ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Συνέντευξη για εργασία
Φωτο: Shutterstock

Ηράκλειο: Άνοδος εγγραφών και μείωση διαγραφών επιχειρήσεων το α’ τρίμηνο

Σημαντική ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας καταγράφει το Ηράκλειο το πρώτο τρίμηνο του 2026, με αύξηση νέων εγγραφών, λιγότερα λουκέτα και καθαρό ισοζύγιο +833 επιχειρήσεων.

Ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας καταγράφεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. 

Τα δεδομένα δείχνουν αύξηση των νέων εγγραφών και ταυτόχρονη μείωση των διαγραφών επιχειρήσεων, γεγονός που αποτυπώνει ένα πιο σταθερό και δυναμικό οικονομικό περιβάλλον.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, η τάση αυτή ενισχύει την εικόνα σταθεροποίησης και ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, υποδηλώνοντας ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην περιοχή παραμένει ισχυρή.

Αύξηση εγγραφών και μείωση διαγραφών

Για το διάστημα 01/01 - 31/03/2026, οι εγγραφές επιχειρήσεων ανήλθαν σε 997, ενώ οι διαγραφές περιορίστηκαν σε 164, διαμορφώνοντας θετικό καθαρό ισοζύγιο +833 επιχειρήσεων. Την αντίστοιχη περίοδο του 2025 είχαν καταγραφεί 842 εγγραφές και 293 διαγραφές, με καθαρό ισοζύγιο +549 επιχειρήσεων.

Η σύγκριση δείχνει μεταβολή +18,4% στις εγγραφές, μείωση -44,0% στις διαγραφές και συνολική βελτίωση +51,7% στο καθαρό ισοζύγιο. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τη σαφή ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Επιμέρους κλάδοι: Εμπόριο, Μεταποίηση, Τουρισμός, Υπηρεσίες

Το Εμπορικό Τμήμα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, με υπερπενταπλασιασμό του καθαρού ισοζυγίου (+508,7%). Οι εγγραφές υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ οι διαγραφές μειώθηκαν σημαντικά, επιβεβαιώνοντας την έντονη κινητικότητα στον εμπορικό κλάδο.

Στη Μεταποίηση καταγράφεται ισχυρή ενίσχυση (+61,4%), κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των διαγραφών (-63,5%), εξέλιξη που δείχνει βελτίωση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου.

Ο τουριστικός τομέας διατηρεί θετική πορεία με μικρή αλλά σταθερή αύξηση (+15%), ενισχύοντας τη σταθερότητα του κλάδου, ενώ οι Υπηρεσίες παρουσιάζουν οριακή υποχώρηση (-11,4%), εξαιτίας της μείωσης των εγγραφών, παρά τη σημαντική πτώση στις διαγραφές.

«Τα στοιχεία αποτυπώνουν μία ιδιαίτερα θετική δυναμική, με σημαντική ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και ταυτόχρονη μείωση των λουκέτων», καταλήγει η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπάλληλοι σε επιχείρηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «φως» τα στοιχεία όλων των μετόχων ακόμη και των υπεράκτιων εταιρειών

Στην ΑΑΔΕ μεταφέρεται η εποπτεία του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων, στο οποίο μπαίνουν υποχρεωτικά και οι υπεράκτιες εταιρείες. Ανοικτί σε όσους έχουν έννομο συμφέρον καθώς και σε ερευνητές και δημοσιογράφους.
Ορίζοντας της Σανγκάης νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για τη φετινή 9η CIIE

Ένας μήνας μένει για την 9η CIIE στη Σανγκάη, όπου διεθνείς εταιρίες παρουσιάζουν ποικιλία προϊόντων, από τεχνολογίες μέχρι καφέ και σαπούνια. Από το 2018, η έκθεση προσελκύει συμμετέχοντες από 180 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΕΑ: Θετική η στήριξη βιομηχανίας, ανησυχία για τη μικρή παραγωγή

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα και τις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος, τονίζοντας ότι η ενίσχυση μόνο της βιομηχανίας δεν αρκεί για την ανταγωνιστικότητα.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση εξαγωγών κατά 26,7% τον Αύγουστο – 37,1 δισ. ευρώ στο 8μηνο

Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν 26,7% τον Αύγουστο, φτάνοντας τα 4,26 δισ. ευρώ, ενώ στο οκτάμηνο ξεπέρασαν τα 37 δισ., σύμφωνα με ΠΣΕ και ΚΕΕΜ. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 17,7%, με ήπια αύξηση του εμπορικού ελλείμματος.
Παραδοσιακό ψωμί αρτοπωλείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρτοποιοί: Ζητούν επιδότηση για το ενεργειακό κόστος των μικρών αρτοποιείων

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθήνας ζητά να συμπεριληφθεί η βιοτεχνική αρτοποιία στο πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακού κόστους 100 εκατ. ευρώ, λόγω αυξημένων εξόδων και βάσει διαβεβαίωσης από το Υπουργείο Ενέργειας για ένταξη του κλάδου.
Μικρομεσαία επιχείρηση γραφείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ: Προϋπολογισμός 2027, ενισχύοντας ουσιαστικά τις ΜμΕ

Το ΕΒΕΠ τονίζει ότι τα μέτρα του Προϋπολογισμού 2027 πρέπει να συμβάλλουν ουσιαστικά στη ρευστότητα και την αντοχή των ΜμΕ, υπογραμμίζοντας πως η αύξηση τζίρου δεν συνεπάγεται πάντα μεγαλύτερα κέρδη και καλύτερη οικονομική θέση.