ΓΔ: 2288.88 0.95% Τζίρος: 45.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:16:43
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και πυλώνες μεταφοράς ενέργειας στο επίκεντρο της πράσινης μετάβασης.

Μετασχηματισμός ενέργειας: Ποιος θα κυριαρχήσει στη μετάβαση στις ΑΠΕ;

Ο Φρ. Λα Κάμερα, διευθυντής της IRENA, τόνισε πως οι ΑΠΕ είναι φιλικές στο περιβάλλον, ανταγωνιστικές και προσφέρουν ενεργειακή ασφάλεια. Τόνισε επίσης τη σημασία υποδομών και εκπαίδευσης και το ρεκόρ επενδύσεων στις ΑΠΕ παγκοσμίως.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν πλέον όχι μόνο την πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, αλλά και την πιο ανταγωνιστική, σύμφωνα με τον Φρανσέσκο Λα Κάμερα (Francesco La Camera), γενικό διευθυντή της IRENA (Διεθνής Οργανισμός ΑΠΕ). Ο κ. Λα Κάμερα μίλησε στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου Energy Transition Summit: East Med & Southeast Europe, που διοργανώνεται από τους Financial Times και την Καθημερινή στην Αθήνα.

Όπως τόνισε, οι ΑΠΕ «είναι και πιο ενεργειακά ασφαλείς», κάτι που αποδεικνύεται από τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Οι χώρες που διαθέτουν υψηλότερο ποσοστό ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μείγμα επηρεάζονται λιγότερο από τις διεθνείς αναταράξεις. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Ισπανία, η Δανία και η Νορβηγία καταγράφουν χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Λα Κάμερα υπογράμμισε πως με τις κατάλληλες υποδομές, η ενέργεια από ΑΠΕ μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες σε 24ωρη βάση. Τα τελευταία χρόνια, το κόστος αποθήκευσης έχει μειωθεί δραματικά, καθιστώντας τη μετάβαση πιο προσιτή. «Πλέον δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ορυκτών καυσίμων και ΑΠΕ, αλλά το ζήτημα είναι ποιος θα κινηθεί πιο γρήγορα προς τις ΑΠΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση διαθεσιμότητα, σαφές νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, πρόοδο στην ενίσχυση της ισχύος και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα, ανέφερε ότι ακόμη και χώρες όπως οι ΗΠΑ, που παλαιότερα είχαν εκφράσει επιφυλάξεις, πλέον επενδύουν δυναμικά στις ΑΠΕ, με ρεκόρ εγκαταστάσεων τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Λα Κάμερα, η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί στη πιο ανταγωνιστική περιοχή του πλανήτη, αξιοποιώντας τη συνδεσιμότητά της με τη Βόρεια Αφρική για την ενίσχυση της ενεργειακής της αυτάρκειας.

Αναφερόμενος στην Κίνα, επισήμανε ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση πολλών χωρών, καθώς αποτελεί βασικό προμηθευτή φωτοβολταϊκών πάνελ. Περισσότερο από το 50% της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ παγκοσμίως βρίσκεται στην Κίνα και την Ασία. Ο κ. Λα Κάμερα τάχθηκε υπέρ της μείωσης των δασμών, υπογραμμίζοντας πως «για να κάνουμε την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, τα ηλεκτρόνια και τα μόρια πρέπει να έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιολική ενέργεια θαλάσσια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WindEurope: Οι ΑΠΕ εξοικονομούν όσο κοστίζει η υγειονομική περίθαλψη

Οι ΑΠΕ παραμένουν η οικονομικότερη λύση παραγωγής ρεύματος, ακόμη και όταν υπολογίζονται τα έξοδα δικτύων, αποθήκευσης και εφεδρειών, σύμφωνα με μελέτη της WindEurope με την Hitachi Energy για πέντε διαφορετικά ενεργειακά σενάρια.
αντλία βιοκαυσίμου χέρι
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αποκλείει τα βιοκαύσιμα σόγιας από τους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την αποπομπή των βιοκαυσίμων από σόγια από τους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας, λόγω της συμβολής τους στην αποψίλωση των δασών και της σοβαρής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.