ΓΔ: 2669.72 -2.51% Τζίρος: 508.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πλημμύρες Θεσσαλία εναέρια

Ξεκίνησε η β’ φάση αιτήσεων στήριξης πλημμυροπαθών Θεσσαλίας

Άνοιξε η πλατφόρμα «myBusinessSupport» για την υποβολή αιτήσεων β' φάσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 στη Θεσσαλία, με πέντε επιμέρους υπο-σχήματα ενίσχυσης.

Άνοιξε η πλατφόρμα myBusinessSupport για τη β’ φάση του δεύτερου κύκλου ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα «Daniel» τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Θεσσαλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η πλατφόρμα λειτουργεί με την υποστήριξη της ΑΑΔΕ και αφορά την υποβολή αιτήσεων για τον β’ κύκλο ενίσχυσης επιχειρήσεων που υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των πλημμυρών. Η διαδικασία καλύπτει περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν έντονα από τα φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023.

Τα πέντε υπο-σχήματα ενίσχυσης

Το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπο-σχήματα:

α) Επιχειρήσεις –πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων– με έδρα ή υποκατάστημα στους Δήμους Παλαμά και Φαρκαδόνας, που επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες. Οι σχετικοί ΚΑΔ προσδιορίζονται στην ΚΥΑ 61448/12.08.2024 (Β΄4701).

β) Επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα σε πληγείσες περιοχές, λόγω μη ασφαλούς πρόσβασης και ακαταλληλότητας των υδάτων, με τους ΚΑΔ και τις περιοχές να αναφέρονται στην ίδια ΚΥΑ.

γ) Επιχειρήσεις μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν για τους ίδιους λόγους, όπως καθορίζονται στην αρχική ΚΥΑ.

δ) Επιχειρήσεις του τομέα των καταλυμάτων, σε περιοχές όπου η ακαταλληλότητα των υδάτων επηρέασε τη λειτουργία τους.

ε) Επιχειρήσεις στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων, που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας.

Η διαδικασία και οι όροι ενίσχυσης

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, η α’ φάση της διαδικασίας ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2025 και αφορούσε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις. Η β’ φάση, που ξεκίνησε σήμερα, αφορά την τελική αίτηση ενίσχυσης, περιλαμβάνοντας τις προϋποθέσεις υπαγωγής, τη μεθοδολογία υπολογισμού και την ένταση της ενίσχυσης, καθώς και τη διαδικασία υποβολής και χορήγησης.

Η ενίσχυση παρέχεται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει αντίστοιχη στήριξη στον πρώτο κύκλο (13 Αυγούστου – 27 Σεπτεμβρίου 2024) και έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατά την πρώτη φάση του δεύτερου κύκλου τον Δεκέμβριο 2025.

Το ποσό της ενίσχυσης αντιστοιχεί σε μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, τηρώντας τα ανώτατα όρια ενισχύσεων ήσσονος σημασίας σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πλατφόρμα myBusinessSupport θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων έως τις 30 Μαρτίου 2026.

«Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την υποστήριξη της ΑΑΔΕ, συνεχίζει έμπρακτα τη στήριξη των περιοχών που επλήγησαν έντονα από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Έλλειψη κρατικών κονδυλίων για έργα αποκατάστασης

Ο Ιταλός υπ. Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως το κράτος δεν έχει πια πόρους για όλες τις ανακατασκευές μετά από καταστροφές. Η κυβέρνηση εξετάζει κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση ώστε να αντιμετωπίζονται πιο δίκαια οι ζημιές.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά πλήγματα σε Κίεβο, Οδησσό και πλοίο στο λιμάνι Τσορνομόρσκ

Ρωσικές επιδρομές τραυμάτισαν δύο άτομα σε Κίεβο και Οδησσό, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε υποδομές και χτύπησαν φορτηγό πλοίο στο Τσορνομόρσκ. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι στόχοι χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς.
Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Πλημμύρες και προβλήματα στον Σαγγάριο από ισχυρές βροχές

Σφοδρές βροχοπτώσεις τις τελευταίες δύο ημέρες στη Σαγγάριο Τουρκίας προκάλεσαν πλημμύρες και υπερχείλιση ρεμάτων, με ζημιές σε δρόμους, σπίτια και καλλιέργειες. Τέσσερις διασώθηκαν, ενώ 560 εργαζόμενοι συνδράμουν στις επιχειρήσεις.
Νίκος Παπαθανάσης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαθανάσης: Η κριτική χωρά στη Δημοκρατία, όχι η βία και ο εκφοβισμός

Ο Νίκος Παπαθανάσης καταδικάζει την επίθεση με μπογιές στο γραφείο του στο Μαρούσι, τονίζοντας πως στη Δημοκρατία έχουν θέση η διαφωνία και η κριτική, όχι όμως ο εκφοβισμός και οι καταστροφές.
Κατεστραμμένο σπίτι στην Πλάκα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτοψίες Πολεοδομίας στα κτίρια της Πλάκας μετά την πρόσφατη έκρηξη

Η Πολεοδομία θα διενεργήσει λεπτομερείς ελέγχους σε κτίρια της Πλάκας που επλήγησαν από την έκρηξη, για να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών και η ασφάλεια των κατασκευών. Έμφαση θα δοθεί στο νεοκλασικό και τα πιο πληγέντα κτίρια.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαμοθράκη: Η δημοσιογραφία στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης

Η κλιματική κρίση είναι ήδη παρούσα και απαιτεί υπεύθυνη και άμεση δημοσιογραφική κάλυψη. Το 19ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης επικεντρώθηκε στην ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τον ρόλο των δημοσιογράφων.