ΓΔ: 2267.45 0.05% Τζίρος: 256.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γιώργος Πιτσιλής ομιλητής
Ο Γιώργος Πιτσιλής σε επίσημη δήλωση ως επικεφαλής της ΑΑΔΕ.

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι με το ξεκίνημα του 2026 σε επιχειρήσεις και ακίνητα

Σε πλήρη κινητοποίηση μπαίνει η ΑΑΔΕ το 2026 με 72.800 ελέγχους, δίνοντας προτεραιότητα στην τελευταία τριετία, στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Σε συναγερμό με το καλημέρα τίθεται ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2026, καθώς με απόφαση του Διοικητή, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζεται η διενέργεια 72.800 ελέγχων.

Σύμφωνα με την απόφαση , οι έλεγχοι κατανέμονται και καλύπτουν όλες τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας, από τις μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι τις μεγάλες έρευνες για φοροδιαφυγή.

Πενταετία και τριετία

Η απόφαση δίνει σαφή εντολή στις ελεγκτικές υπηρεσίες να επικεντρωθούν σε πρόσφατες υποθέσεις, εκεί όπου η εισπραξιμότητα είναι υψηλότερη και τα στοιχεία πιο «φρέσκα». Στο πλαίσιο αυτό:

  • Το 80% των ελέγχων (από τους 26.000 συνολικούς πλήρεις και μερικούς) πρέπει να αφορά υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας.
  • Από αυτό το ποσοστό, το 75% θα πρέπει να εστιάζει κατά προτεραιότητα στην τελευταία τριετία, για την οποία έχει ήδη λήξει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Η ακτινογραφία των 72.800 ελέγχων

Αναλυτικότερα ο ελεγκτικός σχεδιασμός για το 2026 προβλέπει τις ακόλουθες κατηγορίες ελέγχων:

  1. 26.000 Πλήρεις και Μερικοί Έλεγχοι: Θα διενεργηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.) σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
  2. 25.400 Μερικοί Επιτόπιοι Έλεγχοι: Η «μάχη» της καθημερινότητας θα δοθεί από τα ΕΛ.ΚΕ., τις ΔΟΥ και το ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε., με στόχο τη διαπίστωση της ορθής τήρησης των υποχρεώσεων σε πραγματικό χρόνο.
  3. 18.000 Στοχευμένοι Έλεγχοι από την ΥΕΔΔΕ: Οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων αναλαμβάνουν το κομμάτι των ειδικών επιτόπιων ελέγχων.
  4. 2.500 Έλεγχοι στο Κεφάλαιο: Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν χάνονται έσοδα από τη μεταβίβαση περιουσίας.
  5. 900 Ειδικές Έρευνες Φοροδιαφυγής: Η ΥΕΔΔΕ θα επικεντρωθεί σε μεγάλες υποθέσεις και σύνθετα κυκλώματα φοροδιαφυγής που απαιτούν σε βάθος έρευνα.

«Στόχος είναι η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και η δικαιότερη κατανομή των βαρών, με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων ανάλυσης κινδύνου» αναφέρει η απόφαση της ΑΑΔΕ.

Όλοι στη μάχη των ελέγχων

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ επιστρατεύει όλες τις νέες και αναδιοργανωμένες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, όπως το ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε. Αττικής, τα ΚΕ.Β.ΕΙΣ. και τα ΚΕ.ΦΟ.Κ. Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι οι 72.800 έλεγχοι είναι το 30% των συνολικών ελέγχων που θα γίνουν εντός του 2026 και θα καθοριστούν με το αναλυτικό Επιχειρησιακό Σχέδιο που θα εκδοθεί το Μάρτιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Big Brother η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τι «κόβουν» οι ταμειακές μηχανές

Η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τις ταμειακές μηχανές με νέο λογισμικό που θα παραλάβει τον Ιούνιο, απαλλάσσοντας τους επαγγελματίες από την υποχρεωτική διαβίβαση των αποδείξεων.
Σφύρα δικαστηρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυόμισι μήνες προθεσμία για μείωση έως 75% των προστίμων της εφορίας

Τη δυνατότητα να μειώσουν τα πρόστιμα της εφορίας έως και 75%, έχουν οι φορολογούμενοι που υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις, εφόσον υποβάλλουν αίτημα στην Επιτροπή εξώδικης επίλυσης διαφορών μέχρι 23 Ιουλίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 7 Οκτωβρίου στο ΣτΕ οι ποινές για τη μη διαβίβαση αποδείξεων στην ΑΑΔΕ

Το ΣτΕ θα εκδικάσει στις 7 Οκτωβρίου την αναλογικότητα των προστίμων και κυρώσεων που επιβάλλονται, σε επιχειρήσεις όταν εκδίδουν αποδείξεις, αλλά δεν τις διαβιβάζουν στο myDATA.