Αύξηση 3,5% κατέγραψε το 2025 η συνολική παραγωγή ασφαλίσεων ζωής και υγείας σε σύγκριση με το 2024, σύμφωνα με την έρευνα για τα στατιστικά στοιχεία ασφαλίσεων Ζωής της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της.
Η ετήσια άνοδος της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων και αντασφαλιστικών αναλήψεων ζωής και υγείας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ανήλθε στο 3,5%. Η επίδοση αυτή προήλθε από αύξηση κατά 1% στις ατομικές ασφαλίσεις, 12,1% στις ομαδικές και 34,5% στις αντασφαλιστικές αναλήψεις.
Από το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων του 2025, ποσό 975,2 εκατ. ευρώ αφορά νέες εργασίες, εκ των οποίων 870,4 εκατ. ευρώ προήλθαν από ατομικές ασφαλίσεις και 104,8 εκατ. ευρώ από ομαδικές. Το 2024, οι νέες εργασίες είχαν διαμορφωθεί σε 1,04 δισ. ευρώ, με 961,8 εκατ. ευρώ από ατομικές και 80,2 εκατ. ευρώ από ομαδικές ασφαλίσεις.
Οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν οριακά κατά 0,5% σε σχέση με το 2024. Η μεταβολή αυτή οφείλεται στη μείωση κατά 1,8% των αποζημιώσεων των ατομικών συμβολαίων και στην αύξηση κατά 8,3% των αποζημιώσεων των ομαδικών συμβολαίων.
Παράλληλα, οι νέες εργασίες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων εμφάνισαν ετήσια μείωση 6,4%, καθώς οι ατομικές ασφαλίσεις υποχώρησαν κατά 9,5%, ενώ οι ομαδικές σημείωσαν άνοδο 30,7%.
Από το σύνολο των νέων εργασιών, οι εφάπαξ καταβολές το 2025 ανήλθαν στα 621 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 579,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν ατομικές ασφαλίσεις και 41,6 εκατ. ευρώ ομαδικές.
Αύξηση 0,7% σημείωσε και το πλήθος των συμβολαίων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, με τα ατομικά συμβόλαια να ενισχύονται επίσης κατά 0,7% και τα ομαδικά κατά 9%.
Άνοδος στα συνταξιοδοτικά προγράμματα
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα συνταξιοδοτικά προγράμματα των ομαδικών ασφαλίσεων, τα οποία το 2025 ανήλθαν στα 327 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12,6% σε σχέση με το 2024. Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, η άνοδος αυτή αποδίδεται στο χαμηλό επίπεδο παραγωγής του 2024, όταν η παραγωγή είχε περιοριστεί στα 290,4 εκατ. ευρώ, μετά από πτώση 28,3% έναντι του 2023.
Παρά την ανάκαμψη, η παραγωγή των συγκεκριμένων προγραμμάτων παραμένει χαμηλότερη κατά 19,3% σε σχέση με τα επίπεδα του 2023, όταν είχε φθάσει τα 405 εκατ. ευρώ.
Δίκτυα διάθεσης και πωλήσεις
Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα διάθεσης, οι άμεσες πωλήσεις στις ατομικές ασφαλίσεις για το 2025 διαμορφώθηκαν σε 1,7% μέσω call center και direct mail, 0,3% μέσω έδρας, corporate sales και ασφαλιστικών υπαλλήλων, ενώ το διαδίκτυο παρέμεινε οριακό με ποσοστό 0,001%.
Στις ομαδικές ασφαλίσεις, οι άμεσες πωλήσεις ανήλθαν σε 6% μέσω call center και direct mail και σε 25% μέσω έδρας, corporate sales και ασφαλιστικών υπαλλήλων.