Η ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, με έμφαση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αποτέλεσε το κύριο θέμα συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Κωνσταντίνος Δαμίγος, και η εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Αλβανίας στην Ελλάδα, Ιωάννα Ζιώγκα, παρουσία στελεχών και από τις δύο πλευρές.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών εξετάστηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της βιοτεχνίας και της μεταποίησης, καθώς και οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αλβανικών επιχειρήσεων.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αλλά και οι ευκαιρίες για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.
Ρόλος των επιμελητηρίων και προώθηση της εξωστρέφειας
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο των επιμελητηρίων και των θεσμικών φορέων στην προώθηση της εξωστρέφειας, τη δικτύωση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Ο πρόεδρος του ΒΕΑ τόνισε τη σημασία ενίσχυσης των σχέσεων με τις χώρες των Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ παραγωγικών φορέων μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.
Προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Όπως επισημαίνει το ΒΕΑ, η συνάντηση αυτή αποτελεί αφετηρία για στενότερη συνεργασία των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, με σκοπό την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη νέων οικονομικών συνεργειών.