ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Κώστας Γιαζιτζόγλου.

Κίνδυνοι από την απουσία αποστάσεων ΑΠΕ - Μεταλλείων, προειδοποιεί ο ΣΜΕ

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) ζητά την προσθήκη αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ έργων ΑΠΕ και υφιστάμενων μεταλλευτικών και λατομικών μονάδων, για ασφάλεια και ισότιμη μεταχείριση.

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) επανέρχεται με νέα παρέμβαση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναδεικνύοντας ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει από την απουσία ρυθμίσεων για την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και υφιστάμενων μεταλλευτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Κώστας Γιαζιτζόγλου σε επιστολή του προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιάφο και τον Γενικό Γραμματέα Ορυκτών Πόρων κ. Γιώργο Αιβαλιώτη, ενώ ο μεταλλευτικός κώδικας προβλέπει ελάχιστες αποστάσεις κατά την ίδρυση νέας μεταλλευτικής ή λατομικής μονάδας, αντίστοιχη υποχρέωση δεν υφίσταται για τα έργα ΑΠΕ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δύναται σήμερα να εγκαθίστανται μονάδες ΑΠΕ ακόμη και σε μηδενική απόσταση από νόμιμα λειτουργούσες μεταλλευτικές ή λατομικές εγκαταστάσεις, γεγονός που δημιουργεί προφανείς κινδύνους και λειτουργικά προβλήματα.

Ο ΣΜΕ ζητά την τροποποίηση του άρθρου 17 της απόφασης 49828/ΦΕΚ Β 2464/2008 («Έγκριση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ΑΠΕ») με προσθήκη παραγράφου που θα ορίζει σαφείς αποστάσεις ασφαλείας για τα έργα ΑΠΕ από τις υφιστάμενες μεταλλευτικές και λατομικές μονάδες.

Στόχος της πρότασης του ΣΜΕ είναι η εξασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ διαφορετικών οικονομικών δραστηριοτήτων και η διασφάλιση της ασφαλούς συνύπαρξης μεταλλευτικών/λατομικών δραστηριοτήτων και έργων ΑΠΕ στον ίδιο χώρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλητής στο Delphi Forum
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσάφος: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για την εποχή της πυρηνικής ενέργειας

Ανακοινώθηκαν δύο πρωτοβουλίες για την ωρίμανση του πλαισίου υιοθέτησης πυρηνικής ενέργειας, με παρακολούθηση τεχνολογίας και πρόβλεψης αναγκών, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ν. Τσάφος, τονίζοντας τη σημασία της κοινωνικής συναίνεσης.
ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ενίσχυση 2 εκατ. σε 1.066 δικαιούχους του «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ»

Το Υπ. Υποδομών & Μεταφορών κατέβαλε νέα ενίσχυση 2.017.873,89€ σε 1.066 δικαιούχους του «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ», με τις περισσότερες πληρωμές σε φυσικά πρόσωπα. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί σχεδόν 49 εκατ. ευρώ από το 2024.
Πέτρος Τζαννετάκης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Το μείγμα αργού που ήρθε για να μείνει, ευελιξία απέναντι στην κρίση

Επιχειρησιακά και εμπορικά ενδιαφέρουσα η δοκιμή νέων τύπων αργού από ΗΠΑ, Βόρεια Θάλασσα, Αίγυπτο, Λιβύη σύμφωνα με τη διοίκηση της Motor Oil, ενώ το διυλιστηρίου έχει επανέλθει σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα.