ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
αντλίες βενζίνης πρατηρίου
Φώτο: Shutterstock

Πρατηριούχοι: Οι αυξήσεις στα καύσιμα αντικατοπτρίζουν καθυστέρηση τιμών διυλιστηρίων

Η ΠΟΠΕΚ απορρίπτει τις κατηγορίες κερδοσκοπίας και τονίζει πως οι αυξήσεις στα καύσιμα οφείλονται στην καθυστέρηση προσαρμογής των τιμών διυλιστηρίου στα πρατήρια.

Η αύξηση των τιμών στα πρατήρια καυσίμων δεν είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπίας, αλλά αντανακλά τις αλλαγές στις τιμές των διυλιστηρίων με καθυστέρηση, επισημαίνει, σε σημερινή της ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια δεν είναι κάτι που προκύπτει τυχαία και αντιθέτως, μάλιστα, διαμορφώνονται με βάση αυστηρούς κανόνες και με καθυστερημένη ανταπόκριση στις αλλαγές τους που καθορίζουν τα διυλιστήρια, επισημαίνει η ΠΟΠΕΚ. 

Εξηγεί, δε, ότι οι αυξήσεις και μειώσεις δεν γίνονται αμέσως από τα πρατήρια, καθώς υπάρχει πάντα μία χρονική καθυστέρηση στην προσαρμογή των τιμών, ακόμα κι αν τα διυλιστήρια τις αναπροσαρμόζουν καθημερινά βάσει των διεθνών συνθηκών.

Όπως διευκρινίζει η ΠΟΠΕΚ στην ανακοίνωσή της, στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, οι τιμές των διυλιστηρίων για την αμόλυβδη βενζίνη αυξήθηκαν κατά 26 ευρώ το κυβικό (2,6 λεπτά ανά λίτρο) και για το πετρέλαιο κίνησης κατά 41 ευρώ το κυβικό (4,1 λεπτά ανά λίτρο). 

Και προσθέτει ότι οι μέσες λιανικές τιμές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν με έναν αρκετά πιο ήπιο ρυθμό: 10 ευρώ το κυβικό (1,0 λεπτό) για την αμόλυβδη βενζίνη και 16 ευρώ το κυβικό (1,6 λεπτό) για το πετρέλαιο.

Επισημαίνει, δε, ότι στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, οι μέσες λιανικές τιμές στη χώρα διαμορφώθηκαν σε 8 ευρώ/κυβικό στην αμόλυβδη και σε 13 ευρώ/κυβικό στο πετρέλαιο, «γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αυξήσεις που επιβαρύνουν τον καταναλωτή είναι κατά πολύ μικρότερες από αυτές που αγόρασαν τα πρατήρια, με συνέπεια να καταρρίπτεται η λανθασμένη προσέγγιση ότι αυτά προβαίνουν σε ανατιμήσεις».

Οι τιμές στα πρατήρια είναι αναρτημένες στο παρατηρητήριο τιμών και καταγράφονται μέσω ΑΑΔΕ, δίνοντας πλήρη διαφάνεια στην αγορά, σημειώνει η ΠΟΠΕΚ και καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης να «επιβεβαιώσει τα στοιχεία και να σταματήσει η παραπληροφόρηση που δημιουργεί πανικό στους καταναλωτές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία σε συνέδριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για ανθεκτικότητα υποδομών σε νέες απειλές

Η προστασία κρίσιμων υποδομών, όπως ενέργεια και μεταφορές, από φυσικές και ψηφιακές απειλές συζητήθηκε στο συνέδριο "Οικονομία του Πολέμου". Ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε τη σημασία καινοτομίας και αμυντικής βιομηχανίας.
Τρακτέρ σε μπλόκο αγροτών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΒΕ για μπλόκα: Έκκληση για διάλογο, κίνδυνος για μεταποίηση και εξαγωγές

Ο ΣΒΕ ζητά συνεννόηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας ότι τα κλειστά σημεία σε δρόμους, διόδια και τελωνεία ανεβάζουν το κόστος μεταφοράς, πλήττουν τροφοδοσία, διάθεση προϊόντων και εξαγωγές, ειδικά στην περιφέρεια.
Ανδρέας Σιάμισιης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε μετά από 13 χρόνια ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

Σε λειτουργία τέθηκε ο αγωγός Θεσσαλονίκης-Σκοπίων, μεταφέροντας πετρέλαιο κίνησης και ενισχύοντας τις εξαγωγές προς Β. Μακεδονία, Κόσοβο, Σερβία, Βουλγαρία, περιορίζοντας κυκλοφοριακό και περιβαλλοντική επιβάρυνση στη Θεσσαλονίκη.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται «νευρώνας» στην ενεργειακή μετάβαση

Ο Σταύρος Παπασταύρου χαρακτήρισε τη Βόρεια Ελλάδα «νευρώνα» στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική. Τόνισε πως η είσοδος της ExxonMobil και ο Κάθετος Διάδρομος ενισχύουν ανάπτυξη, ευημερία και θέσεις εργασίας.
Πρατήριο καυσίμων Jetoil
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναστολή Jetoil: Περίπου 130 πρατήρια καυσίμων επηρεάζονται πανελλαδικά

Περίπου 130 πρατήρια, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, επηρεάζονται από την αναστολή της Jetoil. Προβλήματα στον ανεφοδιασμό, αυξημένο κόστος και εκκρεμότητες πληρωμών προκαλούν αναταράξεις στην αγορά.
Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Γκιλφόιλ: Η Ελλάδα κλειδί στη στρατηγική Τραμπ για ενέργεια και ΑΙ

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, τόνισε την αμερικανική επενδυτική διάθεση και χαρακτήρισε τη Βόρεια Ελλάδα τεχνολογικό κέντρο.