ΓΔ: 2571.9 1.25% Τζίρος: 338.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σαντορίνη αεροφωτογραφία κτίρια
Εντυπωσιακή θέα στα λευκά κτίρια της Σαντορίνης με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις στο Αιγαίο: Σχεδόν 25.000 καταχωρίσεις, μεγάλες διαφορές ανά νησί

Η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στα νησιά του Αιγαίου παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη με 24.946 ενεργές καταχωρίσεις, κυριαρχώντας στο τουριστικό real estate σύμφωνα με έρευνα της Prosperty. Σαντορίνη, Ρόδος και Μύκονος ξεχωρίζουν.

Ισχυρή δυναμική εμφανίζει η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με αναλυτική έρευνα της Prosperty, η οποία αποτυπώνει τον αριθμό ενεργών καταχωρίσεων, τα ποσοστά πληρότητας, τις μέσες ημερήσιες τιμές και τα εκτιμώμενα ετήσια έσοδα ανά νησί. Τα στοιχεία αναδεικνύουν μια αγορά που συνεχίζει να αναπτύσσεται, επιβεβαιώνοντας τον καθοριστικό ρόλο του τουρισμού στη διαμόρφωση της τοπικής οικονομίας.

Η έρευνα δείχνει ότι τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν τη μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας 24.946 ενεργές καταχωρίσεις. Ο αριθμός αυτός υπογραμμίζει την ένταση της τουριστικής δραστηριότητας και τη συστηματική αξιοποίηση του οικιστικού αποθέματος για τουριστική χρήση. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Σαντορίνη με 5.306 ακίνητα, ακολουθούμενη από τη Ρόδο (3.913), τη Μύκονο (3.506) και την Πάρο (3.453). Σημαντική παρουσία καταγράφουν επίσης η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες με 2.996 καταχωρίσεις, ενώ ακολουθούν η Τήνος, η Κως, η Μήλος και η Σύρος.

Η ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει την κυριαρχία της βραχυχρόνιας μίσθωσης έναντι της μακροχρόνιας κατοικίας σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς. Σε αρκετές περιοχές, οι τουριστικές καταχωρίσεις υπερβαίνουν τις διαθέσιμες κατοικίες για μόνιμη χρήση, γεγονός που αναδεικνύει τη μετατόπιση της αγοράς προς τουριστικά μοντέλα εκμετάλλευσης.

Πληρότητα και τουριστική ζήτηση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την πληρότητα των καταλυμάτων σε ετήσια βάση. Η Μήλος καταγράφει τη υψηλότερη μέση πληρότητα, στο 27,1%, κατακτώντας την πρώτη θέση μεταξύ των νησιών του Αιγαίου. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 24,3%, ενώ υψηλές επιδόσεις σημειώνουν η Φολέγανδρος (19,6%), η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες (19,4%) και η Σίφνος (19,3%). Η Πάρος και η Μύκονος κινούνται κοντά στο 19%, ενώ χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Ρόδος, η Ίος και η Κως.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η αυξημένη τουριστική ζήτηση δεν περιορίζεται πλέον στους παραδοσιακά «κορεσμένους» προορισμούς, αλλά επεκτείνεται και σε μικρότερα νησιά, τα οποία καταγράφουν σταθερή άνοδο στην ελκυστικότητά τους.

Τιμές και έσοδα ανά προορισμό

Ως προς τις μέσες ημερήσιες τιμές, η Μύκονος ξεχωρίζει με 723 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως premium προορισμός. Ακολουθούν η Αντίπαρος με 476 ευρώ, η Σαντορίνη με 327 ευρώ και η Πάρος με 322 ευρώ. Πιο προσιτές τιμές καταγράφονται στην Κέα (312 ευρώ), την Πάτμο (264 ευρώ), το Καστελλόριζο (238 ευρώ), την Ίο (225 ευρώ), τη Σίφνο (219 ευρώ) και τη Μήλο (215 ευρώ).

