ΓΔ: 2571.9 1.25% Τζίρος: 338.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ελληνική οικονομία νόμισμα

Επιμελητήριο: Ζητά άρση αποκλεισμών από τα χρηματοδοτικά προγράμματα

Το Επιμελητήριο ζητά ισότιμη πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους, επισημαίνοντας ότι βασικοί κλάδοι της οικονομίας μένουν εκτός χρηματοδοτικών δράσεων.

Την ανάγκη ισότιμης πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και στους ευρωπαϊκούς πόρους επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη δράση «Ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων για την προσαρμογή, εκσυγχρονισμό και ανάκαμψη» του Προγράμματος «Αττική 2021-2027».

Η συνομοσπονδία τονίζει ότι ο καθορισμός των αξόνων προτεραιότητας κάθε προγραμματικής περιόδου πρέπει να γίνεται με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων. Υπογραμμίζει ότι δεν είναι αποδεκτός ο αποκλεισμός σημαντικών κλάδων της οικονομίας από τις χρηματοδοτήσεις μέσω αποφάσεων αιρετών φορέων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τρέχουσα προγραμματική περίοδος περιλαμβάνει άξονες όπως η αγροτοδιατροφική αλυσίδα, η κυκλική οικονομία και ο τουρισμός - πολιτισμός. Ωστόσο, από τη συγκεκριμένη δράση απουσιάζουν βασικοί τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον κλάδο της εστίασης, ο οποίος, όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, συνδέεται στενά με τον τουρισμό και την αγροτοδιατροφική αλυσίδα. Ο κλάδος αυτός έχει υψηλές ενεργειακές ανάγκες και αντιμετωπίζει αυξημένα κόστη τα τελευταία χρόνια, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Αττική, με σημαντική συμβολή στην απασχόληση και στην εμπειρία των επισκεπτών.

Παράλληλα, η ΓΣΕΒΕΕ χαρακτηρίζει αδικαιολόγητο τον αποκλεισμό των δραστηριοτήτων επισκευής και συντήρησης οχημάτων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τομείς με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες και αυξημένες απαιτήσεις τεχνολογικού εκσυγχρονισμού.

Η συνομοσπονδία αναφέρει επίσης ότι εκτός της δράσης παραμένουν ολόκληρος ο πρωτογενής τομέας της Αττικής, το εμπόριο και τα τεχνικά επαγγέλματα, παρότι οι δραστηριότητές τους συνδέονται με τους βασικούς αναπτυξιακούς άξονες της χώρας.

Όπως υποστηρίζει, από τον συνολικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ για την Αττική, έχουν ενταχθεί μόλις 949 έργα, ενώ στην περιφέρεια δραστηριοποιούνται σχεδόν 400.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 99% είναι μικρές. Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ, σύμφωνα με την ΕΒΕΕ, αντιστοιχούν μόλις στο 3% της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας της Αττικής.

Καταλήγοντας, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους αρμόδιους φορείς σε δημόσιο διάλογο για τον σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Ζητά τη διαμόρφωση όρων που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή του συνόλου της οικονομίας στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στους δημόσιους πόρους, χωρίς αποκλεισμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Βρεττού
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

CrediaBank: Εντάσσεται στο πρόγραμμα της ΕΤΕπ για την Ασφάλεια και Άμυνα

Η ΕΤΕπ και η CrediaBank υπέγραψαν συμφωνία 100 εκατ. ευρώ για στήριξη ΜμΕ και midcaps, εστιάζοντας σε ασφάλεια και άμυνα. Η πρωτοβουλία εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει ως 200 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.
αναμμένο κερί πένθους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει συλλυπητήρια για τον θάνατο του Hans-Werner Müller

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) αποχαιρετά τον Hans-Werner Müller, πρώην γενικό γραμματέα της UEAPME, τιμώντας το έργο του στη θεσμική εκπροσώπηση και προάσπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Δάνεια 213,3 δισ. γιουάν από CDB για τεχνολογική αναβάθμιση

Η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας ενέκρινε δάνεια 213,3 δισ. γιουάν για τεχνολογική μετάβαση και αναβάθμιση εξοπλισμού έως τα τέλη Μαΐου, καλύπτοντας 366 επιχειρήσεις σε τομείς όπως βιομηχανία, ενέργεια και μεταφορές.
Σημαία Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία αποκτά την τέταρτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης έως Ιούλιο

Η Βουλγαρία θα λάβει σχεδόν 1 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης, αφού εκπλήρωσε 23 από τους 26 στόχους για την τέταρτη δόση, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ατανάς Πεκάνοφ, μετά από θετική αξιολόγηση της ΕΕ.
Μικρομεσαία επιχείρηση γραφείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

Η ΕΒΕΕ, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και ευρωπαίους αξιωματούχους, τονίζει τη σημασία των ΜΜΕ για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και ζητά στοχευμένες πολιτικές, ενόψει της Συνόδου Κορυφής και των νέων οικονομικών προκλήσεων.
Ενεργειακή αγορά δυναμική
ΔΙΕΘΝΗ

Eurelectric: Κοινή πρωτοβουλία για πιο καθαρή βιομηχανική παραγωγή

Η Eurelectric παρουσιάζει στο Ελσίνκι νέο μοντέλο οργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού της βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι παρά τις διαθέσιμες τεχνολογίες υπάρχουν σημαντικά εμπόδια.