ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
Φώτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Στουρνάρας: Κλειδί για την οικονομία παραμένει η πολιτική σταθερότητα

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η πολιτική σταθερότητα αποτελεί το σημαντικότερο άυλο κεφάλαιο της οικονομίας, ενώ προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έστειλε μήνυμα υπέρ της πολιτικής σταθερότητας, τονίζοντας ότι αποτελεί βασικό παράγοντα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «το σημαντικότερο άυλο κεφάλαιο της οικονομίας είναι η πολιτική σταθερότητα». 

Όπως ανέφερε, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα περιόριζε τον χρόνο δράσης της κυβέρνησης σε μια δύσκολη συγκυρία. «Φέροντας τις εκλογές νωρίτερα, μειώνουμε τον ωφέλιμο χρόνο της κυβέρνησης, ειδικά τώρα με την κρίση στη Μέση Ανατολή που χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην οικονομία, σημείωσε ότι το 2025 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για την Ελλάδα, εκφράζοντας όμως επιφυλάξεις για το 2026 λόγω της έντασης στην ευρύτερη περιοχή. 

Όπως δήλωσε, με το βασικό σενάριο που εξετάζεται και το οποίο προβλέπει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,9%, έναντι 2,1% το 2025.

Ο κ. Στουρνάρας έδωσε επίσης στοιχεία για την πορεία βασικών μεγεθών της οικονομίας, αναφέροντας ότι η ανεργία εκτιμάται στο 8,2%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει στο 3,2% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική οικονομία δεν οπισθοχωρεί, αλλά συνεχίζει να βελτιώνεται με αργό ρυθμό. «Δεν διολισθαίνουμε, αλλά κινούμαστε προς τα πάνω με πολύ αργό ρυθμό και για να επιταχυνθεί αυτό, απαιτείται ένας συνδυασμός περισσότερων επενδύσεων και περισσότερης ανάπτυξης», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επενδύσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας». Όπως είπε, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ βελτιώνεται συνολικά, ωστόσο στόχος είναι η ενίσχυση αυτού του ρυθμού τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι από τη συζήτηση που άνοιξε προέκυψε και μια χρήσιμη σύγκριση της ελληνικής γεωργίας με εκείνη άλλων χωρών. Όπως σημείωσε, χώρες χωρίς αντίστοιχο συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η Ολλανδία, εμφανίζονται πολύ πιο παραγωγικές.

 «Ένα από τα θετικά που βγήκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η σύγκριση της ελληνικής γεωργίας, με τη γεωργία άλλων χωρών», επισήμανε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ολλανδία, η οποία, όπως ανέφερε, είναι πέντε φορές πιο παραγωγική λόγω της αξιοποίησης θερμοκηπίων, «τα οποία εμείς αρνούμαστε να βάλουμε».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα του «μαύρου χρήματος», επισημαίνοντας ότι έχει περιοριστεί σημαντικά χάρη στην ευρύτερη χρήση καρτών και ψηφιακών συναλλαγών. 

Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα παραμένει υψηλή, καθώς υπολογίζεται στο 20% με 21% του ΑΕΠ, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσος όρος κινείται γύρω στο 15% με 16%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας χαμόγελο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας σε Ιορδανό πρέσβη: Να προστατεύονται οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον πρέσβη της Ιορδανίας, εκφράζοντας συλλυπητήρια για τα θύματα της επίθεσης σε ελληνορθόδοξο ναό στο Καράκ, και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.
Κρουαζιερόπλοιο Σαντορίνη θάλασσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Πάνω από 28 εκατ. τουρίστες το οκτάμηνο

Πάνω από 28 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι. Τα τουριστικά έσοδα ξεπέρασαν τα 18,1 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κυρίως από επισκέπτες εντός ΕΕ-27.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Παράνομο και αναποτελεσματικό το Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Αλ. Σδούκου της ΝΔ χαρακτήρισε παράνομο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας πως Ελλάδα και ΕΕ το καταδικάζουν. Υπογράμμισε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο και να υπάρξει κοινή αντίδραση.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νίκος Δένδιας στο Ριάντ για συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Ριάντ και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, καθώς και με τον Σαουδάραβα υπουργό Άμυνας, πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν, για διμερείς εργασίες.
Γιάννης Στουρνάρας συνέδριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η Ελλάδα παράδειγμα ανάκαμψης με ισχυρή ανάπτυξη και τουρισμό

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 2%, σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με τον Γιάννη Στουρνάρα να επισημαίνει τη συμβολή των επενδύσεων, του τουρισμού και της ναυτιλίας.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκροτήθηκε το νέο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος

Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τον διορισμό του Δημητρίου Τσομώκου ως υποδιοικητή, με εξαετή θητεία από τις 21/9/2026. Διοικητής παραμένει ο Γιάννης Στουρνάρας.