ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τράπεζα σύγχρονο κτίριο
Φώτο: Shutterstock

Ένωση Τραπεζών: Στήριξη οικονομίας με ισχυρή πιστωτική επέκταση

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών υπογραμμίζει τη συμβολή τραπεζικού συστήματος στη στήριξη οικονομίας, με ισχυρή πιστωτική επέκταση και έμφαση σε επενδύσεις και ΜμΕ.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) υπογραμμίζει τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, μέσα από τη συνεχή ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη.

Όπως αναφέρει η ΕΕΤ, το 2025, βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα ανήλθε σε 8,8%, υπερδιπλάσια από το 3,5% της ευρωζώνης. 

Στις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των πιστώσεων έφτασε το 11,9%, έναντι 2,8% στην ευρωζώνη, ενώ στα στεγαστικά δάνεια οι ροές επέστρεψαν σε θετικό έδαφος μετά από χρόνια.

Επενδύσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και στήριξη ΜμΕ

Η ΕΕΤ επισημαίνει τη σημαντική συμβολή των τραπεζών στην αξιοποίηση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Παρατηρείται αύξηση των επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η βιομηχανία, με πάνω από τα μισά συμβασιοποιημένα αιτήματα να αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες προωθούν ενεργά τη θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και ενισχύοντας την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Κοινωνική συνοχή και εταιρική ευθύνη

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και η σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που υποστηρίζεται με 100 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

Η υποστήριξη του Φορέα εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των τραπεζών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση δημόσιων σχολείων. 

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 200 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2026 θα προστεθούν ακόμη 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο συνολικού προγράμματος 400 εκατ. ευρώ.

Ανθεκτικότητα και συνεργασία με την Πολιτεία

Σύμφωνα με την ΕΕΤ, η υγιής δημοσιονομική θέση της χώρας, σε συνδυασμό με την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα των τραπεζών, ενισχύει την ανθεκτικότητα της οικονομίας. 

Παράλληλα, η στενή συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων με την Πολιτεία θεωρείται κρίσιμη για την αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων που προκύπτουν από τη γεωπολιτική ένταση και τη μεταβλητότητα των αγορών.

Στενή συνεργασία για χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Η ΕΕΤ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία με την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες.

 Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ συμφώνησαν να καθιερώσουν τακτικές συναντήσεις για την από κοινού αξιολόγηση των εξελίξεων στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ Γιώργος Ζανιάς, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, Eurobank Φωκίων Καραβίας, Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, CrediaBank Ελένη Βρεττού, καθώς και η acting Γενική Διευθύντρια της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιερρακάκης, Στουρνάρας, Τραπεζίτες
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Χαμόγελα στην Ένωση Τραπεζών, εκλογές και περισσότερα σκυλιά από... παιδιά

Η παρέμβαση Πιερρακάκη στην ΓΣ της Ένωσης Τραπεζών, τι είπε ο Γ. Στουρνάρας, ο Δένδιας στην Αυστραλία, το παράθυρο για πρόωρες εκλογές, οι ιδιωτικές πτήσεις και πώς φτάσαμε να έχουμε περισσότερα ζώα συντροφιάς απο παιδιά στην Ελλάδα.
Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης - Ένωση Τραπεζών: Στο επίκεντρο οικονομία και σταθερότητα

Συνάντηση του Κ. Πιερρακάκη με διοίκηση Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για την οικονομία και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος. Τονίστηκε η ανθεκτικότητα της οικονομίας και η συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης.
Κυριάκος Πιερρακάκης κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: «Τα νησιά είναι η καρδιά και όχι η άκρη της Ελλάδας»

Ο Κ. Πιερρακάκης από τη Ρόδο τόνισε τη σημασία της νησιωτικότητας ως αναπτυξιακού πλεονεκτήματος, καλώντας να δούμε τα νησιά πέρα από τις δυσκολίες, αναδεικνύοντας τις δυνατότητές τους σε τουρισμό, ναυτιλία και ενέργεια.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Πιερρακάκης στους FT: Η Ευρώπη να αξιοποιήσει το ραδιοφάσμα για νέο πλούτο

Ο Κ. Πιερρακάκης τονίζει στους Financial Times ότι η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει το ραδιοφάσμα για να ευημερήσει και πως η ΕΕ δεν μπορεί να απαιτεί παγκόσμιο ανταγωνισμό από τις τηλεπικοινωνίες, οργανώνοντάς τες σε εθνικό επίπεδο.
Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνταγμα: Πιερρακάκης για το μέλλον της χώρας – Αντίθεση για άρθρο 16

Ο Κ. Πιερρακάκης στη Βουλή επισήμανε ότι η συνταγματική αναθεώρηση έχει στόχο το μέλλον και όχι το παρελθόν, δίνοντας έμφαση στη θωράκιση της δημοσιονομικής πολιτικής για να μην υποθηκευτεί το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Καμία κυβέρνηση να μην υποθηκεύει το μέλλον για το παρόν

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε στη Βουλή τη σημασία της διαφύλαξης του οικονομικού μέλλοντος της χώρας και της δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.