ΓΔ: 2352.54 -0.13% Τζίρος: 266.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Στην εκκίνηση τέσσερις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις

Προωθήθηκαν ήδη στρατηγικά επενδυτικά σχέδια 1 δισ. ευρώ, ενώ παίρνουν σειρά άλλες τέσσερις μεγάλες επενδύσεις σε Κυλλήνη, Μύκονο, Ίο και Βόνιτσα, συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ.

Στη δημιουργία μιας σημαντικής «μαγιάς» στρατηγικών επενδύσεων, οι οποίες θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από σήμερα και σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους, στοχεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθεί η έκταση της ύφεσης και ταυτόχρονα να επιταχυνθεί ο ρυθμός της ανάκαμψης της οικονομίας από το 2021 και μετά. Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες εβδομάδες «τρέχουν» με γρήγορο ρυθμό όλες οι αδειοδοτήσεις, για την εκκίνηση των έργων σε όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες έχουν περάσει από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια και παραμένουν «κολλημένες» μέχρι σήμερα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι, αν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σε μια σειρά έργων τουριστικού χαρακτήρα, που άλλωστε συνιστούν την συντριπτική πλειονότητα των εγκεκριμένων επενδύσεων, έως το τέλος του 2020, τότε τα οφέλη για την οικονομία θα μεγιστοποιηθούν. Πρόκειται για έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. η Αργολίδα (Kilada Hills), η Κέρκυρα (Κασσιόπη), η Κρήτη (Elounda Hills, Ίτανος Γαία κ.ά.), Μύκονος (Project Blue και Mykonos Project), συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας. Τα έργα αυτά θα πλαισιώσουν την επένδυση στο Ελληνικό, η οποία επίσης θα βρεθεί στο στάδιο της εκκίνησης και πλήρους ανάπτυξης εργασιών από τις αρχές του νέου έτους.

Εντωμεταξύ, στο στάδιο της προετοιμασίας έχει εισέλθει και η νέα γενιά στρατηγικών επενδύσεων, συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια, τα οποία εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής, πριν από μερικές εβδομάδες. Η μεγαλύτερη επένδυση εξ αυτών, ύψους 240 εκατ. ευρώ, αφορά στην ανάπτυξη ενός τουριστικού καταλύματος στην περιοχή της Κυλλήνης από το γερμανικό επενδυτικό fund Deutsche Invest Equity Partners GmbH, σε συνεργασία με τον κ. Γιάννη Οικονόμου, διεθνούς φήμη τενόρο. Το εν λόγω fund έχει ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη του επένδυση στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ.

Το έργο θα φέρει την επωνυμία «Arcadia Cultural Resort and Spa» και πρόκειται να αναπτυχθεί σε έκταση συνολικής επιφάνειας 300 στρεμμάτων. Εκτός από ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων, στο θέρετρο θα αναπτυχθούν και τουριστικές κατοικίες, μαρίνα κι ένας χώρος πολιτισμού, δίπλα στη θάλασσα, για την φιλοξενία εκδηλώσεων. Με την ανάπτυξη και του συγκεκριμένου έργου, η περιοχή της Κυλλήνης στην Ηλεία, αναμένεται να εξελιχθεί σε αξιόλογο τουριστικό πόλο, καθώς ήδη λειτουργούν αρκετές μονάδες υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών, όπως τα δύο ξενοδοχεία της αλυσίδας Grecotel (Olympia Riviera και Mandola Rossa) και το συγκρότημα Robinson Club.

Μια ακόμα σημαντική επένδυση, αφορά στη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Καλαφάτη στη Μύκονο, με προϋπολογισμό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην κατασκευή δύο ξενοδοχείων πέντε αστέρων και δυναμικότητας 450 κλινών, αλλά και 35 πολυτελών τουριστικών κατοικιών.

