Αποστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις τιτλοποιήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΚΤ, το προτεινόμενο πλαίσιο χαρακτηρίζεται ως υπερβολικά ελαστικό, γεγονός που ενδέχεται να ενισχύσει τους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η διαδικασία της τιτλοποίησης, δηλαδή η μετατροπή τραπεζικών απαιτήσεων, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε ομόλογα που διατίθενται σε επενδυτές, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Στην ελληνική αγορά, οι τιτλοποιήσεις αποτέλεσαν το βασικό εργαλείο για την εφαρμογή του «ΗΡΑΚΛΗ», συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.
Μέσω του εποπτικού της βραχίονα, του SSM, η ΕΚΤ διαμηνύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε υπερβολική χαλάρωση των κανόνων τιτλοποίησης, ιδιαίτερα όσον αφορά πιο σύνθετες και δυνητικά επικίνδυνες συναλλαγές.
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Ιούνιο την απλοποίηση των κανόνων που διέπουν την τιτλοποίηση, επιδιώκοντας να απελευθερώσει κεφάλαια για τον δανεισμό και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ άλλων, οι επενδυτές δεν θα υποχρεούνται πλέον να επαληθεύουν αν οι τράπεζες που εκδίδουν τιτλοποιημένα ομόλογα πληρούν όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις.
Ωστόσο, η ΕΚΤ, που εποπτεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, εκφράζει ανησυχίες ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές αυξάνουν τους κινδύνους στο σύστημα.
Σε ομιλία του, το στέλεχος του SSM Pedro Machado επισήμανε ότι η πρακτική της τιτλοποίησης ενέχει εγγενείς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ιδιαίτερα στις πιο σύνθετες δομές. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ τιτλοποίησης και πρόσθετης δανειοδότησης, ενώ σημείωσε πως, αν και η αγορά τιτλοποίησης στην Ευρώπη είναι μικρότερη σε σχέση με τις ΗΠΑ, αυτό δεν αποτυπώνει την ταχεία ανάπτυξη των συνθετικών τιτλοποιήσεων στην ΕΕ.
Ο Machado προειδοποίησε κατά της προώθησης «πολύπλοκων τιτλοποιήσεων και αδιαφανών δομών», τονίζοντας ότι οι νέοι κανόνες θα πρέπει να ενθαρρύνουν «απλούστερες, πιο τυποποιημένες και πιο ανθεκτικές συναλλαγές».