ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία

Πιερρακάκης: Σχέδιο για επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ

Ο Κ. Πιερρακάκης προαναγγέλλει την επικείμενη παρουσίαση 30 επενδυτικών ευκαιριών αξίας έως 20 δισ. ευρώ και τονίζει τη σημασία μεγάλων επιχειρήσεων, τεχνολογίας και εξαγωγών για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Στην προαναγγελία παρουσίασης 30 επενδυτικών ευκαιριών, που εκτιμάται ότι μπορούν να προσελκύσουν έως και 20 δισ. ευρώ νέες επενδύσεις, προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, επισημαίνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερες επιχειρήσεις, περισσότερες επενδύσεις στην τεχνολογία και ενίσχυση των εξαγωγών.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα Invest Ahead αποτελεί τον επενδυτικό χάρτη της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, οι επενδύσεις αυξήθηκαν από το 11% του ΑΕΠ το 2019 στο 17,7% φέτος, ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία το ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 22%. Οι 4,3 μονάδες διαφοράς αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, παραγωγικότητα, μισθούς, θέσεις εργασίας και εξαγωγές που λείπουν από την ελληνική οικονομία.

Η ανάλυση της οικονομίας ανά κλάδο οδήγησε στον εντοπισμό περίπου 30 συγκεκριμένων επενδυτικών ευκαιριών, που εκτείνονται από την αφαλάτωση στα νησιά, τα ναυπηγεία για σκάφη πολυτελείας, έως και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Η δυνητική επίδραση υπολογίζεται σε έως 20 δισ. ευρώ νέων επενδύσεων σε βάθος δεκαετίας και 20-25 δισ. ευρώ πρόσθετου εισοδήματος. Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να παρουσιαστούν σύντομα στην αγορά.

Αναφερόμενος στην εγκατάσταση της Millennium στην Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων διεθνώς. Η παρουσία της στη χώρα συνεπάγεται δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, μεταφορά τεχνογνωσίας και διαμόρφωση ενός νέου χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος. «Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοί τους θα φορολογούνται κανονικά στην Ελλάδα», σημείωσε, προσθέτοντας πως το πλαίσιο που διαμορφώνεται είναι σταθερό και ανταγωνιστικό, προσελκύοντας διεθνείς επιχειρήσεις και στελέχη υψηλού επιπέδου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους νέους Έλληνες, υπογραμμίζοντας τη σημασία δημιουργίας ευκαιριών διεθνούς καριέρας στα χρηματοοικονομικά από την Αθήνα, ώστε να συναντώνται το διεθνές κεφάλαιο με το ελληνικό ταλέντο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επιλογή του Chris Rokos να επιλέξει την Ελλάδα τόσο για τη φορολογική του κατοικία όσο και για την παρουσία της εταιρείας του.

Στη συνέντευξη, ο υπουργός σχολίασε εκτενώς τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης 2% που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης «δεν είναι ταβάνι» για την ελληνική οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης στο γραφείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Πιερρακάκης: Πώς λειτουργεί ο «Κουμπαράς για τη νέα γενιά» και τι αλλάζει

Ο Κ. Πιερρακάκης, μέσω βίντεο στα social media, εξηγεί με ερωταπαντήσεις τη λειτουργία της πρωτοβουλίας «Κουμπαράς για τη νέα γενιά», τονίζοντας πως πρόκειται για ειδικό επενδυτικό λογαριασμό και όχι απλή αποταμίευση.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Οικονομικών απαντά στον Φραγκίσκο Κουτεντάκη της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, η προσέλκυση ανθρώπων και εταιρειών φέρνει έσοδα και ενισχύει τα δημόσια οικονομικά, δημιουργώντας χώρο για χαμηλότερους φόρους και στηρίζοντας την κοινωνία, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται νέο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Νέα ταυτότητα και ανάπτυξη για τη Θεσσαλονίκη

Ο Στ. Καλαφάτης δήλωσε πως η κυβέρνηση στηρίζει διαρκώς τους πολίτες, υλοποιώντας μέτρα 2,2 δισ. ευρώ χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία, ενώ επισημαίνει πως η Θεσσαλονίκη γνωρίζει ανάπτυξη που δεν είχε δει εδώ και 50 χρόνια.
κουμπαράς και οικογένεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κερδίζουν τράπεζες, ασφαλιστικές και γονείς από τον παιδικό «κουμπαρά»

Τα οφέλη του παιδικού επενδυτικού «κουμπαρά» για οικογένειες, τράπεζες και ασφαλιστικές. Στρέφει την κοινωνία προς την αποταμίευσης και τις επενδύσεις, δημιουργεί ανταγωνισμό για νέα προϊόντα.