμε κρατήσει δημοσιονομικές εφεδρείες, για να έχουμε επιλογές όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν. Οι διεθνείς κρίσεις δεν είναι στο χέρι μας. Το πώς απαντάμε σε αυτές, όμως, είναι». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της αύξησης στα καύσιμα, σημειώνοντας ότι οι πιέσεις που ασκούνται στον οικογενειακό προϋπολογισμό και το κόστος μετακίνησης επηρεάζουν την κοινωνία και τις επιχειρήσεις.
Υπογράμμισε ότι, εκτός από τα μόνιμα μέτρα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί και εφαρμοστεί από την κυβέρνηση τα τελευταία δύο έτη, διατέθηκαν επιπλέον 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πολιτών. Όπως ανέφερε, «συνεχίζουμε και επιδοτούμε το diesel», ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών και κατά τη συζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης τον Οκτώβριο, αλλά και σε κάθε μελλοντική πρόκληση.
Σημειώνεται ότι στο τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσουν στο Δουβλίνο το Eurogroup και το ECOFIN. Όπως δήλωσε ο υπουργός, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι εξωγενείς κρίσεις στην Ευρώπη, οι πληθωριστικές πιέσεις και η πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές ομολόγων.
Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης απέκλεισε την πιθανότητα νέου πακέτου μέτρων τον Απρίλιο, λίγο πριν από τις εκλογές, τονίζοντας ότι «αυτό δεν είναι αυτή η λογική μας». Παράλληλα, στάθηκε στη σημασία της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, απορρίπτοντας τη λογική των προεκλογικών παροχών, καθώς, όπως ανέφερε, «δεν δούλεψε και ποτέ».