ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Φωτο: ΑΠΕ

Τις επόμενες ημέρες το αναπτυξιακό νομοσχέδιο για διαβούλευση

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Βιομηχανία και το Εμπόριο κ Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα απλοποιεί πολλές διαδικασίες.

“Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην καρδιά ενός μεγάλου χώρου που διψάει για επιχειρηματικότητα και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αλλάξει τη μορφή της” τόνισε απόψε από το βήμα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Βιομηχανία και το Εμπόριο κ Νίκος Παπαθανάσης.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα έργα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 84η ΔΕΘ επισημαίνοντας ότι “με το τεχνολογικό πάρκο που θα φιλοξενήσει εταιρίες αιχμής, την Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου -ένα πρωτοποριακό ζήτημα που ίσως αποτελέσει μοντέλο και για άλλες περιοχές της Ελλάδας- με την ανάπλαση της ΔΕΘ, που θα δώσει χώρο και στο πράσινο, με το λιμάνι, με εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναπτύξουν τα επενδυτικά τους σχέδια στην περιοχή, τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, φιλοδοξούμε η Θεσσαλονίκη να πάρει έναν άλλο δρόμο, αναπτυξιακό, το δρόμο που της ταιριάζει...”είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ Παπαθανάσης μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο ΕΒΕΘ, η Γ.Γ. Βιομηχανίας με θέμα τις επενδύσεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον κι ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα απλοποιεί πολλές διαδικασίες κι “είναι ένα φιλικό νομοσχέδιο για την βιομηχανία με σεβασμό στο περιβάλλον...”

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δράσεις που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και οι διαδικασίες που ακολουθεί η ΓΓ Βιομηχανίας σε θέματα απλούστευσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών πολιτικών.

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας κ Π.Καλλίρης τόνισε ότι υπάρχει ένα πολύ φιλικό περιβάλλον “προς την επιχειρηματική κοινότητα από πλευράς μας, καθώς έχουμε γρήγορες διαδικασίες με γνωστοποιήσεις και μετά ελέγχους των αδειοδοτήσεων ώστε να έχουμε και γρήγορη εκκίνηση της επένδυσης”.

“Ειδικά για τις βιομηχανικές ζώνες απλοποιούμε τις διαδικασίες δίνοντας κίνητρα σ΄ αυτές τις περιοχές και στόχος μας είναι μελετώντας και τροποποιώντας πολλά πράγματα στο αναπτυξιακό σχέδιο που βγαίνει στη διαβούλευση να προχωρήσουμε και σε ελεύθερες οικονομικές ζώνες σε κάποιες περιοχές εισόδου της χώρας που είναι πολύ σημαντικές γιατί ο ανταγωνισμός μας είναι στα βόρεια” είπε ο κ. Καλλίρης.

Στην εκδήλωση έγινε λεπτομερή αναφορά σε θέματα αδειοδότησης δραστηριοτήτων φαρμακευτικής κάνναβης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Καλλίρης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτήν την στιγμή 80 αιτήσεις αδειοδότησης για φαρμακευτική κάνναβη κι έχουν προχωρήσει σε άδεια εγκατάστασης 15 εταιρίες. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά κι από εταιρίες που δραστηριοποιούνται διεθνώς, από το Ισραήλ και τον Καναδά ενώ έχει υπολογιστεί ότι μέσα σε μια δεκαετία οι επενδύσεις θα είναι πάνω από 11 δισ.

Παρουσιάζοντας τις επενδυτικές προτεραιότητες και προοπτικές της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής, στελέχη του υπουργείου τόνισαν ότι αυτό που έρχεται με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, μέσα στην επόμενη πενταετία, είναι οι “αλυσίδες αξίας”, η άνοδος της “κυκλικής οικονομίας”(=μη σπαταλάς ότι είναι χρήσιμο), η “γαλάζια οικονομία” . Η επιχειρηματικότητα στρέφει το ενδιαφέρον της, εκεί που στρέφεται η νέα βιομηχανική ευρωπαϊκή πολιτική (και τα ευρωπαϊκά ταμεία): στον ψηφιακό μετασχηματισμό που είναι επικεντρωμένος στην τεχνητή νοημοσύνη και στη διαμόρφωση κλιματικά ουδέτερης οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών εσωτερικό
ΑΓΟΡΕΣ

Αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για τις ελληνικές εισηγμένες στο Greek Investment Day

Ρεκόρ συναντήσεων σημειώθηκε στο 8ο Greek Investment Day στο Παρίσι, με πάνω από 200 επαφές μεταξύ ελληνικών εισηγμένων και διεθνών θεσμικών επενδυτών, επιβεβαιώνοντας το αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Διαθέσιμα σπίτια, δίκαιη φορολογία και επενδυτικά κίνητρα

Ο Κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε τη νέα συνεργασία κράτους και ιδιοκτητών ακινήτων, με στόχο περισσότερα διαθέσιμα σπίτια, λογική φορολογία, κίνητρα επενδύσεων και αναβάθμιση ακινήτων, στον πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί στρατηγική επένδυση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου ως στρατηγική επένδυση για την ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, αναδεικνύοντας τις οικονομικές και γεωπολιτικές ωφέλειες για την περιοχή.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Innovation Greece 7.0: Το μέλλον της καινοτομίας στην Ελλάδα

Το Innovation Greece 7.0 έδειξε ότι η καινοτομία στην Ελλάδα ωριμάζει, μεταβαίνοντας από υποσχέσεις σε εφαρμογές. Έμφαση δόθηκε στη μετρήσιμη αξία για επιχειρήσεις και κοινωνία, αντί για τεχνολογική πρωτοτυπία καθαυτή.
Ράβδοι χρυσού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Βουτιά σε χρυσό και ασήμι μετά την ανάληψη Fed από Γουόρς

Οι τιμές χρυσού και αργύρου σημειώνουν σημαντική πτώση, καθώς οι αγορές καθησυχάζονται μετά την πρόταση Τραμπ για νέο πρόεδρο της Fed, τον Κέβιν Γουόρς. Ο χρυσός μειώθηκε κατά 8,54% και το ασήμι κατά 21,40%.