ΓΔ: 2708.56 0.50% Τζίρος: 186.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:24:33
Τράπεζα της Ελλάδος κτήριο
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος. Credit: BusinessDaily.gr

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, λέει η ΤτΕ

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο Προϋπολογισμός στο οκτάμηνο του 2026, ενώ το συνολικό ταμειακό αποτέλεσμα εμφάνισε έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ. Αυξημένα οι δαπάνες και τα έσοδα του προϋπολογισμού σε σύγκριση με το 2025.

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ παρουσίασε ο Προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2026, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα είχε ανέλθει στα 7,8 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης κατέγραψε έλλειμμα 4,625 δισ. ευρώ, ενώ το 2025 είχε καταγραφεί πλεόνασμα 1,723 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 49,207 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τα 46,697 δισ. ευρώ της περσινής περιόδου.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 47,313 δισ. ευρώ, έναντι 42,189 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2025.

Η δαπάνη για τόκους που επιβάρυνε τον Προϋπολογισμό ανήλθε στα 6,7 δισ. ευρώ, αυξημένη από τα 6,1 δισ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4,4% του ΑΕΠ για το 2025

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2025 θα ξεπεράσει το 4,4% του ΑΕΠ, δημιουργώντας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένα μέτρα.
Ελληνική οικονομία χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Πλεόνασμα 973 εκατ. στον Προϋπολογισμό σε ταμειακή βάση

Το 2025 ο Προϋπολογισμός εμφάνισε ταμειακό πλεόνασμα 973 εκατ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 4 δισ., με τα έσοδα να ανέρχονται σε 73,9 δισ. και τις δαπάνες σε 65,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.