ΓΔ: 2691.43 1.62% Τζίρος: 290.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Θα σφραγίζονται επιταγές αλλά δεν θα «γράφονται» στον Τειρεσία

Το νομοσχέδιο προβλέπει 75 ημέρες αναστολής εγγραφής στον Τειρεσία, από την 1η Ιουνίου, για επιταγές όλου του κύριου τουρισμού, δηλαδή ξενοδοχείων, τουριστικών γραφείων και πρακτορείων και εποχικών καταστημάτων.

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο που αφορά πλήθος επιχειρήσεων και κυρίως αυτές που άνοιξαν πρόσφατα και αντιμετωπίζουν βασικό θέμα με τις επιταγές. Ο συναρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια διαδικτυακής εσπερίδας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Λογιστών Οικονομολόγων (ΠΑ.Ε.Λ.Ο.) και πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 17 Ιουνίου, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει 75 ημέρες αναστολής εγγραφής στον Τειρεσία, από την 1η Ιουνίου, για επιταγές όλου του κύριου τουρισμού, δηλαδή των ξενοδοχείων, των τουριστικών γραφείων και πρακτορείων και των εποχικών καταστημάτων. Ως εποχικά καταστήματα που εμπίπτουν στη ρύθμιση ορίζονται όσα εμφανίζουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 50% από πέρσι. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι:

«Δεν επιλέξαμε τον τρόπο της πλατφόρμας, όπως κάναμε τον Μάρτιο, κυρίως γιατί με την πλατφόρμα δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα σε όσους ήθελαν να πληρώσουν. Η κατεύθυνσή μας είναι όποιος μπορεί να την πληρώσει, να την πληρώσει, ειδάλως πλήττεται ο οικονομικός κύκλος σοβαρά. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε αυτόν που δεν μπορεί αντικειμενικά να την πληρώσει.»

Σε ερώτηση του συντονιστή της εσπερίδας κ. Νίκου Υποφάντη, τι θα γίνει με τις υπόλοιπες επιταγές, ο Υπουργός είπε ότι: «Δεν μπορούμε να κάνουμε γενική ρύθμιση όπως κάναμε τον Μάρτιο, γιατί αυτό θα σήμαινε πλήρες πάγωμα της αγορά. Τώρα το κάνουμε διαφορετικά: σφραγίζεται η επιταγή και απλώς δεν εγγράφεται στον Τειρεσία για 75 ημέρες. Άρα η πίεση στον επιχειρηματία αυτόν που δεν έχει λεφτά είναι μεγάλη. Η κατεύθυνση μας είναι να πληρωθούν οι επιταγές. Αυτός που θα επιλέξει να σφραγιστεί η επιταγή του και απλώς να μην μπει στον Τειρεσία, πάει να πει ότι δεν έχει και άρα ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.» Και πρόσθεσε: «Αν κάναμε γενική αναβολή της πληρωμής των επιταγών, θα καταστρέφαμε τις επιταγές ως εργαλείο πιστωτικό στην Ελλάδα. Και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε γιατί οι επιταγές, με όλα τα στραβά τους, στην Ελλάδα έχουν παίξει τον ρόλο της παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αλλιώς δεν θα είχαν.»

Ο κ. Γεωργιάδης στο πλαίσιο της εσπερίδας έδωσε πληροφορίες και για το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων που αναμένεται με μεγάλη αγωνία. Είπε ότι ο νόμος για τις μικροπιστώσεις κατατατέθηκε ήδη στη Βουλή, θα είναι νόμος του Κράτους σε περίπου 2 εβδομάδες, προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης τόσο από ιδιωτικούς φορείς, όσο και από νομιμά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου οργανισμών που θα προχωρούν σε παροχή διανειοδότησης με συγκεκριμένο επιτόκιο, χωρίς εξασφαλίσεις, έως του ποσού των 25.000 ευρώ. Τόνισε ότι το εργαλείο αυτό είναι φτιαγμένο ακριβώς για τις μικρές επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό για διάφορους λόγους και πιστεύει ότι σε αυτό το κομμάτι της αγοράς θα βρει πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Αύριο στη Βουλή τροπολογία για τις επιταγές

Όλες οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή ή έχουν μεγάλη μείωση τζίρου και λειτουργούν κι οι επιταγές τους είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου, πάνε 75 μέρες μετά. Τι αλλαγές προβλέπει η τροπολογία για τις επιταγές που θα φθάσει αύριο στη Βουλή.
Υπουργείο Ανάπτυξης κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράταση 12 μηνών για θέσεις λαϊκών αγορών – Αρμοδιότητα στο ΥΠΑΝ

Η διαδικασία καταγραφής, απόδοσης και προκήρυξης θέσεων στις λαϊκές αγορές παρατείνεται έως δώδεκα μήνες, σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, με σταδιακή ολοκλήρωση των βημάτων μέχρι τον ενδέκατο μήνα.
Υπουργείο Ανάπτυξης κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για άμεσες ξένες επενδύσεις

Το Υπουργείο Ανάπτυξης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για νέα κίνητρα άμεσων ξένων επενδύσεων, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της οικονομίας. Η διαβούλευση διαρκεί έως 16/09/2026.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στ. Καλαφάτης επισκέφθηκε τη νέα ερευνητική υποδομή του ΕΚΕΤΑ στο Λάκκωμα

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, επισκέφθηκε τη νέα ερευνητική υποδομή του ΕΚΕΤΑ στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, που περιλαμβάνει εργαστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων και σύγχρονες εγκαταστάσεις έκτασης 3.000 τ.μ.
Υπουργείο Ανάπτυξης κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτροπή στο Υπουργείο Ανάπτυξης για νέους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας

Ο υπουργός Ανάπτυξης συγκροτεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με τη βιωσιμότητα, τα εταιρικά reports και τη δέουσα επιμέλεια επιχειρήσεων.
κέντρο logistics αποθήκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο χωροταξικό βιομηχανίας και εφοδιαστικής

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης παρουσιάζουν το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για Βιομηχανία και Εφοδιαστική, το οποίο θεσπίζει κανόνες για επιχειρηματικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες και περιβαλλοντική προστασία.