ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Χριστίνα Παπακωνσταντίνου ΤτΕ
Η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Παπακωσταντίνου: Προχωρά η επιτάχυνση εκκαθαρίσεων για ισχυρό χρηματοσύστημα

Η Χρ. Παπακωσταντίνου τόνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενισχύει και επιταχύνει τις εκκαθαρίσεις τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, με στόχο τη σταθερότητα και την προστασία ασφαλισμένων και συστήματος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως ανεξάρτητη αρχή και αρμόδια για την εποπτεία των διαδικασιών εκκαθάρισης των εποπτευόμενων ιδρυμάτων, συνεχίζει να προωθεί δράσεις για τη βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 

Αυτό τόνισε η υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Χρίστίνα Παπακωσταντίνου, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Η κ. Παπακωσταντίνου επεσήμανε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει καθοριστική σημασία για το δημόσιο συμφέρον. 

Τα έσοδα από τις εκκαθαρίσεις διατίθενται για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων προς το ΤΕΚΕ και το ΤΧΣ, ενισχύοντας τη σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Παράλληλα, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα στον τομέα της εκκαθάρισης ασφαλιστικών εταιρειών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις περιπτώσεις της Aspis και της Commercial Value. 

Σήμερα, οι ασφαλισμένοι της Commercial Value ικανοποιούνται στο 100%, ενώ για την ΑΣΠΙΣ ΑΕΓΑ βρίσκεται σε εξέλιξη νέα διανομή από την εκκαθαριστική περιουσία, αποκαθιστώντας σταδιακά τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Σε ό,τι αφορά τις εκκαθαρίσεις μικρότερων ασφαλιστικών επιχειρήσεων, παρατηρούνται επίσης θετικές εξελίξεις. Πολλά ζητήματα έχουν ήδη επιλυθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης, χάρη σε στοχευμένες παρεμβάσεις που διασφαλίζουν τη βέλτιστη διαχείριση των εκκαθαρίσεων αυτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζες, Εποπτεία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Λόγω αυστηρότερης εποπτείας η αύξηση των «κόκκινων» στεγαστικών

Η άνοδος 14,6% στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια δεν σηματοδοτεί νέο κύμα αθετήσεων, αλλά συνδέεται κυρίως με αυστηρότερα εποπτικά κριτήρια από τον SSM για ειδικές κατηγορίες στεγαστικών όπως τα ελβετικά και τα step up.
Πληρωμή με κάρτα online
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάτες στις πληρωμές: Υποχώρηση στις κάρτες, άλμα 95% στις μεταφορές χρημάτων

Μειωμένος καταγράφεται ο όγκος και η αξία των περιστατικών απάτης στις πληρωμές συνολικά. Οι άμεσες πληρωμές προσελκύουν πλέον το ενδιαφέρον των επιτήδειων με αύξηση των περιστατικών κατά 95%, ενώ μειώθηκαν οι απάτες με κάρτες.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Πτώση στα περιθώρια στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων το γ' τρίμηνο 2026

Πιο χαλαροί έγιναν οι όροι χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων το γ’ τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με ΤτΕ. Σχεδόν αμετάβλητη η ζήτηση, ενώ προβλέπεται μικρή αύξηση στα επιχειρηματικά δάνεια το δ΄ τρίμηνο.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Στα 60 δισ. ευρώ οι συναλλαγές με κάρτες το α' εξάμηνο 2026

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι συναλλαγές με κάρτες από τους Έλληνες, ξεπερνώντας τα 1,4 δισ. το α' εξάμηνο 2026, με αξία 60 δισ. ευρώ. Τα κρούσματα απάτης, ωστόσο, σημείωσαν πτώση 23% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με την ΤτΕ.
Τράπεζες, ψηφιακός μετασχηματισμός
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤτΕ: Οι νέοι ψηφιακοί κίνδυνοι για τις τράπεζες και το blackout της Revolut

H ψηφιοποίηαση αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ΤτΕ προειδοποιεί για κυβερνοεπιθέσεις και τεχνολογικές αστοχίες. Το blackout της Revolut αναδεικνύει τους κινδύνους της εξάρτηση από παρόχους cloud.