ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γερμανικό Κοινοβούλιο
Το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, έδρα της γερμανικής Βουλής, με εμφανή την περίφημη γυάλινη θόλο.

Bundesbank: Κίνδυνος ύφεσης για τη Γερμανία αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 30%

Η Bundesbank προειδοποιεί ότι οι δασμοί 30% στις εισαγωγές της ΕΕ θα προκαλέσουν ύφεση στη Γερμανία, επηρεάζοντας εξαγωγές και οικονομική δυναμική από τον Αύγουστο.

Σοβαρές προκλήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσει η γερμανική οικονομία σε περίπτωση επιβολής δασμών 30% από τις ΗΠΑ στα προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Bundesbank που αποτυπώνονται στην πρόσφατη μηνιαία έκθεσή της.

Η τράπεζα τονίζει πως, εάν ο ανακοινωθείς συντελεστής 30% στις εισαγωγές από την ΕΕ τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, θα προκύψει «ένας σημαντικός κίνδυνος ύφεσης για την οικονομία». 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι Γερμανοί εξαγωγείς πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετες δυσκολίες από την τρέχουσα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ

Η ίδια έκθεση σημειώνει ότι η οικονομική δυναμική της Γερμανίας υποχώρησε ξανά την άνοιξη, ενώ το ΑΕΠ εκτιμάται πως θα παραμείνει στάσιμο κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

 Αξίζει να σημειωθεί πως η προηγούμενη πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας έκανε λόγο για στασιμότητα το 2025, βασιζόμενη όμως σε εκτίμηση δασμών ύψους 10%.

Η Bundesbank προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα γύρω από τη νέα δασμολογική πολιτική πλήττει την οικονομική ανάπτυξη, με τον διοικητή της, Γιοάχιμ Νάγκελ, να υπογραμμίζει μέσω της Handelsblatt ότι «στόχος της ΕΕ πρέπει να είναι μια γρήγορη συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

Σε διαφοροποιημένο πνεύμα κινείται το Ινστιτούτο Μακροοικονομίας και Έρευνας Οικονομικού Κύκλου (ΙΜΚ), το οποίο χαρακτηρίζει ως σχετικά ήπιες τις ενδεχόμενες συνέπειες των αμερικανικών δασμών. 

Όπως αναφέρει σχετική μελέτη του ΙΜΚ, ένας δασμολογικός συντελεστής της τάξης του 30% στις εισαγωγές από την ΕΕ «θα επιβάρυνε την οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας, αλλά δεν θα την κατέπ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοία ΕΕ και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε 25% δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά οχήματα στο 25% την επόμενη εβδομάδα, κατηγορώντας την ΕΕ για μη συμμόρφωση στη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Οι δασμοί δεν θα ισχύουν για οχήματα που κατασκευάζονται σε αμερικανικά εργοστάσια.
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σειρά
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αντιδράει με ανησυχία στους νέους δασμούς των ΗΠΑ στα οχήματά της

Ο Μπερντ Λάνγκε δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αναξιόπιστος εμπορικός εταίρος μετά την ανακοίνωση Τραμπ για αύξηση των δασμών σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, καλώντας για σαφή και σταθερή απάντηση από την ΕΕ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εντολή για αύξηση δασμών σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα λόγω ΕΕ

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε αύξηση των δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και φορτηγά στο 25%, κατηγορώντας την ΕΕ για παραβίαση εμπορικής συμφωνίας, ενώ η απόφαση ήρθε μετά από επικρίσεις κατά του καγκελάριου Μερτς.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αύξηση δασμών σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στο 25% από την επόμενη εβδομάδα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε αύξηση δασμών στο 25% για αυτοκίνητα και φορτηγά από την ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι δεν τηρεί τη συμφωνία. Εξαιρούνται τα οχήματα που κατασκευάζονται σε αμερικανικά εργοστάσια.