ΓΔ: 2675.46 0.36% Τζίρος: 35.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:06:36
Φωτο: Shutterstock

Στην εκκίνηση τέσσερις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις

Προωθήθηκαν ήδη στρατηγικά επενδυτικά σχέδια 1 δισ. ευρώ, ενώ παίρνουν σειρά άλλες τέσσερις μεγάλες επενδύσεις σε Κυλλήνη, Μύκονο, Ίο και Βόνιτσα, συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ.

Στη δημιουργία μιας σημαντικής «μαγιάς» στρατηγικών επενδύσεων, οι οποίες θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από σήμερα και σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους, στοχεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθεί η έκταση της ύφεσης και ταυτόχρονα να επιταχυνθεί ο ρυθμός της ανάκαμψης της οικονομίας από το 2021 και μετά. Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες εβδομάδες «τρέχουν» με γρήγορο ρυθμό όλες οι αδειοδοτήσεις, για την εκκίνηση των έργων σε όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες έχουν περάσει από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια και παραμένουν «κολλημένες» μέχρι σήμερα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι, αν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σε μια σειρά έργων τουριστικού χαρακτήρα, που άλλωστε συνιστούν την συντριπτική πλειονότητα των εγκεκριμένων επενδύσεων, έως το τέλος του 2020, τότε τα οφέλη για την οικονομία θα μεγιστοποιηθούν. Πρόκειται για έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. η Αργολίδα (Kilada Hills), η Κέρκυρα (Κασσιόπη), η Κρήτη (Elounda Hills, Ίτανος Γαία κ.ά.), Μύκονος (Project Blue και Mykonos Project), συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας. Τα έργα αυτά θα πλαισιώσουν την επένδυση στο Ελληνικό, η οποία επίσης θα βρεθεί στο στάδιο της εκκίνησης και πλήρους ανάπτυξης εργασιών από τις αρχές του νέου έτους.

Εντωμεταξύ, στο στάδιο της προετοιμασίας έχει εισέλθει και η νέα γενιά στρατηγικών επενδύσεων, συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια, τα οποία εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής, πριν από μερικές εβδομάδες. Η μεγαλύτερη επένδυση εξ αυτών, ύψους 240 εκατ. ευρώ, αφορά στην ανάπτυξη ενός τουριστικού καταλύματος στην περιοχή της Κυλλήνης από το γερμανικό επενδυτικό fund Deutsche Invest Equity Partners GmbH, σε συνεργασία με τον κ. Γιάννη Οικονόμου, διεθνούς φήμη τενόρο. Το εν λόγω fund έχει ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη του επένδυση στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ.

Το έργο θα φέρει την επωνυμία «Arcadia Cultural Resort and Spa» και πρόκειται να αναπτυχθεί σε έκταση συνολικής επιφάνειας 300 στρεμμάτων. Εκτός από ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων, στο θέρετρο θα αναπτυχθούν και τουριστικές κατοικίες, μαρίνα κι ένας χώρος πολιτισμού, δίπλα στη θάλασσα, για την φιλοξενία εκδηλώσεων. Με την ανάπτυξη και του συγκεκριμένου έργου, η περιοχή της Κυλλήνης στην Ηλεία, αναμένεται να εξελιχθεί σε αξιόλογο τουριστικό πόλο, καθώς ήδη λειτουργούν αρκετές μονάδες υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών, όπως τα δύο ξενοδοχεία της αλυσίδας Grecotel (Olympia Riviera και Mandola Rossa) και το συγκρότημα Robinson Club.

Μια ακόμα σημαντική επένδυση, αφορά στη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Καλαφάτη στη Μύκονο, με προϋπολογισμό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην κατασκευή δύο ξενοδοχείων πέντε αστέρων και δυναμικότητας 450 κλινών, αλλά και 35 πολυτελών τουριστικών κατοικιών.

Επίσης, επένδυση 170 εκατ. ευρώ στην Ίο ετοιμάζει και ο επιχειρηματίας κ. Άγγελος Μιχαλόπουλος, ο οποίος έχει αποκτήσει σχεδόν το 30% των διαθέσιμων εκτάσεων στο νησί των Κυκλάδων. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εγκριθεί, δρομολογείται η ανάπτυξη τριών σύνθετων τουριστικών μονάδων, σε διαφορετικά σημεία του νησιού. Εκτός από ξενοδοχεία πέντε αστέρων, οι μονάδες θα συνδυαστούν με την κατασκευή τουριστικών κατοικιών, οι οποίες θα διατίθεται προς πώληση, ή μακροχρόνια μίσθωση. Παράλληλα, ο κ. Αγγελόπουλος προωθεί και άλλες συμπληρωματικές χρήσεις, όπως δράσεις ενίσχυσης του πολιτιστικού τουρισμού, μέσω της αξιοποίησης αγροτικής μονάδας, της δημιουργίας μονοπατιών, αλλά και της ανάδειξης του παλιού ορυχείου του νησιού.

Τουριστική μονάδα προωθείται και από όμιλο ολλανδικών συμφερόντων στην περιοχή της Βόνιτσας και συγκεκριμένα στο Βαρκό Πογωνιάς, της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου, πλησίον της παραλίας Βαθυαβάλι. Πρόκειται για επένδυση 110 εκατ. ευρώ, που αφορά στην ανάπτυξη έκτασης 160 στρεμμάτων. Σε αυτήν θα αναπτυχθούν ξενοδοχείο πέντε αστέρων και δυναμικότητας 135 κλινών, όπως επίσης και 30 τουριστικές κατοικίες. Σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής διαδραματίζει η ανάληψη της εκμετάλλευσης του αεροδρομίου του Ακτίου από την Fraport, καθώς πλέον είναι εφικτή η απευθείας αεροπορική σύνδεση με μια σειρά χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Προστιθέμενη αξία σε πρωτογενή τομέα και τουρισμό στις Κυκλάδες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέπτεται τη Σαντορίνη και προτείνει ειδικά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στη μεταποίηση, στοχεύοντας σε προστιθέμενη αξία και νέες θέσεις εργασίας. Τονίζει την ανάγκη στήριξης μονίμων κατοίκων και τοπικών πολιτικών.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: 6,43% ετήσια άνοδος σε τουριστικές επιχειρήσεις και προορισμούς το 2025

Το 2025, η τουριστική βιομηχανία της Κίνας σημείωσε έσοδα 17,44 δισ. γιουάν, αυξημένα κατά 6,43% σε σχέση με πέρυσι, ενώ πραγματοποιήθηκαν 198.700 παραστάσεις με 87,99 εκατ. θεατές, σύμφωνα με την CAPA.
Λιμάνι του Πειραιά αεροφωτογραφία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρουαζιέρα: Η πρόκληση της Ελλάδας για ανάπτυξη και πράσινη μετάβαση

Η Ελλάδα καλείται να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην κρουαζιέρα εν μέσω επενδύσεων και απαιτήσεων για καθαρότερες τεχνολογίες, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα σταθερό περιβάλλον για βιώσιμες επενδύσεις και καλύτερη διαχείριση λιμανιών.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Βελτιώνονται οι υποδομές, αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο Γιάννης Ρέτσος εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας τις βελτιώσεις στην πόλη, την ενίσχυση υποδομών και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, που δημιουργούν θετικές προοπτικές για τον τουρισμό.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέοι κανόνες στο Χωροταξικό Τουρισμού για επενδύσεις και νησιά

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Τουρισμού υπογραμμίζουν ότι η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται σε σαφείς κανόνες, προστασία περιβάλλοντος και προορισμών και ισορροπημένη αξιοποίηση, μέσω του νέου Χωροταξικού Πλαισίου.