ΓΔ: 2694.96 -1.16% Τζίρος: 326.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ελληνική σημαία και ευρώ
Φώτο: Shutterstock

Χαμηλώνει τον πήχη το ΙΟΒΕ: Στο 1,8% η ανάπτυξη και 3,5% ο πληθωρισμός

Η κρίση στη Μ. Ανατολή που επηρεάζει ενέργεια και τουριστικές ροές αναμένεται να πλήξει την ελληνική οικονομία που παρουσιάζει μεγάλη εξάρτηση, με το ΙΟΒΕ να χαμηλώνει τον πήχη για το 2026.

Χαμηλώνει τον πήχη για την ελληνική οικονομία το 2026, το ΙΟΒΕ καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στο Ιράν αναμένεται να φέρει πιέσεις στις τιμές ενέργειας αλλά και να επηρεάσει τον τουρισμό. 

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να διαμορφωθεί στο 1,8%, ενώ ο πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει στο 3,5%.  

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,7% και η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να ανέλθει στο 0,9% και οι πάγιες επενδύσεις να διαμορφωθούν στο 6,9%, με τις εξαγωγές να διατηρούν την ανθεκτικότητά τους στο 2,6% και οι εισαγωγές να διαμορφώνονται στο 3,9%. Η ανεργία προβλέπεται πως θα φτάσει το 8,5%.  

 Σε παρόμοια επίπεδα μπορεί να κινηθεί η ελληνική οικονομία και στο δυσμενές σενάριο, με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τον πληθωρισμό ωστόσο να κινείται σε χειρότερα επίπεδα. 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4%, ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να εκτοξευτεί έως και το 4,5%.  

Η ιδιωτική κατανάλωση μπορεί να φτάσει το 1,4% και η δημόσια κατανάλωση μπορεί να διαμορφωθεί στο  0,9%, ενώ οι πάγιες επενδύσεις  θα διατηρηθούν στο 6,9%. Μεγαλύτερο το πλήγμα αναμένεται στις εξαγωγές που μπορεί να φτάσουν το 1,5%, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να ανέλθουν στο 3,4%.  Στο 8,8% αναμένεται να διαμορφωθεί η ανεργία. 

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες και μπορούν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες ισορροπίες και την ελληνική οικονομία, ήταν το μήνυμα από την παρουσίαση της έρευνας του ΙΟΒΕ για την τριμηνιαία έκθεση της ελληνικής οικονομίας. 

Τόσο ο κ. Βέττας όσο και ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Γ. Ρέτσος υπογράμμισαν πως «το διεθνές πλαίσιο της οικονομίας είναι πολύ ρευστό», ειδικότερα μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή. 

Η υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ενεργειακά προϊόντα που εισάγονται από τις χώρες του Κόλπου και περνάνε μέσα από τα Στενά του Ορμούζ, και οι τουριστικές ροές του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.  

«Η δική μας οικονομία έχει πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό των καλοκαιρινών μηνών σε σχέση με άλλες οικονομίες. Έχουμε πολύ μεγάλη εξάρτηση από την ενέργεια , αλλά και από τις μεγάλες ξένες επενδύσεις που αναμένονται» σημείωσε ο κ. Βέττας. 

Ο διευθυντής του ΙΟΒΕ επισήμανε πως ακόμη και αν δεν υπήρχε αυτή η ρευστότητα, «θα υπήρχε το ζήτημα, ότι πέρασαν τα χρόνια της έντονης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση χρέους, και έτσι και αλλιώς θα υπήρχε το ερώτημα που θα ήταν τα επόμενα χρόνια», καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ήταν αναμενόμενα χαμηλότεροι. 

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για την ελληνική οικονομία 

Όπως σημείωσε ο διευθυντής του ΙΟΒΕ η ενέργεια και ο τουρισμός αναμένεται να διαδραματίσουν τον ρόλο τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά, με τις επόμενες δύο εβδομάδες της εκεχειρίας να είναι κρίσιμες. «Θα δούμε πως η κρίση στη Μ. Ανατολή μπορεί να επηρεάσει την πορεία του τουρισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Για τον τουρισμό θα είναι κρίσιμο τι θα συμβεί τις επόμενες δύο εβδομάδες εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου», υπογράμμισε ο κ. Βέττας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ρέτσος σημείωσε πως ο τουρισμός επηρεάζεται πλέον κυρίως από την οικονομική ανάπτυξη και τις γεωπολιτικές ανησυχίες. 

Όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος τα βασικά hub της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη είναι κλειστά  ή υπολειτουργούν λόγω του πολέμου. Γεγονός που επηρεάζει άμεσα την τουριστική κίνηση. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η Αυστραλία που αποτελεί βασική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές διαδρομές, είτε μέσω Κίνας, και μέσω πιο ακριβών ταξιδιών. 

Αναμένεται ακόμα και η αντίδραση της αμερικανικής αγοράς, καθώς μπορεί οι τουρίστες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να επιλέγουν συνήθως τη Ν. Ευρώπη για τις διακοπές τους, ωστόσο το κόστος των ταξιδιών θα παίξει τον δικό του ρόλο στην ταξιδιωτική κίνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ στην Ινδία για την σύνοδο των BRICS

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέπτεται το Νέο Δελχί για τη σύνοδο BRICS, με κύρια θέματα τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και Ουκρανία, το εμπόριο και την ενέργεια. Είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Ινδία από το 2019.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση στον αγωγό Σαουδικής Αραβίας με drones από το Ιράκ

Η Σαουδική Αραβία καταγγέλλει ότι drones από το Ιράκ χτύπησαν τον πετρελαιαγωγό Ανατολής-Δύσης. Το Ριάντ δεν απάντησε άμεσα, αλλά διατηρεί το δικαίωμα αντίδρασης για να προστατεύσει κυριαρχία και υποδομές.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ορατές διαρροές υδρογονανθράκων στο Ορμούζ μετά από επιθέσεις ΗΠΑ σε ιρανικά δεξαμενόπλοια

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πιθανά ίχνη διαρροής υδρογονανθράκων κοντά στο στενό Ορμούζ μετά από αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε δεξαμενόπλοια που η Ουάσιγκτον συνδέει με τους Φρουρούς της Επανάστασης, σύμφωνα με το AFP.
Νίκος Χριστοδουλίδης Κύπρος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Χέρτσογκ: Στο επίκεντρο ασφάλεια και ενέργεια

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Χέρτσογκ στη Λευκωσία, με ατζέντα τον τουρισμό, το εμπόριο, την ενέργεια, την ασφάλεια και τις περιφερειακές εξελίξεις. Ο Ισραηλινός πρόεδρος πρότεινε τριμερή με Κύπρο και Λίβανο για ειρήνη στην περιοχή.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Το πετρέλαιο αγγίζει τα 100 δολάρια λόγω νέας έντασης στη Μ. Ανατολή

Το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται με αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικά δεξαμενόπλοια. Το Brent αυξήθηκε 1,49% στα 99,38 δολάρια, ενώ το WTI 1,59% στα 94,51 δολάρια.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Βελτιώνονται οι υποδομές, αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο Γιάννης Ρέτσος εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας τις βελτιώσεις στην πόλη, την ενίσχυση υποδομών και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, που δημιουργούν θετικές προοπτικές για τον τουρισμό.