ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λιμάνι Πειραιά από ψηλά
Εναέρια φωτογραφία του λιμανιού Πειραιά με κοντέινερ και πλοία.

Συναγερμός στην ελληνική ναυτιλία λόγω φημών για κλείσιμο του Ορμούζ

Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή λόγω της έντασης στον Περσικό Κόλπο, με το Ιράν να θεωρεί τα Στενά του Ορμούζ κλειστά και στρατιωτικά ταχύπλοα να παρακολουθούν τη ναυσιπλοΐα.

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, μετά τη νέα κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και των Στενών του Ορμούζ. Η ανησυχία εντείνεται καθώς η περιοχή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαδρόμους για τη διεθνή ναυτιλία και τη μεταφορά ενέργειας.

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού Σώματος και διασταυρωμένες πληροφορίες, οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) και το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν εκπέμπουν μηνύματα με τα οποία δηλώνουν ότι τα Στενά του Ορμούζ θεωρούνται κλειστά μέχρι νεωτέρας. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους Έλληνες πλοιοκτήτες και διαχειριστές στόλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Παράλληλα, καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα ταχύπλοων στρατιωτικών λέμβων (skiffs), οι οποίες επιτηρούν τη ναυτιλιακή κίνηση στο στρατηγικής σημασίας πέρασμα. Η παρουσία τους ενισχύει το κλίμα ανασφάλειας, καθώς οι θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου και εμπορευμάτων συνεχίζουν να αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την παγκόσμια οικονομία.

Το Υπουργείο Μεταφορών του Κατάρ απηύθυνε σύσταση προς τους πλοιοκτήτες να αναστείλουν προσωρινά τη ναυσιπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή, επικαλούμενο λόγους ασφάλειας. Η οδηγία αυτή έρχεται να προστεθεί στις προειδοποιήσεις διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών για την αποφυγή διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ έως ότου υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕ.ΠΙΧ.) του Λιμενικού Σώματος απέστειλε νεότερη ενημέρωση προς τη ναυτιλιακή κοινότητα για τις εξελίξεις. Ο Θάλαμος Επιχειρήσεων παρακολουθεί διαρκώς την πορεία των γεγονότων, με στόχο τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής προστασίας της ελληνικής ναυτιλίας και των πληρωμάτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο μεταφοράς κοντέινερ
ΔΙΕΘΝΗ

Στενό του Χορμούζ: Πλοίο γαλλικού ομίλου πέρασε εν μέσω έντασης

Το φορτηγό πλοίο Kribi της CMA CGM, με σημαία Μάλτας και ένδειξη «γαλλικής ιδιοκτησίας», διέσχισε το Στενό του Χορμούζ, γεγονός που αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή διέλευση μετά την έναρξη της κρίσης στην περιοχή.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν προειδοποιεί τον ΟΗΕ για προκλητικές ενέργειες στο Στενό του Χορμούζ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, προειδοποίησε κατά κάθε «προκλητικής ενέργειας» ενόψει ψηφοφορίας του ΟΗΕ για χρήση βίας ώστε να ανοίξει το Στενό του Χορμούζ, το οποίο το Ιράν έχει κλείσει ως απάντηση σε αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις.
Πλοίο μεταφοράς κοντέινερ
ΔΙΕΘΝΗ

Φορτηγό πλοίο πέρασε το Στενό του Χορμούζ με γαλλική σημαία

Το φορτηγό πλοίο Kribi της CMA CGM, με σημαία Μάλτας, διέσχισε χθες το Στενό του Χορμούζ δείχνοντας στη ναυσιπλοΐα ότι ανήκει σε γαλλική εταιρεία, σύμφωνα με το MarineTraffic. Πλέον πλέει ανοιχτά του Μασκάτ με το ίδιο σήμα.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Απαραίτητη η ειρήνη στο Ιράν για ασφαλή διέλευση στο Χορμούζ

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι τόνισε ότι η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή είναι βασική για την ασφαλή ναυσιπλοΐα στο Στενό του Χορμούζ, καλώντας για ομόφωνη στάση απ' όλες τις πλευρές, ενώ σημείωσε πως οι συγκρούσεις επηρεάζουν τη σταθερότητα στην περιοχή.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Αδιαπραγμάτευτη η ασφάλεια ναυτικών και πλοίων για Ελλάδα

Ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η ασφάλεια ναυτικών και πλοίων, καθώς και η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, είναι αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα, ενώ επισήμανε τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας στην εθνική πολιτική της χώρας.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα σχεδιάζει νέα αποστολή πετρελαιοφόρου προς την Κούβα

Η Ρωσία στέλνει και δεύτερο πετρελαιοφόρο στην Κούβα μετά το πρώτο που έδεσε προχθές. Ο Ρώσος υπ. Ενέργειας δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα αφήσει την Κούβα στη δυσκολία, σπάζοντας τον αμερικανικό αποκλεισμό.