ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Βιομηχανική κοπή μετάλλου
Φώτο: Shutterstock

Μείωση 5,4% στον δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία μειώθηκε τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, με μεγαλύτερη πτώση στις τιμές από χώρες εκτός ευρωζώνης. Σε μηνιαία βάση καταγράφηκε επίσης υποχώρηση.

Μείωση 5,4% κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2024. Την ίδια περίοδο πέρυσι, ο δείκτης είχε παρουσιάσει αύξηση 0,6% σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η πτώση αυτή στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» αποδίδεται κυρίως στη μείωση των τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 9,3%, καθώς και στη μικρότερη μείωση 0,2% από χώρες της ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε πτώση 1,5% τον Δεκέμβριο 2025 σε σχέση με τον Νοέμβριο 2025, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024 είχε σημειωθεί αύξηση 0,8%.

Σε μέσα επίπεδα για το 2025, ο δείκτης υποχώρησε κατά 2,8% σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2024 - Δεκεμβρίου 2024, έναντι μείωσης 2% που είχε καταγραφεί στο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