ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αστικά ακίνητα Αθήνας
Αστική εικόνα της αγοράς ακινήτων στην Αθήνα με πολυκατοικίες και διαμερίσματα.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι αλλάζει το 2026 και οι νέες «κόκκινες» ζώνες

Αυστηρότερο γίνεται το πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Από το 2026 οι περιορισμοί επεκτείνονται γεωγραφικά, οι "ελεύθερες" ζώνες μειώνονται και η άδεια Airbnb δεν θα μεταβιβάζεται πλέον αυτόματα με το ακίνητο.

Αυστηρότερο γίνεται από φέτος το κανονιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με στόχο την προστασία του οικιστικού αποθέματος και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Για το 2026, οι περιορισμοί όχι μόνο διατηρούνται αλλά και επεκτείνονται γεωγραφικά, περιορίζοντας τις «ελεύθερες» ζώνες. Παράλληλα, η "άδεια Airbnb" δεν μεταβιβάζεται πλέον αυτόματα μαζί με το ακίνητο σε περίπτωση αγοραπωλησίας ή άλλης μεταβίβασης.

Στην Αθήνα, οι περιορισμοί που εφαρμόζονται από το 2025 συνεχίζονται και το 2026. Επιπλέον, από την 1η Μαρτίου 2026, αντίστοιχα μέτρα θα ισχύσουν και σε νέες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Σε αυτές τις «κορεσμένες» ζώνες, η άδεια λειτουργίας (Αριθμός Μητρώου Ακινήτου - ΑΜΑ) αποσυνδέεται από το ίδιο το ακίνητο, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τις μεταβιβάσεις και την αγορά ακινήτων.

Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα πραγματοποιείται μέσω του Μητρώου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ, εμποδίζοντας νέες εγγραφές σε ζώνες με περιορισμούς. Το 2026 αποτελεί «έτος δοκιμής» για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Εάν διαπιστωθεί μείωση της πίεσης στα ενοίκια και επιστροφή κατοικιών στη μακροχρόνια μίσθωση, δεν αποκλείεται η παράτασή τους ή η επέκτασή τους σε άλλες τουριστικές περιοχές.

Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά τη μη μεταβιβασιμότητα της άδειας Airbnb στις ζώνες όπου ισχύουν απαγορεύσεις. Πλέον, η άδεια βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν θεωρείται μέρος του ακινήτου.

Ειδικότερα, αν ένα ακίνητο σε ζώνη αναστολής έκδοσης νέων αδειών αλλάξει ιδιοκτήτη —μέσω αγοραπωλησίας, γονικής παροχής ή κληρονομιάς— η καταχώριση στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης διαγράφεται αυτόματα. Ο νέος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να εκδώσει νέο ΑΜΑ και υποχρεούται να διαθέσει το ακίνητο μόνο για μακροχρόνια μίσθωση ή ιδιοκατοίκηση.

Στον Δήμο Αθηναίων, το καθεστώς των περιορισμών που εφαρμόστηκε από το 2025 συνεχίζεται και το 2026. Η αναστολή έκδοσης νέων αδειών καλύπτει το κέντρο και τις πλέον τουριστικές περιοχές:

· 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Πλάκα, Μοναστηράκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Κολωνάκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη, Κουκάκι.
· 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος.
· 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Πετράλωνα, Θησείο, Γκάζι, Βοτανικός, Μεταξουργείο, Ρουφ.

Σε αυτές τις περιοχές, κανένα νέο ή ανακαινισμένο ακίνητο δεν μπορεί να εισέλθει στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αντίστοιχα, από την 1η Μαρτίου 2026, το μοντέλο της Αθήνας εφαρμόζεται και στη Θεσσαλονίκη. Το «πάγωμα» νέων αδειών αφορά αρχικά το 2026, με δυνατότητα παράτασης, και εφαρμόζεται στην Α' Δημοτική Κοινότητα, όπου συγκεντρώνονται οι περισσότερες καταχωρίσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η ζώνη απαγόρευσης περιλαμβάνει:

· Ιστορικό και εμπορικό κέντρο (Πλατεία Αριστοτέλους, άξονες Εγνατίας και Τσιμισκή).
· Περιοχή Λαδάδικα και Λιμάνι.
· Παραλιακή ζώνη έως τον Λευκό Πύργο.
· Γειτονιές γύρω από Ροτόντα, Καμάρα, Ναυαρίνου, Βαλαωρίτου, Άνω Πόλη.

Εκτός από τους χωροταξικούς περιορισμούς, εντείνονται οι έλεγχοι νομιμότητας από μικτά κλιμάκια του Υπουργείου Τουρισμού και της ΑΑΔΕ. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στην τήρηση προδιαγραφών λειτουργίας και ασφάλειας.

Τα ακίνητα πρέπει να διαθέτουν:

· Ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης.
· Υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου και ρελέ διαφυγής.
· Πυροσβεστήρες, ανιχνευτές καπνού, σήμανση εξόδου κινδύνου.
· Πιστοποιητικό απεντόμωσης και φαρμακείο πρώτων βοηθειών.

Οι ιδιοκτήτες ενημερώνονται δέκα ημέρες πριν τον έλεγχο. Σε περίπτωση παραβάσεων, το πρόστιμο ξεκινά από 5.000 ευρώ, διπλασιάζεται σε υποτροπή εντός έτους και τετραπλασιάζεται σε τρίτη παράβαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

akinita_real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αβυσσος χωρίζει ξανά τις εμπορικές από τις αντικειμενικές αξίες στην κατοικία

Η διαφορά μεταξύ εμπορικών τιμών και αντικειμενικών αξιών έχει φτάσει πλέον στο 60% από το 2021 οπότε και έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή, αλλά και η συζήτηση για νέες αντικειμενικές δεν θα ανοίξει προς τις εκλογές του 2027.
Ενοίκιο σπίτι real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι είναι οι κωδικοί στο Εντυπο Ε1 που μηδενίζουν τον φόρο από τα ενοίκια

Οι κωδικοί στο Εντυπο Ε1 που αφορούν στην απαλλαγή των ενοικίων από τον φόρο, πως δηλώνονται ακίνητα ανήλικων τέκνων, η ιδιοκατοίκηση, η αλλαγή κύριας κατοικίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ.
Παραλιακή Αθήνας βράδυ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσα ενοίκια απαιτούνται για αγορά σπιτιού στην Αττική – Το «Θερμόμετρο»

Σύμφωνα με στοιχεία του «Θερμομέτρου» Ακινήτων, απαιτούνται περίπου 342 ενοίκια στη Γλυφάδα, 335 στην Πετρούπολη και 332 στη Δραπετσώνα για αγορά κατοικίας, παρά τις διαφορές στις τιμές, δείχνοντας παρόμοιες αποδόσεις επένδυσης.