ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου βενζίνη
Φώτο: Shutterstock

«Ράλι» στα καύσιμα: «Άλμα» τιμών τον Μάρτιο, πάνω από τον μέσο όρο η Ελλάδα

Εκρηκτική άνοδος στις τιμές καυσίμων στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2026, με τη χώρα πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και στην 8η θέση στις αυξήσεις ντίζελ.

Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές καυσίμων κατέγραψε η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2026, ακολουθώντας το γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat βρίσκεται στις υψηλές θέσεις της σχετικής κατάταξης, κινούμενη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αρκετές περιπτώσεις, χωρίς ωστόσο να αγγίζει τα ακραία επίπεδα ορισμένων χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Στην 8η θέση στο ντίζελ

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 8η υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αύξηση στο ντίζελ, η οποία αγγίζει περίπου το 24%. Στη βενζίνη, η μηνιαία αύξηση για την ίδια περίοδο κινείται ελαφρώς πάνω από το 11%, τοποθετώντας την Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος κατέγραψε αύξηση 19,1% στο ντίζελ και 10,6% στη βενζίνη.

Η έκρηξη αυτή στις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα ήρθε τον Μάρτιο, καθώς τον Φεβρουάριο οι τιμές ήταν μειωμένες κατά περίπου 6% σε ετήσια βάση, ενώ λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση αντιστράφηκε πλήρως, με τις τιμές στη βενζίνη να σημειώνουν αύξηση της τάξης του 11%. 

Οι τιμές στην ΕΕ

Τον Μάρτιο του 2026, η τιμή των καυσίμων και λιπαντικών στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 12,9% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2025. Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν επίσης αυξήσεις τιμών σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2025. 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Γερμανία (+19,8%), τη Ρουμανία (+19,6%), τις Κάτω Χώρες (+18,8%), τη Λετονία (+18,5%) και την Αυστρία (+17,2%). Στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία, οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,7% και 5,9% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2025 ωστόσο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2026, η μείωση δεν ήταν τόσο έντονη. 

Αναφορικά με τις τιμές του ντίζελ και της βενζίνης στην ΕΕ, τον Μάρτιο του 2026 αυξήθηκαν κατά 19,8% για το ντίζελ και κατά 9,4% για τη βενζίνη σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2025. Σε μηνιαία βάση, οι καταναλωτές είδαν τις τιμές του ντίζελ να αυξάνονται κατά 19,1% και της βενζίνης κατά 10,6% στην ΕΕ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2026. 

Οι τιμές και των δύο τύπων καυσίμων αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2026. Για το ντίζελ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Τσεχία και τη Σουηδία (και οι δύο +27,6%), την Εσθονία (+26,8%), τη Λετονία (+25,4%), το Βέλγιο (+25,2%) και τις Κάτω Χώρες (+25,1%), ενώ οι μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+2,9%), τη Σλοβακία και την Ουγγαρία (και οι δύο +7,0%). Όλες οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ κατέγραψαν αυξήσεις άνω του 10%. 

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης δεν ήταν τόσο υψηλές όσο αυτές του ντίζελ, φτάνοντας το +15,1% στο Βέλγιο, το +15,0% στη Σουηδία, το +14,8% στην Αυστρία, το +14,6% στην Τσεχία και το +14,2% στην Εσθονία και τη Λιθουανία. Και πάλι, οι μικρότερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+2,4%), τη Σλοβακία (+3,8%), την Ουγγαρία (+4,7%), καθώς και στην Ιταλία (+4,8%).

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 0,2% στον πληθωρισμό τροφίμων με θετική συμβολή από το ΥΠΑΝ

Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης με αρνητικό πληθωρισμό στα τρόφιμα (-0,2% τον Σεπτέμβριο), σύμφωνα με τη Eurostat, κάτι που αποδίδεται στην Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών σε 1.740 προϊόντα.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ανεπαρκή μέτρα και ξεκάθαρη αποτυχία της κυβέρνησης

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί την κυβέρνηση για ημίμετρα και αδυναμία σύγκρουσης με τα ολιγοπώλια, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα, σε υψηλότερα επίπεδα από την Ευρωζώνη.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3,8% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, 5,1% στην Ελλάδα

Στο 3,8% αναμένεται να φτάσει ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο 2026, σύμφωνα με τη Eurostat, λόγω αυξημένων τιμών ενέργειας και γεωπολιτικών εντάσεων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο της ΕΚΤ.
ενεργειακό κόστος
ΔΙΕΘΝΗ

Σε συναγερμό η ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Αναζητά λύσεις για τον χειμώνα

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναζητούν κοινή απάντηση στην άνοδο των τιμών καυσίμων, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ έχουν επιβαρύνει το ενεργειακό κόστος κατά περισσότερα από 100 δισ. ευρώ.
έξυπνα δίκτυα ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3,8% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο - Νέα άνοδος σε ενέργεια, καύσιμα και υπηρεσίες

Στο 3,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, από 3,4% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ισχυρές ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα και ενοίκια.