ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:31:03
Χαρτονομίσματα ευρώ
Διάφορα ευρωπαϊκά χαρτονομίσματα σε κυλινδρική μορφή σε γκρι φόντο.

Μπαίνουν οι Servicers στο κυνήγι των οφειλών ύψους 50 δισ. προς τον ΕΦΚΑ

Θέμα χρόνου ο διαγωνισμός του ΚΕΑΟ για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών 50 δισ. προς ΕΦΚΑ. Πιθανή η εμπλοκή και των 4 μεγάλων του κλάδου: doValue, Intrum, Cepal και Qquant. Πάνω από 15 δισ. τα ανακτήσιμα χρέη.

Το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ ξεπερνάει το ύψος των 50 δισ. ευρώ, οδηγώντας τον να προχωρήσει μέσω του ΚΕΑΟ σε διαγωνισμό, προκειμένου να αλλάξει το σύστημα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιστρατεύοντας τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, κοινώς servicers

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το αντικείμενο είναι τόσο μεγάλο που θα υπάρξει εμπλοκή και των τεσσάρων μεγάλων «παικτών», δηλαδή doValue, Intrum, Cepal και Qquant, θυγατρική του Ομίλου Qualco, οι οποίες αναμένεται να διαχειριστούν και το μεγαλύτερο μέρος της «πίτας» των οφειλών.

Με την είσοδό τους στο παιχνίδι αναμένεται να επισπευσθεί η διαδικασία είσπραξης, μειώνοντας σταδιακά το «βουνό» των ασφαλιστικών οφειλών.  

Γιατί η είσπραξη είναι τόσο δύσκολη

Παρά το γεγονός πως το ΚΕΑΟ κατάφερε να εισπράξει 466,72 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2025, το ληξιπρόθεσμο χρέος προς τον ΕΦΚΑ συνέχισε την ανοδική του πορεία.

Πρόσφατη έκθεση του ΚΕΑΟ για το β’ τρίμηνο του 2025 αποκαλύπτει πως στο τέλος του περασμένου Ιουνίου το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία διαμορφώθηκε στα 50,29 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,72 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και κατά 562,04 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2025.

Από αυτά τα 50,29 δισ., μόλις τα 29,85 δισ. ευρώ αφορούν σε πραγματικές οφειλές, με τα υπόλοιπα 20,4 δισ. να αποτελούν πρόσθετα τέλη, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως μόλις τα 15 δισ. ευρώ αφορούν σε υψηλής ποιότητας οφειλές, που με σωστές ρυθμίσεις θεωρούνται ανακτήσιμα. Ένα ανάλογο ποσό θεωρείται μέτρια ανακτήσιμο, ενώ 10-15 δισ. ευρώ είναι οφειλές πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, τα οποία προέρχονται από πτωχευμένες επιχειρήσεις, εργοδότες σε καθεστώς εκκαθάρισης, καθώς και οφειλές ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως το άνωθεν ποσό, που αντιστοιχεί περίπου στο 20% των οφειλών, είναι πολύ δύσκολο έως ανέφικτο να εισπραχθεί, μειώνοντας σημαντικά τα χρήματα που τα ασφαλιστικά ταμεία θα λάβουν τελικά πίσω. 

Αξίζει να αναφερθεί πως η πλειοψηφία των οφειλετών, ήτοι 1,49 εκατ. πολίτες, χρωστούν ποσά που δεν ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ, ενώ περίπου 360.000 οφειλέτες έχουν οφειλές μεταξύ 15.000 και 30.000 ευρώ, αφήνοντας λιγότερους από 265.000 οφειλέτες με χρωστούμενα άνω των 30.000 ευρώ. Αθροιστικά, οι «μικροοφειλέτες» χρωστούν μόλις τα 13,3 δισ. ευρώ από το σύνολο.

Από το σύνολο των οφειλετών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νομικές οντότητες είναι περίπου 50-50. Όσον αφορά στους εργοδότες, παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν πως η οφειλή τους προς τον ΕΦΚΑ μεταφράζεται σε παρακράτηση της ασφαλιστικής εισφοράς του εργαζομένου, η οποία δεν καταβάλλεται ποτέ στο κράτος.

Οι servicers θα μπουν στο παιχνίδι

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΕΦΚΑ θα προσλάβει ιδιώτες, στους οποίους θα αναθέσει τον ρόλο της αναζήτησης των οφειλετών και την εύρεση περιουσιών τους σε Ελλάδα και εξωτερικό και αφετέρου της υποβολής προτάσεων ρύθμισης σε κάθε οφειλέτη, ανάλογα με το ύψος της οφειλής του και τα εισοδηματικά και περιουσιακά του στοιχεία.

Ανάμεσα στις εταιρείες που θα αναλάβουν «δράση» θα είναι αυτές που έχουν ήδη δημιουργήσει μηχανισμούς εισπράξεων, όπως οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, ή αλλιώς servicers, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η doValue, η Intrum, η Cepal και η Qquant, θυγατρική του Ομίλου Qualco.

Με την είσοδό τους στην εισπρακτική διαδικασία αναμένεται να «επιστρέψουν» σημαντικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία και στο Δημόσιο, με διαχειρίσιμους όρους για τους οφειλέτες που θα τους επιτρέψουν να αποπληρώσουν τα ποσά με ευέλικτα προγράμματα και έτσι να καταφέρουν να πάρουν τη σύνταξή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το υπερ - πλεονασματικό δημόσιο χρωστάει 3,8 δισ. ευρώ στους ιδιώτες

Στα 3,8 δισ. ανήλθαν τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές και τους φορολογούμενους τον περασμένο Νοέμβριο, παρά τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. «Στρατηγικός κακοπληρωτής» τα νοσοκομεία.
λογότυπο ΕΦΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δαμίγος: Οι 24 και 48 δόσεις δεν επαρκούν, αναγκαία η ρύθμιση 120 δόσεων

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας επαναφέρει το αίτημά του για νέα ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις, σημειώνοντας ότι οι υπάρχουσες ρυθμίσεις δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων και οδηγούν σε μαζική απώλειά τους.
ΕΦΚΑ και ευρώ χαρτονομίσματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η βροχή ειδοποιητηρίων του ΚΕΑΟ μπλόκαρε τη 10ετη παραγραφή χρεών πολλών δισ. ευρώ

Το ΚΕΑΟ απέτρεψε τη διαγραφή χρεών δισεκατομμυρίων ευρώ προς τον ΕΦΚΑ, αξιοποιώντας τα «παραθυράκια» του νόμου 4997/2022 και αποστέλλοντας μαζικά ειδοποιητήρια σε οφειλέτες.