ΓΔ: 2571.9 1.25% Τζίρος: 338.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Χ.Α.

Χ. Σταϊκούρας: Οι επτά προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής

Η Ελλάδα καλείται να αποδείξει ότι διδάχθηκε από την περιπέτειά της και ότι επανέρχεται στην πλήρη κανονικότητα, εργαζόμαστε να μεταδώσουμε όραμα και στρατηγική για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

«Η Ελλάδα καλείται να αποδείξει ότι διδάχθηκε από την περιπέτειά της και ότι επανέρχεται στην πλήρη κανονικότητα, εργαζόμαστε να μεταδώσουμε όραμα και στρατηγική για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η ανάπτυξη σημείωσε δεν ταυτίζεται με την αύξηση του ΑΕΠ, είναι ευρύτερος όρος από την μεγέθυνση. Στο πεδίο αυτό προσπαθούμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, να πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης. Να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μίλησε για επτά προτεραιότητες:

Πρώτη προτεραιότητα σταθερά δημόσια οικονομικά, με την επίτευξη των συμφωνημένων οικονομικών στόχων και με παράλληλη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Δεύτερη, εξυγίανση στο τραπεζικό σύστημα με πιστωτική επέκταση και μείωση των κόκκινων δανείων.

Τρίτη, η φορολογική πολιτική: ένα φορολογικό νομοσχέδιο ενιαίο και σταθερό που να μειώνει τους φόρους και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις.

Τέταρτη προτεραιότητα να πληρώσει το κράτος ό,τι οφείλει στον ιδιωτικό τομέα.

Πέμπτη αποκρατικοποιήσεις: Είμαστε υπέρμαχοι των αποκρατικοποιήσεων και της ορθολογικής αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου, για να λειτουργήσουν καλύτερα οι δημόσιες επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

Έκτη, οι διαρθρωτικές αλλαγές. Την άλλη εβδομάδα θα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Έβδομη, ενιαίο ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταϊκούρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Η υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στη φοροδιαφυγή

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι από το 2015, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 νέους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η υπερφορολόγηση των πολιτών οδήγησε και σε αύξηση της φοροδιαφυγής, κατά περίπου 3 δισ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία.
Νίκος Παπαθανάσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

12 εκατ. ευρώ ΕΣΠΑ για διδακτική εμπειρία διδακτόρων σε ΑΕΙ

Δέκα νέες πράξεις για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας σε ΑΕΙ από κατόχους διδακτορικού, ύψους 12 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με απόφαση Νίκου Παπαθανάση, για πανεπιστήμια όπως το ΑΠΘ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μεζούρα» στις εξαγγελίες των κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Πιστοποιητικά δημοσιονομικής βιωσιμότητας των προεκλογικών εξαγγελιών των κομμάτων θα εκδίδει από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αξιολογώντας τις επιπτώσεις τους στον προϋπολογισμό σε ορίζοντα τετραετίας. Προαιρετική η αξιολόγηση.
Υπουργείο Οικονομικών κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική αύξηση εσόδων κατά 1 δισ. για τον προϋπολογισμό στα α' εξάμηνο

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου-Ιουνίου 2026 ανήλθε στα 929 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,49 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.