Η διαφοροποίηση αυτή αποτυπώνει τη διαστρωμάτωση της τουριστικής αγοράς, όπου συνυπάρχουν υπερπολυτελείς προορισμοί με υψηλό κόστος διαμονής και νησιά που προσελκύουν επισκέπτες με πιο μετριοπαθή προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά τα εκτιμώμενα ετήσια έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, στην κορυφή βρίσκεται η Πάρος με 20,3 χιλιάδες ευρώ ανά ακίνητο, ακολουθούμενη από τη Σαντορίνη με 20 χιλιάδες ευρώ και τη Μήλο με 19 χιλιάδες ευρώ. Η Μύκονος καταγράφει 18,8 χιλιάδες ευρώ, ενώ η Ρόδος και η Νάξος κυμαίνονται μεταξύ 12,8 και 13,8 χιλιάδων ευρώ. Στις μικρότερες αγορές, όπως η Φολέγανδρος και η Κως, τα έσοδα διαμορφώνονται από 8,5 έως 10,1 χιλιάδες ευρώ.

Η Prosperty επισημαίνει ότι τα πραγματικά έσοδα της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης στο Αιγαίο είναι κατά περίπου 43% υψηλότερα όταν συνυπολογίζονται όλες οι διαθέσιμες πλατφόρμες, στοιχείο που αποκαλύπτει το μεγαλύτερο οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου.

Συνολικά, η έρευνα καταδεικνύει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση παραμένει βασικός μοχλός οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά του Αιγαίου, με έντονες διαφοροποιήσεις ανά προορισμό ως προς την πληρότητα, τις τιμές και τα έσοδα. Τα στοιχεία της Prosperty προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της αγοράς, αναδεικνύοντας τόσο τη δυναμική όσο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρουαζιερόπλοιο Σαντορίνη θάλασσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΝΣΕΤΕ: Ανοδικές τάσεις στον ελληνικό τουρισμό

Αύξηση 3,8% σημείωσαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2026, φτάνοντας τα 10,7 εκατ., με 4,1 εκατ. αφίξεις μόνο τον Ιούνιο. Στο «Ελ. Βενιζέλος» καταγράφηκαν 3,8 εκατ., οριακά μειωμένες.
Λιμάνι Λαυρίου αεροφωτογραφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «Super Star» κατευθύνεται Λαύριο, δεν προσεγγίζει Άνδρο-Τήνο

Το «Super Star» δεν κατάφερε να προσεγγίσει τα λιμάνια της Άνδρου και της Τήνου λόγω ισχυρών ανέμων έως 9 μποφόρ και κατευθύνεται πλέον προς το Λαύριο, εκτελώντας αλλαγή πορείας στο προγραμματισμένο δρομολόγιό του.
Φαράγγι Σαμαριάς Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χανιά: Κλειστό αύριο το φαράγγι της Σαμαριάς και από τις δύο εισόδους

Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι της Σαμαριάς αύριο, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026, λόγω ισχυρών ανέμων έως 9 μποφόρ και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 4), σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ.
πανοραμική Ρεθύμνου λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρέθυμνο: Έτοιμος και σε εγρήγορση ο τουρισμός – Επιστροφή στην κανονικότητα

Ο τουριστικός τομέας του Ρεθύμνου επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, ενώ οι ξενοδόχοι ενημερώνουν για διαθέσιμα δωμάτια και καθησυχάζουν επισκέπτες και συνεργάτες ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί πλήρως.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρέθυμνο: Εξακολουθεί η εκκένωση της Αγίας Γαλήνης – Έτοιμα τα ξενοδοχεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση της Αγίας Γαλήνης λόγω μεγάλης πυρκαγιάς. Ξενοδοχεία του Ρεθύμνου καταγράφουν διαθεσιμότητα δωματίων για τη στέγαση επισκεπτών, αν χρειαστεί, ενώ η φωτιά δεν είχε φανεί στον οικισμό κατά την απομάκρυνση.
Ενετικό λιμάνι Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυγουστιάτικες πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη στήριξη του ΕΟΤ

Πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, όπως το Chania Rock Festival, το Rascal Festival και το Φεστιβάλ Ολύμπου, θα φιλοξενηθούν τον Αύγουστο σε Χανιά, Άρτα, Κεφαλονιά, Αθήνα και Πιερία, προωθώντας πολιτισμό και τουρισμό.