ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κτίριο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η ΕΚΤ σταματά τη χαλάρωση των κανόνων στις τιτλοποιήσεις

Η ΕΚΤ εκφράζει επιφυλάξεις για το νέο πλαίσιο τιτλοποιήσεων της ΕΕ, θεωρώντας το υπερβολικά ελαστικό και αυξημένο ρίσκο. Υπενθυμίζεται ότι οι τιτλοποιήσεις έπαιξαν ρόλο τόσο στην κρίση του 2008 όσο και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα.

Αποστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις τιτλοποιήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΚΤ, το προτεινόμενο πλαίσιο χαρακτηρίζεται ως υπερβολικά ελαστικό, γεγονός που ενδέχεται να ενισχύσει τους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η διαδικασία της τιτλοποίησης, δηλαδή η μετατροπή τραπεζικών απαιτήσεων, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε ομόλογα που διατίθενται σε επενδυτές, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Στην ελληνική αγορά, οι τιτλοποιήσεις αποτέλεσαν το βασικό εργαλείο για την εφαρμογή του «ΗΡΑΚΛΗ», συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Μέσω του εποπτικού της βραχίονα, του SSM, η ΕΚΤ διαμηνύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε υπερβολική χαλάρωση των κανόνων τιτλοποίησης, ιδιαίτερα όσον αφορά πιο σύνθετες και δυνητικά επικίνδυνες συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Ιούνιο την απλοποίηση των κανόνων που διέπουν την τιτλοποίηση, επιδιώκοντας να απελευθερώσει κεφάλαια για τον δανεισμό και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ άλλων, οι επενδυτές δεν θα υποχρεούνται πλέον να επαληθεύουν αν οι τράπεζες που εκδίδουν τιτλοποιημένα ομόλογα πληρούν όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Ωστόσο, η ΕΚΤ, που εποπτεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, εκφράζει ανησυχίες ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές αυξάνουν τους κινδύνους στο σύστημα.

Σε ομιλία του, το στέλεχος του SSM Pedro Machado επισήμανε ότι η πρακτική της τιτλοποίησης ενέχει εγγενείς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ιδιαίτερα στις πιο σύνθετες δομές. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ τιτλοποίησης και πρόσθετης δανειοδότησης, ενώ σημείωσε πως, αν και η αγορά τιτλοποίησης στην Ευρώπη είναι μικρότερη σε σχέση με τις ΗΠΑ, αυτό δεν αποτυπώνει την ταχεία ανάπτυξη των συνθετικών τιτλοποιήσεων στην ΕΕ.

Ο Machado προειδοποίησε κατά της προώθησης «πολύπλοκων τιτλοποιήσεων και αδιαφανών δομών», τονίζοντας ότι οι νέοι κανόνες θα πρέπει να ενθαρρύνουν «απλούστερες, πιο τυποποιημένες και πιο ανθεκτικές συναλλαγές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: Η καινοτομία δημιουργεί πλούτο για όλη την κοινωνία

Ο Σταύρος Καλαφάτης παρουσίασε τη στρατηγική για Έρευνα, Καινοτομία και τεχνολογικό μετασχηματισμό στη χώρα, τονίζοντας τη σημασία τους για ανάπτυξη, ανθεκτικότητα και αντιμετώπιση του brain drain, στο συνέδριο «Clusters Meet Regions».
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραφαέλε Φίτο απαντά στον Σ. Αρναούτογλου για κονδύλια Πολιτικής Προστασίας

Η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα με ευρωπαϊκά κονδύλια για μετεωρολογικά ραντάρ και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, μέσω έργων αξίας άνω των 25 εκατ. ευρώ, καθώς και δορυφορικά και πληροφοριακά συστήματα με ολοκλήρωση έως το 2027.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σάκης Αρναούτογλου ρωτά για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Σ. Αρναούτογλου για μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής ΠΟΠ λόγω ενισχυμένου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες και αύξησης του κόστους παραγωγής.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Επιτροπή ΕΕ: Σκέψεις για αναβολή κανόνων μεθανίου λόγω ενεργειακής κρίσης

Η Κομισιόν εξετάζει να αναβάλει για ένα έτος την εφαρμογή των ευρωπαϊκών μέτρων για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου στις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, λόγω κρίσης στις αγορές ενέργειας και ενόψει δύσκολου χειμώνα.