ΓΔ: 2478.05 0.74% Τζίρος: 218.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:24:39
Πολυκατοικίες στην Αθήνα
Φώτο: Shutterstock

Υποχρεωτική η πληρωμή των ενοικίων μέσω τράπεζας από το 2026

Από το 2026 όλα τα ενοίκια πρέπει να πληρώνονται μέσω τραπεζών. Αν όχι, χάνονται επιδόματα και φοροεκπτώσεις για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, καθώς και για επιχειρήσεις.

Υποχρεωτική καθίσταται η πληρωμή ενοικίων μέσω τραπεζών από το 2026, όπως προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Εάν εξακολουθεί το ενοίκιο να καταβάλλεται τοις μετρητοίς, ο ενοικιαστής θα χάνει το επίδομα ενοικίου, την επιστροφή του ενός ενοικίου (νέο μέτρο), ενώ οι επιχειρήσεις, δεν θα μπορούν να εκπέσουν τις εν λόγω δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδά τους.

Σύμφωνα, με το νομοσχέδιο, από το φορολογικό έτος 2026 και εξής:

1) Σε κάθε περίπτωση εκμίσθωσης ή υπεκμίσθωσης ακινήτου σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, η εξόφληση του ενοικίου θα πρέπει να πραγματοποιείται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη (εκμισθωτή). Ο λογαριασμός αυτός θα πρέπει  να γνωστοποιείται στην Α.Α.Δ.Ε. από τον ιδιοκτήτη.

2) Σε περίπτωση μη καταβολής του μισθώματος κατά τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο: 

α) δεν θα εκπίπτουν οι δαπάνες για το εισόδημα που αποκτά ο ιδιοκτήτης (εκμισθωτής), δηλαδή δεν θα αναγνωρίζεται για έκπτωση (δεν θα αφαιρείται) από τα εισπραχθέντα και φορολογητέα ενοίκια το 5% του συνολικού ποσού τους ως ετήσια δαπάνη επισκευής, συντήρησης και ανακαίνισης του ακινήτου ή για άλλες λειτουργικές ανάγκες του ακινήτου, ούτε θα αναγνωρίζονται άλλες εκπτώσεις από τα φορολογητέα ενοίκια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, όπως το μίσθωμα που καταβάλλεται σε περιπτώσεις υπεκμίσθωσης, το 10% των δαπανών για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης και το ποσό της αποζημίωσης που καταβάλλει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή για τη λύση της μισθωτικής σχέσης,

β) ο ενοικιαστής (μισθωτής) θα αποκλείεται για τη μίσθωση αυτή από κάθε ευεργέτημα, ενίσχυση ή επίδομα που παρέχεται από το κράτος για μισθώσεις, όπως το επίδομα στέγασης και η επιστροφή ενός ενοικίου τον Νοέμβριο κάθε επομένου έτους, 

γ) το μίσθωμα που δεν θα έχει καταβληθεί ηλεκτρονικά από ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα αποτελεί γι’ αυτούς εκπιπτόμενη επιχειρηματική δαπάνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστικά ακίνητα Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Τι αλλάζει για ακίνητα και ιδιοκτήτες με τον νέο Κώδικα

Η ΠΟΜΙΔΑ, με νέα ανακοίνωση, παρουσιάζει τις βασικές αλλαγές του Αυτοδιοικητικού Κώδικα σχετικά με τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες, επισημαίνοντας τα βασικά σημεία και τις εκτιμώμενες επιπτώσεις μετά την ψήφισή του.
real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένα τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων το πρώτο τετράμηνο

Μπορεί τον Απρίλιο οι μεταβιβάσεις να φρέναραν, αλλά στο τετράμηνο τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης αυξήθηκαν σε 193,69 εκατ. από 180,59 εκατ. πέρυσι, παρά τις υψηλές τιμές και την αβεβαιότητα του πολέμου.
ΑΙ-Ακίνητα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αύξηση κατέγραψαν τον Μάρτιο οι αγοραπωλησίες ακινήτων

Σημαντική αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων καταγράφηκε τον Μάρτιο παρά την γεωπολιτική αβεβαιότητα και τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών των ακινήτων, με αποτέλεσμα την αύξηση των φορολογικών εσόδων.