ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Στέλιος Φράγκος πορτρέτο
Ο Στέλιος Φράγκος σε επαγγελματικό χώρο σχετικό με επενδυτικό ταμείο.

HIIF-Στ. Φράγκος: Επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές και ενέργεια, στόχος 1 δισ.

Ο Στ. Φράγκος επιβεβαίωσε την άμεση έναρξη επενδύσεων του HIIF, με πρώτη τομέα τις ψηφιακές υποδομές. Το Ταμείο επικεντρώνεται σε ενέργεια, υδάτινους πόρους, data centers, γαλάζια και κυκλική οικονομία.

Την έναρξη της επενδυτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Ταμείου Καινοτομίας και Υποδομών (HIIF) επιβεβαίωσε ο Στέλιος Φράγκος, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, επισημαίνοντας ότι η πρώτη επένδυση θα ανακοινωθεί σύντομα και θα αφορά τον τομέα των ψηφιακών υποδομών.

Μιλώντας σε πάνελ με τίτλο «Investing in the Next Infrastructure Backbone» στο πλαίσιο του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2026, ο κ. Φράγκος ανέφερε ότι έχει ήδη διαμορφωθεί ώριμο επενδυτικό pipeline, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές συνθήκες. Το HIIF εστιάζει σε τομείς με υψηλό πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία.

Μεταξύ των βασικών τομέων προτεραιότητας περιλαμβάνονται η ενεργειακή μετάβαση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα συστήματα αποθήκευσης και οι ενεργειακές διασυνδέσεις, καθώς και η διαχείριση υδάτινων πόρων, τα data centers και η γαλάζια και κυκλική οικονομία.

Ο κ. Φράγκος τόνισε ότι στον τομέα της ενέργειας αυξάνεται η ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές αποθήκευσης και διασυνδέσεων, τόσο λόγω της μείωσης της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα όσο και εξαιτίας της ταχείας διείσδυσης των ΑΠΕ, που ήδη καλύπτουν περίπου το 60% της ηλεκτροπαραγωγής. «Δημιουργείται έτσι ένα σημαντικό επενδυτικό κενό, αλλά και μια ευκαιρία για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου», σημείωσε.

Το HIIF ξεκινά με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην κινητοποίηση συνολικών επενδύσεων άνω του 1 δισ. ευρώ, μέσω συνεπενδύσεων με θεσμικούς και στρατηγικούς εταίρους. Στην πρώτη φάση προβλέπεται η υλοποίηση 2-3 επενδύσεων, με στόχο τη δημιουργία ισχυρού ιστορικού αποδόσεων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Παράλληλα, το Ταμείο φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως εθνική επενδυτική πλατφόρμα, συνδέοντας διεθνείς και εγχώριους επενδυτές με έργα συνολικής αξίας που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Ο ρόλος του HIIF ως «γέφυρα» για νέες επενδύσεις

Αναφερόμενος στον ρόλο του Ταμείου ως πολλαπλασιαστή για την οικονομία, ο κ. Φράγκος υπογράμμισε ότι το HIIF καλύπτει κρίσιμο επενδυτικό κενό, λειτουργώντας ως επενδυτικός βραχίονας του Υπερταμείου και συμβάλλοντας στη μετάβασή του σε σύγχρονο sovereign wealth fund.

Η σύσταση του Ταμείου, όπως είπε, βασίστηκε σε εκτενή ανάλυση της επενδυτικής αγοράς σε συνεργασία με την BlackRock, με στόχο τον εντοπισμό τομέων όπου υπάρχουν χρηματοδοτικά κενά.

Ταυτόχρονα, η σταδιακή ολοκλήρωση χρηματοδοτικών εργαλείων ενισχύει την ανάγκη για νέα σχήματα, με το HIIF να λειτουργεί ως «γέφυρα» για την επόμενη γενιά επενδύσεων, συμμετέχοντας ως μειοψηφικός επενδυτής και διευκολύνοντας την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων.

«Η επιτυχία δεν αποτυπώνεται μόνο σε οικονομικούς όρους, αλλά και στη συμβολή των επενδύσεων στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στον συνολικό μετασχηματισμό της οικονομίας», τόνισε ο κ. Φράγκος.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η ενεργοποίηση του Ταμείου έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε σταθερό και αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό. «Η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη», υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγωγός φυσικού αερίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαίνια σταθμού φυσικού αερίου στην Κομοτηνή – Κόμβος για τα Βαλκάνια

Στην Κομοτηνή εγκαινιάστηκε σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου, έργο 134 εκατ. ευρώ που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως βασικού διαύλου εφοδιασμού της ΝΑ Ευρώπης και του «κάθετου διαδρόμου».
Ενεργειακή αγορά δυναμική
ΔΙΕΘΝΗ

Eurelectric: Κοινή πρωτοβουλία για πιο καθαρή βιομηχανική παραγωγή

Η Eurelectric παρουσιάζει στο Ελσίνκι νέο μοντέλο οργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού της βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι παρά τις διαθέσιμες τεχνολογίες υπάρχουν σημαντικά εμπόδια.
Γιάννης Στουρνάρας συνέδριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Ανάπτυξη 5,6% για την Κρήτη την περίοδο 2022-2024

Η Κρήτη εξελίσσεται σε κόμβο ανάπτυξης με σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και καινοτομία. Ο ρυθμός ανάπτυξης ΑΕΠ 2022-2024 έφτασε 5,6% και διακρίνεται για έργα όπως ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο Καστελίου και ηλεκτρική διασύνδεση.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Σι Τζινπίνγκ: Ενίσχυση συνεργασίας Κίνας-Σερβίας ζητά το Πεκίνο

Ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε ενίσχυση συνεργασίας με τη Σερβία σε τεχνητή νοημοσύνη, ενέργεια, υποδομές και ψηφιακή οικονομία, κατά τη συνάντησή του με τον Βούτσιτς, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος".