ΓΔ: 2347.55 1.24% Τζίρος: 338.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:44
Αμπελώνας στη Σαντορίνη
Κυκλαδίτικος αμπελώνας με αμπέλια της Σαντορίνης στο ηφαιστειακό έδαφος του νησιού.

Σε 6.492,7 στρέμματα ανέρχονται οι άδειες νέων αμπελώνων για το 2026

Για το 2026 διατίθενται 6.492,7 στρέμματα για νέες αμπελοφυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% της συνολικής έκτασης. Η κατανομή έγινε με βάση τις ανάγκες κάθε περιφέρειας και συγκεκριμένα κριτήρια.

Σε 6.492,7 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που διατίθεται για τη χορήγηση αδειών νέας φύτευσης αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες για το 2026, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 1% των συνολικών αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας.

Ο καθορισμός των διαθέσιμων στρεμμάτων βασίστηκε στη στάθμιση των αναγκών για νέες φυτεύσεις ανά περιφέρεια. Η διαδικασία έγινε με βάση την αναλογία των επιλέξιμων εκτάσεων των αιτήσεων κάθε περιφέρειας προς το σύνολο των επιλέξιμων εκτάσεων σε εθνικό επίπεδο.

Οι άδειες χορηγήθηκαν σε εννέα περιφέρειες ή ομάδες περιφερειών, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθμολογία των αιτούντων, τα κριτήρια προτεραιότητας, καθώς και τους συντελεστές βαρύτητας και συμμόρφωσης. Η κατανομή των στρεμμάτων βασίστηκε στις ανάγκες εγκατάστασης νέων φυτεύσεων για το 2026.

Κατανομή αδειών ανά περιφέρεια

Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, οι άδειες νέων φυτεύσεων χορηγούνται σε επιλέξιμους παραγωγούς με αγροτεμάχια που συγκέντρωσαν βαθμολογία έως 1,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση.

Στην Κεντρική Μακεδονία, οι άδειες δίνονται σε παραγωγούς με βαθμολογία έως 2,1. Λόγω ισοβαθμίας (1,5), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης, στην κατηγορία άνω των 50 στρεμμάτων. Το υπόλοιπο των διαθέσιμων εκτάσεων καλύφθηκε από παραγωγούς με εκμετάλλευση 150,1 στρ.

Στη Δυτική Μακεδονία, οι άδειες αφορούν παραγωγούς με βαθμολογία έως 3,0. Λόγω ισοβαθμίας (2,5), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά εκμετάλλευσης, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από παραγωγούς με εκμετάλλευση 5,2 στρ. και 85,6 στρ. σε διαφορετικές κατηγορίες.

Στη Θεσσαλία, οι άδειες δίνονται σε παραγωγούς με βαθμολογία έως 1,5 για όλη την αποδεκτή έκταση.

Στην Αττική, οι άδειες χορηγούνται σε παραγωγούς με βαθμολογία έως 2,5. Λόγω ισοβαθμίας (2,1), οι αιτούντες κατατάχθηκαν στην κατηγορία 5-20 στρεμμάτων, με εκμετάλλευση από 17,8 έως 10,7 στρ.

Στη Στερεά Ελλάδα, οι άδειες δίνονται σε παραγωγούς με βαθμολογία έως 1 για όλη την αποδεκτή έκταση.

Στη Δυτική Ελλάδα, οι άδειες αφορούν παραγωγούς με βαθμολογία έως 2,1. Λόγω ισοβαθμίας (1,5), οι αιτούντες κατατάχθηκαν στην κατηγορία άνω των 50 στρ., με εκμετάλλευση 180,2 στρ.

Στην Πελοπόννησο, οι άδειες δίνονται σε παραγωγούς με βαθμολογία έως 2,5. Λόγω ισοβαθμίας (2,1), οι αιτούντες κατατάχθηκαν στην κατηγορία 20-50 στρ., με εκμετάλλευση από 19,1 έως 11,3 στρ.

Τέλος, για την ομάδα περιφερειών Κρήτης - Νοτίου Αιγαίου - Βορείου Αιγαίου - Ιονίων Νήσων - Ηπείρου, οι άδειες νέων φυτεύσεων χορηγούνται σε παραγωγούς με βαθμολογία έως 2,1 για όλη την αποδεκτή έκταση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Ακυρώνονται τα προγράμματα βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας

Ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Σχοινάς, ανακοίνωσε την ακύρωση των προγραμμάτων βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας, ύψους 134 εκατ. ευρώ, λόγω προβλημάτων. Οι πόροι θα διατεθούν σε άλλες προτεραιότητες, όχι στη βιολογική γεωργία.
Γιώργος Πιτσιλής πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιτσιλής: Πληρωμές 2,23 δισ. ευρώ σε αγρότες μέσα στο 2026

Τον Μάιο θα καταβληθούν 297,05 εκατ. ευρώ σε 161.000 αγρότες, ενώ μέχρι τέλος του έτους οι συνολικές πληρωμές θα φτάσουν τα 2,23 δισ. ευρώ σε 3,42 εκατ. δικαιούχους. Ήδη, για το α' τετράμηνο δόθηκαν 258,7 εκατ. ευρώ.
Θερμοκήπιο με καλλιέργεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΑΤ: 97,7% των δειγμάτων συμμορφώνονται στα φυτοπροστατευτικά

Το 97,7% από 311 δείγματα φυτικών τροφίμων που αναλύθηκαν τον Μάρτιο 2026 βρέθηκαν εντός νόμιμων ορίων υπολειμμάτων, επιβεβαιώνοντας την ασφάλεια των προϊόντων σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ. Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι σε αγορά και σύνορα.
κοπάδι προβάτων υπαίθρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποζημιώσεις 22,7 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για ευλογιά και αφθώδη πυρετό

Το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κατέβαλε 22,7 εκατ. ευρώ σε 849 κτηνοτρόφους, για ζώα που θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς και αφθώδους πυρετού σε 8 περιφέρειες, ανάμεσά τους η Αν. Μακεδονία & Θράκη με 3,96 εκατ. ευρώ.
Γυάλινα μπουκάλια γάλα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λέσβος: Ξεκινούν αύριο οι παραλαβές γάλακτος από τυροκόμους

Από αύριο οι τυροκόμοι Λέσβου ξεκινούν και πάλι παραλαβή γάλακτος, μετά τη διαβεβαίωση ότι το λιμάνι Μυτιλήνης ανοίγει για την αποστολή ώριμων τυριών, ενώ αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο.