ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κορκίδης σε δημόσια ομιλία
Ο Βασίλης Κορκίδης συμμετέχει ως ομιλητής σε εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Κορκίδης: Η επένδυση στους νέους διασφαλίζει την πρωτιά της ναυτιλίας μας

Την ανάγκη για άμεση επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της ναυτιλίας, κυρίως στους νέους, τόνισε ο Β. Κορκίδης σε ημερίδα του Δήμου Πειραιά, επισημαίνοντας τον καίριο ρόλο της εκπαίδευσης για τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, και ιδιαίτερα στους νέους, είναι το κλειδί για τη βιωσιμότητα και τη διεθνή ισχύ της ελληνικής ναυτιλίας, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα «Ναι στη Ναυτιλία: Προοπτικές και Ευκαιρίες Επαγγελματικής Αποκατάστασης».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά και του YES FORUM, στο Ράλλειο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο, με στόχο την ενημέρωση των νέων για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει ο ναυτιλιακός κλάδος.

Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς αποτελεί «την καρδιά και το μυαλό» της ισχυρότερης ναυτιλίας παγκοσμίως, επισημαίνοντας πως η ναυτιλία είναι θεμελιώδης πυλώνας της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αυξανόμενες απαιτήσεις του κλάδου και οι σύγχρονες προκλήσεις καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης των επαγγελματιών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ανάγκες της νέας γενιάς, η οποία αναζητά σαφές και ρεαλιστικό όραμα, με προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης, ασφάλειας και ποιότητας ζωής. «Η προσέγγιση πρέπει να αλλάξει, με ειλικρίνεια και χωρίς ωραιοποιήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η υπάρχουσα επικοινωνία δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει επαρκώς τους νέους.

Έλλειμμα εξειδικευμένου προσωπικού στη διεθνή ναυτιλία

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ επεσήμανε το σημαντικό έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού στη διεθνή ναυτιλία, το οποίο υπερβαίνει τους 80.000 αξιωματικούς με σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες. Αντίστοιχα κενά, όπως σημείωσε, καταγράφονται και σε συναφείς τομείς, όπως η ναυπηγική, η μεταποίηση και οι θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ναυτική παράδοση ως συγκριτικό πλεονέκτημα

Ο κ. Κορκίδης ανέδειξε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, που βασίζεται στη μακρά ναυτική της παράδοση και την υψηλή τεχνογνωσία. Αυτά τα στοιχεία, όπως είπε, μπορούν να στηρίξουν τη μετάβαση προς μια βιώσιμη και καινοτόμο «γαλάζια οικονομία», με καθοριστικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα μέσα από επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Πειραιάς ως κόμβος ανάπτυξης

Αναφερόμενος στον Πειραιά, σημείωσε ότι αποτελεί κεντρικό κόμβο εμπορίου, ναυτιλίας και logistics, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση της ενίσχυσης των υποδομών και της διαθεσιμότητας εξειδικευμένου προσωπικού.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι το ΕΒΕΠ θα συνεχίσει να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που συνδέουν την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας και ενισχύουν τον διάλογο μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρηματικότητας, υπογραμμίζοντας πως «η ανάπτυξη στηρίζεται στους ανθρώπους και κυρίως στους νέους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κεντρική πλατεία Λευκωσίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ στο άτυπο Συμβούλιο Μεταφορών και Ναυτιλίας στην Κύπρο

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ως πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, συμμετείχε στην Υπουργική Σύνοδο στη Λευκωσία, τονίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού λιμένων και σιδηροδρόμων και επένδυσης στη ναυτιλία για τη νέα εποχή.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας ζητά συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της χώρας σε διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal και σχέδιο «Μηχανισμός ελεύθερης ναυσιπλοΐας».
Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Ρεαλιστικές λύσεις για ναυτιλία και ενέργεια χωρίς βάρος στους πολίτες

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, συμμετείχε στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της ΕΕ στη Λευκωσία, αναδεικνύοντας τις ελληνικές θέσεις για τη ναυτιλία, τη στήριξη των ναυτικών, τη ναυτική εκπαίδευση και την ανάγκη ρεαλισμού στις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Η πρόταση για 4ήμερη εργασία απειλεί επιχειρήσεις και εργασία

Ο Παύλος Μαρινάκης παρέπεμψε σε ανακοινώσεις ΥΠΕΞ και Ναυτιλίας για τα πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια και τόνισε πως δεν μπορούσε να γίνει περαιτέρω ενέργεια από τις ελληνικές αρχές. Για το σύστημα εισόδου-εξόδου είπε ότι προκύπτουν προκλήσεις.