Επίσης, επένδυση 170 εκατ. ευρώ στην Ίο ετοιμάζει και ο επιχειρηματίας κ. Άγγελος Μιχαλόπουλος, ο οποίος έχει αποκτήσει σχεδόν το 30% των διαθέσιμων εκτάσεων στο νησί των Κυκλάδων. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εγκριθεί, δρομολογείται η ανάπτυξη τριών σύνθετων τουριστικών μονάδων, σε διαφορετικά σημεία του νησιού. Εκτός από ξενοδοχεία πέντε αστέρων, οι μονάδες θα συνδυαστούν με την κατασκευή τουριστικών κατοικιών, οι οποίες θα διατίθεται προς πώληση, ή μακροχρόνια μίσθωση. Παράλληλα, ο κ. Αγγελόπουλος προωθεί και άλλες συμπληρωματικές χρήσεις, όπως δράσεις ενίσχυσης του πολιτιστικού τουρισμού, μέσω της αξιοποίησης αγροτικής μονάδας, της δημιουργίας μονοπατιών, αλλά και της ανάδειξης του παλιού ορυχείου του νησιού.

Τουριστική μονάδα προωθείται και από όμιλο ολλανδικών συμφερόντων στην περιοχή της Βόνιτσας και συγκεκριμένα στο Βαρκό Πογωνιάς, της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου, πλησίον της παραλίας Βαθυαβάλι. Πρόκειται για επένδυση 110 εκατ. ευρώ, που αφορά στην ανάπτυξη έκτασης 160 στρεμμάτων. Σε αυτήν θα αναπτυχθούν ξενοδοχείο πέντε αστέρων και δυναμικότητας 135 κλινών, όπως επίσης και 30 τουριστικές κατοικίες. Σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής διαδραματίζει η ανάληψη της εκμετάλλευσης του αεροδρομίου του Ακτίου από την Fraport, καθώς πλέον είναι εφικτή η απευθείας αεροπορική σύνδεση με μια σειρά χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έντι Ράμα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ράμα: Καμία ανησυχία για το επενδυτικό σχέδιο Κούσνερ-Τραμπ στην Αλβανία

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το τουριστικό πρότζεκτ της οικογένειας Τραμπ, καθώς δεν έχει κατατεθεί κανένα σχέδιο προς έγκριση, ζητώντας περισσότερη προσοχή από τα διεθνή ΜΜΕ.
Αεροφωτογραφία Αγίου Νικολάου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μαύρος (MRB): Η Κρήτη χρειάζεται ανάπτυξη, όχι διάσωση

Οι Κρητικοί είναι πιο ανοιχτοί στις επενδύσεις, αλλά ζητούν τα οφέλη να μένουν στο νησί. Είναι αυστηροί με τους επενδυτές και απαιτούν έμπρακτες αποδείξεις για το όφελος της τοπικής κοινωνίας, όχι απλές υποσχέσεις.
Ντίνος Μπαντρουμπύ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ντίνος Μπενρουμπή: Το στοίχημα των μεγάλων έργων υποδομών σε Κρήτη & Ελλάδα

Η Κρήτη μετατρέπεται σε δυναμικό επενδυτικό κέντρο, με ενίσχυση του τουρισμού, των μεταφορών και υποδομών, σύμφωνα με τον Ντίνο Μπενρουμπή της ΜΕΤΚΑ. Σημαντικές προκλήσεις παραμένουν τα κόστη και η ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού.
Άνδρας σε ομιλία βήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: ΒΟΑΚ και Καστέλλι αλλάζουν τον χάρτη των υποδομών στην Κρήτη

Ο Χρίστος Δήμας, υπουργός Υποδομών, τόνισε πως τα έργα ΒΟΑΚ και το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου αφορούν κυρίως τους Κρητικούς. Ο ΒΟΑΚ εξελίσσεται σε τρία τμήματα και θα γίνει σύγχρονος αυτοκινητόδρομος 225 χλμ από Κίσσαμο έως Άγιο Νικόλαο.
Γιάννης Στουρνάρας συνέδριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Ανάπτυξη 5,6% για την Κρήτη την περίοδο 2022-2024

Η Κρήτη εξελίσσεται σε κόμβο ανάπτυξης με σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και καινοτομία. Ο ρυθμός ανάπτυξης ΑΕΠ 2022-2024 έφτασε 5,6% και διακρίνεται για έργα όπως ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο Καστελίου και ηλεκτρική διασύνδεση.
Αεροφωτογραφία Αγίου Νικολάου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επενδύσεις ενισχύουν την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη στην Κρήτη

Η Ελλάδα ενισχύει τον τουρισμό με επενδύσεις σε ποιοτικά έργα, αναβαθμισμένες υποδομές και στρατηγικά έργα όπως το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου, βελτιώνοντας τη θέση της Κρήτης και υποστηρίζοντας βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.