ΓΔ: 2738.35 1.05% Τζίρος: 638.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ιχθυοκαλλιέργεια σε θάλασσα
Δίκτυα ιχθυοκαλλιέργειας σε ελληνική θάλασσα, φωτογραφημένα από αέρος.

Πρόγραμμα 26 εκατ. ενισχύει τη μεταποίηση αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

Το νέο πρόγραμμα του ΠΑΛΥΘ 2021-2027, με προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ, στηρίζει επενδύσεις στη μεταποίηση αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, ενισχύοντας ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, πράσινες δράσεις και ανάπτυξη σε παράκτιες περιοχές.

Στα 26 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος για τη μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα ένταξης πράξεων έως και το 110% της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, η νέα πρόσκληση των 26 εκατ. ευρώ στοχεύει στη στήριξη επενδύσεων που αυξάνουν την προστιθέμενη αξία, μειώνουν το κόστος, βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. 

Ο ίδιος τόνισε πως στόχος είναι ένα σύγχρονο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο αξιοποιεί την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία, δημιουργώντας μεγαλύτερη αξία στην Ελλάδα και στηρίζοντας την απασχόληση, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.

Η δημόσια δαπάνη κατανέμεται ως εξής:

* 19.000.000 ευρώ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής βιωσιμότητας του κλάδου.

* 7.000.000 ευρώ για δράσεις που μειώνουν το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ή συμβάλλουν σε θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Μέσω της δράσης ενισχύονται επενδύσεις για:

* Ίδρυση νέων και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων μεταποίησης, εμπορίας και μεταφοράς προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

* Ανάπτυξη νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

* Βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας, αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μείωση ανθρακικού αποτυπώματος και ορθολογική διαχείριση αποβλήτων.

* Μείωση λειτουργικού κόστους και ενίσχυση παραγωγικότητας.

* Μετάβαση σε κυκλική οικονομία και αξιοποίηση υποπροϊόντων.

* Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ενώσεις αυτών, συλλογικοί φορείς και λοιπές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από υπό σύσταση εταιρείες ή από επιχειρήσεις που ξεπερνούν το μέγεθος της κατηγορίας ΜΜΕ.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ). Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή από τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025 έως και την Πέμπτη 30 Απριλίου 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

επιτόκιο στεγαστικού δανείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στηρίζει πολίτες με νέα ψηφιακά εργαλεία

Η Σταματίνα Παπαδόγγονα τόνισε στο Olympia Forum ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στοχεύει στον εκσυγχρονισμό, την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, διατηρώντας τη θεσμική του ταυτότητα.
Κινεζικό τρένο υψηλής ταχύτητας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Τέσσερα νέα τμήματα γραμμών τρένου υψηλής ταχύτητας παραδόθηκαν

Η Κίνα ενίσχυσε το εκτεταμένο δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας εγκαινιάζοντας τέσσερα νέα σιδηροδρομικά τμήματα που συνδέουν κρίσιμες περιοχές, βελτιώνοντας μετακινήσεις και οικονομική διασυνδεσιμότητα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ υπέρ της αυτορρύθμισης Τεχνητής Νοημοσύνης σε συνάντηση με στελέχη

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αντίθετος στους περιορισμούς για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τόνισε τη σημασία της αυτορρύθμισης σε συνάντηση με κορυφαία στελέχη του κλάδου, χαρακτηρίζοντάς την παραγωγική και φιλική.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ λανσάρει ιστότοπο ΤΝ για εύκολες διοικητικές διαδικασίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε τον νέο ιστότοπο "America.gov", που με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης συγκεντρώνει υπηρεσίες της κυβέρνησης για να απλοποιήσει διαδικασίες για τους πολίτες, όπως η αλλαγή ονόματος ή η έκδοση διαβατηρίου.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιδρύεται το 7ο Ινστιτούτο «Δημόκριτος» για μικροηλεκτρονική και καινοτομία

Η ίδρυση του 7ου Ινστιτούτου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος τόνισε τη σημασία της έρευνας και καινοτομίας για το μέλλον και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια η κύρωση τροποποίησης μνημονίου Ελλάδας-Κύπρου για ψηφιακή πολιτική

Σήμερα στην Ολομέλεια συζητείται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την κύρωση του Πρωτοκόλλου συνεργασίας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ελλάδας-Κύπρου. Θετική ψήφος από ΝΔ, το ΚΚΕ καταψήφισε, τα άλλα κόμματα αναμένονται.