ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
ATM σε τράπεζα
Άτομο χρησιμοποιεί ATM έξω από τράπεζα σε κεντρικό δρόμο της πόλης.

Από σήμερα μηδενικές χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ τραπεζών

Από σήμερα ισχύει η νέα ρύθμιση που μηδενίζει τις χρεώσεις αναλήψεων από ΑΤΜ τραπεζών και θέτει πλαφόν 1,50 ευρώ για τρίτους παρόχους, ενισχύοντας την προστασία των πολιτών.

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο τοπίο των τραπεζικών συναλλαγών μέσω ΑΤΜ στην Ελλάδα.

 Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία καταργεί πλήρως τις χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζει ένα πανελλαδικό ανώτατο όριο χρέωσης ("πλαφόν") 1,50 ευρώ για αναλήψεις που πραγματοποιούνται από ΑΤΜ τρίτων παρόχων.

Βασικές προβλέψεις της ρύθμισης για τις τραπεζικές συναλλαγές

  • Μηδενικές προμήθειες για αναλήψεις μετρητών μεταξύ όλων των τραπεζών που συμμετέχουν στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ.
  • Κατάργηση χρεώσεων από τρίτους παρόχους όταν μεταξύ τους και της τράπεζας του πελάτη υπάρχει άμεση ή έμμεση μετοχική σύνδεση.
  • Μηδενικές χρεώσεις από τρίτους παρόχους σε δημοτικές κοινότητες όπου λειτουργεί μόνο ένα ΑΤΜ, διασφαλίζοντας πρόσβαση σε μετρητά χωρίς επιπλέον κόστη για τους πολίτες.
  • Πλαφόν 1,50 ευρώ για αναλήψεις από ΑΤΜ τρίτων παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, το οποίο ισχύει για ολόκληρη την επικράτεια.
  • Δωρεάν ερώτηση υπολοίπου για όλους τους κατόχους καρτών, ανεξάρτητα από την τράπεζα ή τον πάροχο του ΑΤΜ.
  • Η ενιαία χρέωση των 0,50 ευρώ για αποστολή εμβασμάτων μέσω ψηφιακών καναλιών (web, mobile και internet banking) από τρίτους παρόχους εξισώνεται με τις χρεώσεις των ελληνικών τραπεζών, απλουστεύοντας το κόστος των μεταφορών χρημάτων.
  • Νομοθετική πρόβλεψη απαγορεύει σε κάθε τράπεζα να επιβάλλει χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών, ενισχύοντας την διαφάνεια και την προστασία των καταναλωτών.

Η νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό κλάδο, να βελτιώσει τη διαφάνεια για τους καταναλωτές, καθώς και να προσφέρει ουσιαστικές οικονομικές ελαφρύνσεις σε όλους τους χρήστες ΑΤΜ, είτε πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω τραπεζών είτε μέσω τρίτων παρόχων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για εποπτεία δανείων: Παρέμβαση Πιερρακάκη στη Βουλή

Ο Κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι οι 16 παρεμβάσεις του νομοσχεδίου αποσκοπούν στην ενίσχυση της εποπτείας δανείων και την προστασία συνεπών οφειλετών, απορρίπτοντας τις επικρίσεις περί συνεννόησης με τους services.
Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Μητσοτάκη, εξηγήσεις αύριο στη Βουλή για το δώρο στα funds

Ο Νίκος Ανδρουλάκης καλεί τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη να παραστεί στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το αποσυρθέν άρθρο 23, το οποίο, όπως τονίζει, ευνοούσε τα funds σε βάρος των δανειοληπτών. "Ώρα για λογοδοσία," δηλώνει χαρακτηριστικά.
Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Αρτοποιοί της Αθήνας συμμετέχουν στην κινητοποίηση και προτείνουν απεργία

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθήνας θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση της ΟΒΣΑ στις 4/11 στο ΥΠΟΙΚ, καλώντας σε μαζική παρουσία λόγω αυξημένων εξόδων και ανταγωνισμού. Προτείνει επίσης απεργία του κλάδου στις 25/11, ημέρα πανελλαδικής απεργίας.
Δημήτρης Μαρκόπουλος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ρεύμα, o κ. Μαρκόπουλος, η «πρόκληση» των servicers, ΑΟΖ και σεζ λονγκ

Η επίθεση του Δ. Μαρκόπουλου στους servicers, πώς η πρέσβης του Ισραήλ Π. Γιανάι πήγε από τις ΑΟΖ στις σεζ λονγκ, ο κλέψας του κλέψαντος και η κυβέρνηση, +13% για το φτηνό μπλέ της ΔΕΗ, ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες και τα έσοδα του ΟΤΕ.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρκόπουλος: Βάζουμε όρια στις απαιτήσεις των servicers με το νέο νομοσχέδιο

Το νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική οφειλή φέρνει αυστηρούς κανόνες για funds και servicers, όριο 15% στην προκαταβολή, ενισχυμένα δικαιώματα δανειοληπτών και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ για παραβιάσεις, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο.