ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τρακτέρ σε γεωργικό αγρό

Ολοκληρώθηκε το ΠΑΑ 2014-2020 με υπερκάλυψη πόρων και 7,99 δισ. πληρωμές

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στις 31 Δεκεμβρίου 2025, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022, αξιοποιώντας πλήρως τους κοινοτικούς πόρους, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ.

Με επιτυχία και πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2025 το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της περιόδου 2014-2022, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Γενική Γραμματέας Αργυρώ Ζέρβα επισήμανε ότι η ολοκλήρωση του ΠΑΑ ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης και απαιτητικής προσπάθειας σε ένα περιβάλλον προκλήσεων και αλλεπάλληλων εξωτερικών κρίσεων που χαρακτήρισαν τα τελευταία χρόνια. Όπως υπογράμμισε, το αποτέλεσμα επετεύχθη χάρη στη συμβολή των Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης Υπουργείων και Περιφερειών, των Ειδικών Υπηρεσιών και του Οργανισμού Πληρωμών, με καθοριστικό ρόλο στην τελική φάση υλοποίησης.

Η ίδια τόνισε ότι το κλείσιμο του ΠΑΑ αποτελεί αφετηρία για επιτάχυνση της υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 και τον σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου, με στόχο τη στήριξη ενός ανθεκτικού, βιώσιμου και ανταγωνιστικού αγροδιατροφικού τομέα.

Οι συνολικές πληρωμές του ΠΑΑ 2014-2020 ανήλθαν σε 7,99 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη, υπερβαίνοντας τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό κατά 228,37 εκατ. ευρώ και φθάνοντας ποσοστό υλοποίησης 102,1%.

Οι πόροι του Προγράμματος διατέθηκαν κυρίως σε επενδυτικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις: 2,24 δισ. ευρώ για επενδυτικές παρεμβάσεις, 4,45 δισ. ευρώ για περιβαλλοντικές δράσεις, 1,44 δισ. ευρώ για κοινωνική συνοχή και 150 εκατ. ευρώ για δράσεις γνώσης και καινοτομίας.

Επενδύσεις και αποτελέσματα του ΠΑΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, στο πλαίσιο του ΠΑΑ υλοποιήθηκαν τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχήματα που έχουν χρηματοδοτηθεί από τον Πυλώνα ΙΙ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σε αυτά περιλαμβάνονται δράσεις για νέους γεωργούς, Σχέδια Βελτίωσης, εγγειοβελτιωτικές υποδομές και το πρόγραμμα LEADER.

Το ΠΑΑ συνέβαλε σημαντικά στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού για τον αγροδιατροφικό τομέα και τις αγροτικές περιοχές, σε μια περίοδο διαδοχικών κρίσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Το 2025 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο για το ΠΑΑ, καθώς οι πληρωμές ανήλθαν σε 1.152,40 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ σε ένα έτος εφαρμογής ανάλογων προγραμμάτων. Μεταξύ των μέτρων με τις υψηλότερες πληρωμές ήταν τα Σχέδια Βελτίωσης (256,34 εκατ. ευρώ), οι δημόσιες επενδύσεις σε εγγειοβελτιωτικές και αρδευτικές υποδομές (246,35 εκατ. ευρώ), οι επενδύσεις LEADER (192,16 εκατ. ευρώ) και το Μέτρο 23 για έκτακτη στήριξη παραγωγών (170 εκατ. ευρώ).

Νέες παρεμβάσεις και Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ

Η ολοκλήρωση του ΠΑΑ 2014-2022 συνέπεσε με την έναρξη υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027. Το 2025, οι πληρωμές του Πυλώνα ΙΙ από το νέο Σχέδιο ανήλθαν σε 295,24 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι πληρωμές από ΠΑΑ και ΣΣ ΚΑΠ έφτασαν τα 1.447,64 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό για δράσεις του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ εντός ενός έτους.

Κατά τη διάρκεια του 2025 ενεργοποιήθηκαν νέες αναπτυξιακές παρεμβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

- Η υπογραφή Συμφωνίας Χρηματοδότησης με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με πόρους 160 εκατ. ευρώ για τρία νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία που διευκολύνουν την πρόσβαση της αγροτικής επιχειρηματικότητας σε ρευστότητα για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης.

- Προσκλήσεις για κατασκευή και εκσυγχρονισμό θερμοκηπίων, επενδύσεις εκσυγχρονισμού γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (Σχέδια Βελτίωσης), στήριξη επενδύσεων στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και ενθάρρυνση σύστασης συλλογικών σχημάτων.

- Προσκλήσεις Συνεργασίας μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων για την προώθηση της καινοτομίας στη γεωργία, για δημόσιες εγγειοβελτιωτικές υποδομές, καθώς και για δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης γεωργών.

- Προδημοσίευση πρόσκλησης για γεωργοπεριβαλλοντική δράση με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και η βιομηχανική ντομάτα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμοκήπια αγροτικής καλλιέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοικτή διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ 2028-2034 από το ΥΠΑΑΤ

Άνοιξε η πλατφόρμα διαβούλευσης του ΥΠΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ 2028-2034. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν και να καταθέσουν προτάσεις για την ελληνική γεωργία. Διατίθενται ενημερωτικό κείμενο και χρήσιμοι σύνδεσμοι.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς-Γαλλίδα Υπ. Γεωργίας: Συνεργασία για ΚΑΠ και ευρωπαϊκή παραγωγή

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτης Σχοινάς, συναντήθηκε στο Παρίσι με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Ανί Ζενεβάρντ. Συζήτησαν για τη νέα ΚΑΠ, τον μελλοντικό προϋπολογισμό και ενίσχυση του συντονισμού Ελλάδας-Γαλλίας.
Ψηφιακά αρχεία εργασίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέοι κανόνες ελέγχου για τη διατήρηση πιστοποίησης στα ΚΥΔ

Σε ισχύ μπαίνουν νέες διαδικασίες ελέγχου αιτημάτων και δικαιολογητικών των ΚΥΔ για τη διατήρηση της πιστοποίησης τους, σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΑΑΤ, Μ. Σχοινά και του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή ΚΥΑ για Σχέδια Βελτίωσης με δημόσια δαπάνη 263,5 εκατ. ευρώ

Υπεγράφη κοινή απόφαση για τα Σχέδια Βελτίωσης της ΚΑΠ 2023-2027, ανοίγοντας το δρόμο για πρόσκληση ύψους 263,5 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αφορά ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, εξοικονόμηση νερού και κυκλική οικονομία.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς: Στήριξη ΕΕ για νέους στην αλιεία και υδατοκαλλιέργεια

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ΕΕ την ανάγκη προσέλκυσης νέων στην αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, ως στρατηγικό ζήτημα για το μέλλον του κλάδου.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Η ευελιξία δεν πρέπει να μειώσει την ενότητα της Ευρώπης

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο τη σημασία διατήρησης μιας ισχυρής, πραγματικά κοινής ΚΑΠ μετά το 2028, με επαρκείς πόρους και ευρωπαϊκή στήριξη και προσανατολισμό.