ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Οι Έλληνες εφοπλιστές ξαναχτύπησαν με φθηνές αγορές πλοίων στην κρίση

Ξεπέρασε τα 100 δισ. δολ. η αξία του ελληνόκτητου στόλου, ενώ αποκτήθηκαν πλοία ξηρού φορτίου με πολύ χαμηλά τιμήματα. Συνολικά, εταιρείες ελληνικών συμφερόντων απέκτησαν 320 πλοία.

Από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως έχουν σημειώσει οι Έλληνες εφοπλιστές το τελευταίο έτος, εστιάζοντας τις επενδύσεις τους σε φορτηγά πλοία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες στον κλάδο των μεταφορών ξηρού φορτίου λόγω της πανδημίας.

Σε όρους αξίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση παγκοσμίως σε επενδύσεις πλοίων, καθώς η αξία του ελληνόκτητου στόλου ανήλθε στα $100.4 δισ. τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας VesselsValue. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία (με στόλο αξίας $108 δισ), ενώ στην τρίτη είναι η Κίνα ($98.5 δισ) . Για το δωδεκάμηνο μέχρι τον Μάρτιο, η αξία του ελληνόκτητου στόλου παρέμεινε σταθερή, ενώ στις περισσότερες χώρες της πρώτης δεκάδας μειώθηκε η αντίστοιχη αξία των στόλων από λίγο έως πολύ.

vessels

«Από τα 320 πλοία που αγόρασαν οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων την τελευταία χρονιά, σχεδόν τα μισά είναι bulkers», τονίζει η VesselsValue. «Γνωστοί "παίκτες" των περιουσιακών στοιχείων, οι Έλληνες φαίνεται να εκμεταλλεύονται τις μειωμένες τιμές των bulker, ώστε να αποκτήσουν πλοία σε χαμηλότερες τιμές», προσθέτει η ίδια.

Επίσης, οι Έλληνες πλοιοκτήτες επωφελήθηκαν από τις τιμές των δεξαμενόπλοιων, που σημείωσαν μεγάλη αύξηση, ειδικά στα τέλη του 2019.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου 18 μήνες, η Ελλάδα βρισκόταν στην κορυφαία θέση της ίδιας κατάταξης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έκανε μεγάλα άλματα η Ιαπωνία.

Από τις αρχές του 2020, είναι ιδιαίτερα δραστήριοι οι Έλληνες εφοπλιστές στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων.

Με βάση τα στοιχεία της Αllied Shipbroking, αγόρασαν τα περισσότερα μεταχειρισμένα πλοία (65), διαθέτοντας κεφάλαια 1,14 δισ. δολαρίων. Σε συνολικά επενδυτικά κεφάλαια έρχονται δεύτεροι πίσω από τους Κινέζους, οι οποίοι έχουν δαπανήσει 1,54 δισ. δολάρια, αλλά για λιγότερα πλοία (64).

Ανάμεσα στα ντιλ που ξεχωρίζουν, είναι η πώληση τριών bulkers από την Scorpio Bulkers, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Στις αρχές Μαρτίου, η Scorpio Bulkers γνωστοποίησε ότι πούλησε τα Ultramax SBI Jaguar και SBI Taurus, κατασκευής 2014 και 2015 αντίστοιχα, καθώς και το Kamsarmax SBI Bolero, κατασκευής 2015, με το συνολικό τίμημα για τα τρία πλοία να ανέρχεται στα 53,5 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, δεν είχε ανακοινώσει τα ονόματα των αγοραστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, το χωρητικότητας 81,200 dwt SBI Bolero, μεταβιβάστηκε στην ναυτιλιακή Titan Maritime, του Γιώργου Ρόκα. Η τιμή πώλησης εκτιμάται ότι ανήλθε περίπου στα 18-19 εκατ. δολάρια.

Επίσης, η Blue Seas Shipping, ναυτιλιακή της οικογένειας Σιγάλα, εξαγόρασε το χωρητικότητας 63.700-dwt SBI Jaguar, στην τιμή των 15,7 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η παράδοση των πλοίων αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μαϊο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιμάνι Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός στη Μαρίνα Ζέας: Πυρκαγιά σε σκάφος βύθισε τέσσερα ακόμη σκάφη

Η πυρκαγιά σε σκάφος στη Μαρίνα Ζέας εξαπλώθηκε ταχύτατα, οδηγώντας στη βύθιση τεσσάρων σκαφών. Λιμενικό και Πυροσβεστική έθεσαν φράγματα αντιρρύπανσης, ενώ διερευνώνται τα αίτια.
Λιμάνι Πειραιά πλοία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιά στη Μαρίνα Ζέας εξαπλώθηκε σε σκάφη προκαλώντας τρεις βυθίσεις

Η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε ελλιμενισμένο σκάφος στη Μαρίνα Ζέας εξαπλώθηκε σε γειτονικά σκάφη, οδηγώντας στη βύθιση τριών, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.
Πανεπιστήμιο Αθηνών κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοιτητές ΕΚΠΑ Διαχείρισης Λιμένων επισκέφθηκαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Φοιτητές του τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας επισκέφθηκαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και για την κλαδική έρευνα στην ακτοπλοΐα, στο πλαίσιο πανελλήνιας συνεργασίας.
Βασίλης Κικίλιας στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κικίλια - Ρίξι στο Κάιρο για ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας

Ο Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Ιταλό Υφυπουργό Μεταφορών Edoardo Rixi, συζητώντας την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας–Ιταλίας στη ναυτιλία και στις θαλάσσιες μεταφορές.
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στη ναυτιλία

Ελλάδα και Ιταλία ενισχύουν τη συνεργασία τους στη ναυτιλία, σύμφωνα με συνάντηση του Βασίλη Κικίλια και του Ιταλού Υφυπουργού Edoardo Rixi στο Κάιρο, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την κοινή τους παρουσία στη Μεσόγειο.