ΓΔ: 2102.61 -0.94% Τζίρος: 394.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κωνσταντίνος Μακεδός ομιλία
Ο Κωνσταντίνος Μακεδός μιλάει στο βήμα συνεδρίου της ΤΜΕΔΕ.

Μακέδος: Τα ελληνικά έργα και τα δομικά υλικά διακρίνονται για την ποιότητά

Με δηλώσεις του στο συνέδριο, ο Κωνσταντίνος Μακέδος τόνισε ότι τα ελληνικά έργα και δομικά υλικά χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα, ενώ στελέχη του κλάδου ανέλυσαν προκλήσεις σε κόστος, ελέγχους και αντοχή.

Την διαβεβαίωση ότι τα υλικά και τα έργα στην Ελλάδα διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα παρείχε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου «Redefining the Futures Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο». 

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στο κτίριο του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος, οργανώνεται από το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ).

Στη θεματική ενότητα με τίτλο «Προδιαγραφές και αντοχή των δομικών υλικών σε φυσικές καταστροφές: Προκλήσεις και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας», ο κ. Μακέδος επισήμανε την επάρκεια στον τομέα της επίβλεψης, τονίζοντας πως τα έργα χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα.

 Όπως ανέφερε, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά έργα, υπάρχει έμφαση στη χρήση πιστοποιημένων υλικών και εξειδικευμένων τεχνιτών.

Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία πιστοποίησης τεχνικών διαφόρων ειδικοτήτων, η οποία προωθείται μέσω της συνεργασίας του ΤΕΕ και του ΤΜΕΔΕ για την ίδρυση ανεξάρτητου φορέα πιστοποίησης προσόντων.

 Αυτή τη στιγμή, δέκα επιπλέον επαγγέλματα στον κλάδο των τεχνικών έργων-οικοδομών βρίσκονται στη διαδικασία πιστοποίησης.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΒΕ, Χρήστος Γεωργίου, υπογράμμισε ότι ο τομέας των δομικών υλικών στην Ελλάδα πρωτοπορεί σε ζητήματα καινοτομίας και τήρησης αυστηρών προδιαγραφών. Εξήρε την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχες εταιρείες σε διεθνές επίπεδο. 

Παράλληλα, ανέδειξε την πρόκληση που συνιστούν οι αθέμιτες πρακτικές και ο ελλιπής έλεγχος της αγοράς, φέρνοντας ως παράδειγμα εισαγόμενα προϊόντα που δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές με τα εγχώρια.

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στις δυσκολίες συντονισμού που προκύπτουν από την εμπλοκή 22 διαφορετικών φορέων στον έλεγχο της αγοράς δομικών υλικών. 

Επεσήμανε ότι ο έλεγχος θα έπρεπε να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων διαδικασιών, ειδικά λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο Φίλιππος Δομανιζάκης, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του Ομίλου ALUMIL, τόνισε την ανάγκη τα συστήματα αλουμινίου και υαλοπετασμάτων να αντέχουν σε ακραία φαινόμενα όπως πλημμύρες, φωτιές και φυσικές καταστροφές. 

Υπογράμμισε τη σημασία ύπαρξης αντικειμενικών μεθόδων μέτρησης της αντοχής των υλικών, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κάτι που αποτελεί σημείο διαφοροποίησης έναντι των εισαγόμενων προϊόντων.

Ο κ. Δομανιζάκης παρέθεσε ως παράδειγμα την ανάγκη τα προϊόντα να αντέχουν σε περιστατικά πυρκαγιάς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια μέχρι την άφιξη της πυροσβεστικής. Επισήμανε τη διαρκή επένδυση της ALUMIL στην έρευνα και ανάπτυξη, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των συστημάτων σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ο Γιάννης Μητρόπουλος, Διευθυντής Τμήματος Μεγάλων Έργων της FIBRAN - ΔΗΜ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Α.Ε., συμφώνησε ότι τα κατάλληλα υλικά αντέχουν στις καταστροφές. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το κόστος συχνά αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή υλικών, ειδικά σε μικρά και μεσαία έργα, όπου δεν τηρούνται πάντα αυστηρές προδιαγραφές.

Ο ίδιος εστίασε σε τρία βασικά ζητήματα για τον κλάδο: το αυξημένο ενεργειακό κόστος σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, τις προκλήσεις στις μεταφορές λόγω ανισορροπίας φορτίων και μη ενεργοποίησης της εμπορικής σιδηροδρομικής γραμμής, καθώς και τα προβλήματα στην εύρεση ανθρώπινου δυναμικού τόσο σε εργάτες όσο και σε μηχανικούς.

Ο Αναστάσιος Ριζόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της INTERPLAST A.E., παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν χρησιμοποιούνται πιστοποιημένα ή κατάλληλα υλικά, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό αποτελεί μειοψηφία. Τόνισε την ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία της αγοράς, η οποία σήμερα απουσιάζει.

Στον τομέα των πλαστικών, ανέδειξε ως βασική πρόκληση την αντίδραση στη φωτιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η INTERPLAST έχει αναπτύξει νέα προϊόντα για παθητική και ενεργητική πυροπροστασία, επιτυγχάνοντας πιστοποιήσεις που διαθέτουν ελάχιστες εταιρείες διεθνώς.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους συμμετέχοντες του συνεδρίου είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα future-horizons.gr, όπου παρέχεται και δυνατότητα παρακολούθησης των εργασιών του συνεδρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Μακεδός ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μακέδος: Συλλογικές και αναπτυξιακές λύσεις για βιώσιμο μέλλον

Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κ. Μακέδος, τόνισε τη σημασία συλλογικών λύσεων και άμεσης αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο. Υπογράμμισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και βιώσιμων στρατηγικών για το μέλλον.
Νίκος Παπαθανάσης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαθανάσης: Στήριξη σε πιο ισχυρή, αυτόνομη και ανταγωνιστική Ευρώπη

Ο Ν. Παπαθανάσης συμμετείχε στο Συμβούλιο της ΕΕ για την Πολιτική Συνοχής στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν η αναθεώρηση των προγραμμάτων 2021-2027, ο σχεδιασμός για 2028-2034 και η ταχύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.
πράσινη ανάπτυξη οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

400 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της πράσινης βιομηχανίας από Θ. Θεοδωρικάκο-Στ. Παπασταύρου

Η ΕΕ ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ενισχύσεων 400 εκατ. ευρώ για στρατηγικές επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, δίνοντας ώθηση σε τομείς κρίσιμων πρώτων υλών και μεταλλευτικής που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Εγκρίθηκε πρόγραμμα 400 εκατ. για επενδύσεις καθαρής τεχνολογίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 400 εκατ. ευρώ για στρατηγικές επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, με επιχορηγήσεις και φορολογικά κίνητρα, έως το 2030, για την ενίσχυση της βιομηχανίας μηδενικών εκπομπών.
Επαγγελματική συνάντηση έργου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η οδός Πόντου έργο εθνικής σημασίας για το Μετρό Καλαμαριάς

Η κατασκευή της οδού Πόντου στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται στα άμεσα έργα του Υπουργείου Υποδομών, ως συμπληρωματικό έργο του Μετρό Καλαμαριάς. Θα βελτιώσει τη συγκοινωνία, τη βιώσιμη κινητικότητα και την προσβασιμότητα στην περιοχή.