ΓΔ: 2265.13 -0.49% Τζίρος: 245.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ευάγγελος Μυτιληναίος
Φωτο: Ευάγγελος Μυτιληναίος

Μυτιληναίος: Ώρα για περιορισμούς στις εξαγωγές scrap αλουμινίου

Ο Ευ. Μυτιληναίος ζητά την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές scrap αλουμινίου, προειδοποιώντας πως η Ευρώπη χάνει στρατηγική πρώτη ύλη κρίσιμη για την ενεργειακή της ασφάλεια.

Την έντονη ανησυχία του για τη μαζική έξοδο scrap αλουμινίου από την Ευρώπη εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METLEN, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με δημόσια τοποθέτησή του στο LinkedIn, κάνοντας λόγο για μια «σιωπηλή κρίση» που απειλεί τη βιομηχανική και στρατηγική ανθεκτικότητα της Ε.Ε.

Όπως επισήμανε, οι εξαγωγές scrap αλουμινίου —της βασικής πρώτης ύλης για την ανακύκλωση— έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής ανακυκλωτικής δραστηριότητας.

 Επικαλούμενος τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, που πρόσφατα διπλασίασαν τους δασμούς στο πρωτόχυτο αλουμίνιο, σημείωσε ότι η αμερικανική ζήτηση για ευρωπαϊκό scrap έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε το scrap αλουμινίου «στρατηγική πρώτη ύλη», με εγγενή ενεργειακή και οικονομική αξία. 

Τόνισε ότι η αθρόα εξαγωγή του υπονομεύει τόσο τους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης όσο και την ενεργειακή ασφάλεια, επηρεάζοντας αρνητικά κρίσιμους τομείς, όπως η καθαρή τεχνολογία και η αμυντική βιομηχανία.

«Δεν πρόκειται για προστατευτισμό, αλλά για στρατηγική συνοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας την ΕΕ να εξετάσει την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές. 

«Πρέπει να σταματήσουμε να χαρίζουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και να αρχίσουμε να το υπερασπιζόμαστε», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΣΕΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΕΒ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του Νίκου Στασινόπουλου

Ο ΣΕΒ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Νίκο Στασινόπουλο, έναν οραματιστή της ελληνικής βιομηχανίας που με στρατηγική σκέψη και χαμηλό προφίλ σφράγισε ανεξίτηλα την πορεία της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
Νικόλαος Στασινόπουλος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεβίωσε ο Νικόλαος Στασινόπουλος, ο δημιουργός της VIOHALCO

Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της VIOHALCO εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια του Νικολάου Στασινόπουλου, επί δεκαετίες ηγετική μορφή της εταιρείας, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη βιομηχανία της Ελλάδας.
επιχειρηματικό πάρκο Φυλής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνοαλγερινό Επιχειρηματικό Φόρουμ στις 20 Ιανουαρίου στην Αθήνα

Το Φόρουμ Ελλάδας-Αλγερίας θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου στο DIVANI CARAVEL, με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων στους τομείς ενέργειας, κατασκευών, υποδομών, ναυτιλίας, τουρισμού, τεχνολογίας και φαρμάκων.
Κυβερνοασφάλεια και δεδομένα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέο πρόγραμμα «Cybersecurity Awareness» από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Η AHK Akademie του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου λανσάρει το online πρόγραμμα πιστοποίησης «Cybersecurity Awareness», με διαδραστικά μαθήματα και προσομοιώσεις phishing, προσφέροντας ψηφιακό πιστοποιητικό και badges δεξιοτήτων.
Τρακτέρ σε κινητοποίηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Ο διάλογος με τους αγρότες αποτελεί υποχρέωση για την επιχειρηματικότητα

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών εκφράζει ανησυχία για τη ματαίωση της συνάντησης κυβέρνησης–αγροτών και καλεί σε άμεσο, θεσμικό διάλογο ώστε να αποφευχθούν νέα μπλόκα και οικονομική παράλυση.
Νίκος Δένδιας βουλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δένδιας: Στην κοπή πίτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΕΒΕΠ σήμερα στις 17:30. Στην εκδήλωση θα γίνει και απονομή βραβείων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου.