ΓΔ: 2696.72 -0.18% Τζίρος: 338.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:01:36
Ελληνική οικονομία νόμισμα

Επιμελητήριο Αθηνών: Θετική αποτίμηση στα νέα μέτρα στήριξης

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), χαιρετίζει τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με έμφαση στη διευκόλυνση ρύθμισης οφειλών, την επέκταση του εξωδικαστικού μηχανισμού και τη νέα δυνατότητα 72 δόσεων για επιχειρήσεις.

Θετικά υποδέχεται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και ειδικότερα των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους, περιορισμένης ρευστότητας και διεθνούς αβεβαιότητας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της νέας δέσμης μέτρων οικονομικής ενίσχυσης και την εξειδίκευσή τους από το οικονομικό επιτελείο, οι παρεμβάσεις αυτές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρατάκο, «Η παράταση της επιδότησης στο ντίζελ, η συνέχιση της στήριξης στον πρωτογενή τομέα, αλλά κυρίως οι παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της ρύθμισης οφειλών, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. 

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι προβλέψεις για τη διεύρυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού, για τη νέα δυνατότητα 72 δόσεων και για την άρση δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών υπό προϋποθέσεις, καθώς μπορούν να δώσουν πραγματική ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογράμμισε ότι η αγορά έχει ανάγκη από πιο σταθερές, οριζόντιες και μόνιμες λύσεις, πέρα από προσωρινές διευκολύνσεις. Οι επιχειρήσεις, όπως σημείωσε, χρειάζονται ένα περιβάλλον που θα στηρίζει διαρκώς τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την αναπτυξιακή τους προοπτική.

Προτάσεις για σταθερό και βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον

Ο κ. Μπρατάκος τόνισε ότι το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και η επιτάχυνση των ρυθμίσεων για το ιδιωτικό χρέος. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει και στη διαμόρφωση ενός πιο λειτουργικού πλαισίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, αίτημα του ΕΒΕΑ παραμένει η επαναφορά της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 120 δόσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα και η αναπτυξιακή προοπτική βιώσιμων επιχειρήσεων.

Το ΕΒΕΑ, όπως επισημαίνεται, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει θεσμικά με συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται να μεταφράζεται σε ουσιαστική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της παραγωγικής Ελλάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Μπράτακος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μπρατάκος: Προτεραιότητα η ενίσχυση σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας

Συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΕΒΕΑ, Γ. Μπρατάκου, και του Ινδού πρέσβη επικέντρωσε στην ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων, με έμφαση στη ναυτιλία, αγροδιατροφή, φάρμακα, τεχνολογία και επιχειρηματικές συνέργειες.
Γιάννης Μπρατάκος χαμογελά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Μπρατάκος: Νέο συμβόλαιο ανάπτυξης μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

Με την ομιλία του προέδρου ΕΒΕΑ, Γ. Μπρατάκου, εγκαινιάστηκε το περίπτερο του ΕΒΕΑ στη ΔΕΘ, με βασικό θέμα το «Νέο παραγωγικό συμβόλαιο» για τη χώρα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης και τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών.
Σύνοδος Emerging Managers
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ στη 90ή ΔΕΘ: Στρατηγική ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας έως 2040

Το ΕΒΕΑ στη ΔΕΘ 2026 αναδεικνύει τις προτεραιότητες για την επιχειρηματικότητα, συζητώντας το νέο παραγωγικό μοντέλο και τη βιώσιμη στρατηγική μέχρι το 2040 με τη συμμετοχή εκπροσώπων κυβέρνησης, φορέων και αγοράς.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ προς Θεοδωρικάκο: Τα αιτήματα για φόρους, κόστος εργασίας και ρευστότητα ενόψει ΔΕΘ

Το ΕΒΕΠ ζήτησε από το ΥΠΑΝ μείωσης φορολογίας, περαιτέρω μείωση μη μισθολογικού κόστους και δράσεις για ενίσχυση ρευστότητας σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις, ενόψει της ΔΕΘ.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φάρσα τα τηλεφωνήματα για βόμβες σε Γαλλικό προξενείο και πρεσβείες

Φάρσα αποδείχθηκαν οι απειλές για βόμβες σε προξενείο Γαλλίας, πρεσβεία Αιγύπτου, ΕΒΕΑ και ΒΕΑ το πρωί της Παρασκευής. Οι έλεγχοι της αστυνομίας στα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας δεν εντόπισαν τίποτα ύποπτο.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απειλές για βόμβες σε Γαλλικό προξενείο, Αιγυπτιακή πρεσβεία, ΕΒΕΑ και ΒΕΑ

Μπαράζ απειλητικών κλήσεων για τοποθέτηση βομβών σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε κεντρικά κτήρια της Αθήνας, στο προξενείο Γαλλίας, την πρεσβεία Αιγύπτου, το ΕΒΕΑ και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο στην οδό Ακαδημίας.