ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:41:46
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλά σε επίσημη εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στουρνάρας: Κλειδί για την οικονομία παραμένει η πολιτική σταθερότητα

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η πολιτική σταθερότητα αποτελεί το σημαντικότερο άυλο κεφάλαιο της οικονομίας, ενώ προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έστειλε μήνυμα υπέρ της πολιτικής σταθερότητας, τονίζοντας ότι αποτελεί βασικό παράγοντα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «το σημαντικότερο άυλο κεφάλαιο της οικονομίας είναι η πολιτική σταθερότητα». 

Όπως ανέφερε, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα περιόριζε τον χρόνο δράσης της κυβέρνησης σε μια δύσκολη συγκυρία. «Φέροντας τις εκλογές νωρίτερα, μειώνουμε τον ωφέλιμο χρόνο της κυβέρνησης, ειδικά τώρα με την κρίση στη Μέση Ανατολή που χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην οικονομία, σημείωσε ότι το 2025 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για την Ελλάδα, εκφράζοντας όμως επιφυλάξεις για το 2026 λόγω της έντασης στην ευρύτερη περιοχή. 

Όπως δήλωσε, με το βασικό σενάριο που εξετάζεται και το οποίο προβλέπει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,9%, έναντι 2,1% το 2025.

Ο κ. Στουρνάρας έδωσε επίσης στοιχεία για την πορεία βασικών μεγεθών της οικονομίας, αναφέροντας ότι η ανεργία εκτιμάται στο 8,2%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει στο 3,2% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική οικονομία δεν οπισθοχωρεί, αλλά συνεχίζει να βελτιώνεται με αργό ρυθμό. «Δεν διολισθαίνουμε, αλλά κινούμαστε προς τα πάνω με πολύ αργό ρυθμό και για να επιταχυνθεί αυτό, απαιτείται ένας συνδυασμός περισσότερων επενδύσεων και περισσότερης ανάπτυξης», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επενδύσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας». Όπως είπε, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ βελτιώνεται συνολικά, ωστόσο στόχος είναι η ενίσχυση αυτού του ρυθμού τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι από τη συζήτηση που άνοιξε προέκυψε και μια χρήσιμη σύγκριση της ελληνικής γεωργίας με εκείνη άλλων χωρών. Όπως σημείωσε, χώρες χωρίς αντίστοιχο συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η Ολλανδία, εμφανίζονται πολύ πιο παραγωγικές.

 «Ένα από τα θετικά που βγήκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η σύγκριση της ελληνικής γεωργίας, με τη γεωργία άλλων χωρών», επισήμανε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ολλανδία, η οποία, όπως ανέφερε, είναι πέντε φορές πιο παραγωγική λόγω της αξιοποίησης θερμοκηπίων, «τα οποία εμείς αρνούμαστε να βάλουμε».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα του «μαύρου χρήματος», επισημαίνοντας ότι έχει περιοριστεί σημαντικά χάρη στην ευρύτερη χρήση καρτών και ψηφιακών συναλλαγών. 

Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα παραμένει υψηλή, καθώς υπολογίζεται στο 20% με 21% του ΑΕΠ, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσος όρος κινείται γύρω στο 15% με 16%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρίστες στον Παρθενώνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: 38,3% αύξηση στον τουρισμό το α' τρίμηνο 2024, 3,4 εκατ. τουρίστες

Άνοδο τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα σημείωσε ο ελληνικός τουρισμός τον Μάρτιο 2026, ξεπερνώντας τα 3,4 εκατ. τουρίστες και 1,7 δισ. ευρώ σε εισπράξεις, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, παρά τις διεθνείς προκλήσεις.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Ανθεκτικότερη η εγχώρια οικονομία, υπό πίεση η Ευρώπη

Μιλώντας στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης εξωτερικών διαταραχών. Προειδοποίηση για στασιμοπληθωρισμό στην Ευρώπη. Τί είπε για τράπεζες, κυβερνοσφάλεια.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι

Ο Γ. Γεραπετρίτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Μπάντρ Αμπντελατί για διμερή ζητήματα και τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας στη Γάζα και τον Λίβανο.